Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Škodí společnosti.“ Kalouskův starosta podal na Okamuru kvůli muslimům trestní oznámení

Autor: simao - 
26. září 2017
15:00

Na hlavu Tomia Okamury (SPD) přistálo další trestní oznámení, jež bylo podáno u pražského soudu. A to ze strany starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09). Ten upozorňuje, že nejde o žádný předvolební tah. Okamura označuje trestní oznámení „Kalouskovy a Schwarzenbergovy TOP 09“ za „zoufalé“.

„Kalouskova a Schwarzenbergova TOP 09 podala dnes zoufalé trestní oznámení na Okamuru (to může podat každý na kohokoliv za cokoliv) kvůli tomu, že chci zakázat v ČR islám, tzn. propagaci islámského práva šaría a džihádu! Naši političtí protivníci jsou totiž vyděšeni z růstu podpory našeho hnutí SPD,“ uvedl na Facebooku Tomio Okamura.

Kolář: S Kalouskem to nemá nic společného

Trestní oznámení není na jeho osobu první, to předchozí se rozhodli podat lidovečtí europoslanci, nespokojení s tím, že Okamura údajně šíří lži kvůli migračním kvótám a hlasování o postizích pro členské státy v Bruselu.

„Je to zoufalé vyjádření zoufalého muže, popletl si politickou stranu se soukromou osobou. Já jsem to trestní oznámení podal jako Ondřej Kolář, ne jako strana TOP 09. To nemá ani s panem Kalouskem, ani panem Schwarzenbergem nic společného. Je to opravdu čistě moje iniciativa a nemá to nic společného s mojí stranickou příslušností ani funkcí starosty,“ kontruje starosta Prahy 6 Ondřej Kolář při dotazu Blesk.cz.

Okamura podle něj rozsévá „nenávist a zlobu“, Kolář tak přiblížil důvody, proč trestní oznámení vůbec podal. „Jel jsem z chalupy a viděl jsem plakát s panem Okamurou a výzvou typu ‚ne islámu, ne teroristům‘. Byla to ta pověstná poslední kapka do poháru, který poté přetekl. Pan Okamura tady nedělá nic jiného, než že tady podněcuje nesnášenlivost vůči skupině obyvatel,“ říká Kolář, který ve volbách do Poslanecké sněmovny na rozdíl od Okamury nekandiduje.

Škodlivé pro společnost

Za svou občanskou povinnost však považuje Kolář nahlásit něco, o čem si myslí, že je „škodlivé pro společnost“, a nechat orgány činné v trestním řízení, aby rozhodly, zda tato „škodlivost“ je taková, aby byl Okamura nějakým způsobem potrestán.

Okamurova rétorika vůči muslimům a islámu nemá podle Koláře v naší společnosti vůbec co dělat. „Muslimové v naší společnosti už žijí. A žijí tady léta. Jsou její součástí. A jestliže teď pan Okamura říká, že bude zakazovat islám, tím pádem chce zakazovat muslimy. Já si opravdu nedokážu představit, co bude podnikat vůči občanům ČR, kteří akorát věří v jiného Boha než jiná část naší společnosti,“ upozorňuje Kolář.

Okamura se k trestnímu oznámení staví bojovně. A zatahuje jej do předvolebního boje. Vyzývá totiž voliče, aby pomohli „vymést Kalouskovu TOP 09 z parlamentu“.

„Je potřeba, aby se lidé naučili nahlas mluvit o tom, co je špatně. Já si opravdu myslím, že historie se ráda opakuje. Žijeme v 21. století a zřejmě jsme se dostatečně nedokázali poučit z chyb, které lidstvo udělalo hlavně v průběhu 20. století. A ta rétorika pana Okamury mi opravdu připomíná rétoriku nejrůznějších bláznů, kteří opravdu uvrhli Evropu na dlouhá léta někam, kde se nikdy ocitnout neměla,“ podotkl starosta Kolář.

Doufá v to, že se společnost časem „uzdraví“. Po svém činu se však Kolář setkal s vulgaritami i urážkami, útoky na jeho osobu – i dalšími lidmi, „kteří se nebojí říct nahlas, co si myslí“. „S jeho ideologií v žádném případě nebudu souhlasit nikdy a považuji za svou základní občanskou povinnost upozornit na to, že ten člověk tady šíří nenávist. Takovíto lidé by měli přemýšlet někde v klidu, v koutě, na chalupě, v lese o tom, jestli vůbec se chtějí nahlas projevovat, nebo ne,“ dodal.  

Video se připravuje ...
Další videa