Saudek, syn fotografa Jana Saudka, po zastavení stíhání žádal náhradu škody, ale soudy jeho nárok zamítly, dostal tak jen peníze za vazbu. Trestní stíhání pro účast na zločinném spolčení, padělání a pozměňování veřejné listiny začalo v únoru 1999. Později se stíhání rozšířilo o nedovolené ozbrojování. Skončilo v roce 2009 na návrh několika spoluobžalovaných kvůli nepřiměřené délce.

Soud to odůvodnil českými závazky plynoucími z mezinárodní Úmluvy o ochraně základních práv a svobod.

Žaloba byla zamítnuta

Následovalo civilní řízení, v němž Saudek žádal od ministerstva spravedlnosti 533 159 korun jako náhradu nemajetkové újmy způsobené nepřiměřenou délkou trestního stíhání. Po spletitém řízení, kdy do kauzy dvakrát zasáhl Nejvyšší soud, justice žalobu v celém rozsahu zamítla.

Soudy dospěly k závěru, že zastavení trestního stíhání kvůli nepřiměřené délce bylo samo o sobě dostatečnou kompenzací nemajetkové újmy. Mimořádné okolnosti, které odůvodňují finanční zadostiučinění, prý v kauze nenastaly.

Žádné zadostiučinění

Ústavní soudci ale nyní zaujali jiný názor. Saudek zastavení stíhání neinicioval a neměl možnost usilovat o pokračování kauzy k pravomocnému zprošťujícímu rozsudku. „Za této situace nelze považovat zastavení stíhání za dostatečné zadostiučinění,“ konstatovala soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Saudek se vyhlášení nálezu nezúčastnil. „Zvítězil zdravý rozum,“ řekl České televizi. Zváží možnost žádat kompenzaci ještě za nepřiměřenou délku řízení o odškodnění, šlo by podle něj o 15 000 korun za rok.

VIDEO: Bratři Saudkovi na archivním videu. Kreslíř Kája Saudek zemřel po letech v kómatu 25. června 2015.

Video
Video se připravuje ...

Bratři Saudkovi na archivním videu. Kreslíř Kája Saudek zemřel po letech v kómatu 25. června 2015. Markéta Reinišová

Fotogalerie
39 fotografií