Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vaškovi vděčím za život! Dojemná zpověď kolegy policisty, kterého zabil Lukáš (18)

Autor: ljš - 
22. září 2017
18:59

Měl to být výjezd, jakých už zažili stovky. Jenže při zásahu proti osmnáctiletému feťákovi ve Velici na Českobudějovicku jeden ze dvou policistů zemřel. Podle jeho přeživšího kolegy, šlo o hrdinu. „Zachránil mi život,“ řekl.

K tragédii došlo loni 18. prosince. Policisté Václav Haase (†30) a Jaroslav Humeš byli vysláni k rodinnému konfliktu ve Veleni na Českobudějovicku, kde měl osmnáctiletý Lukáš Hajný napadat svého otčíma. Mladík se oháněl nejprve jen násadou od koštěte, pak se mu ale bohužel v rukou objevil nůž. Tím ubodal mladého policistu Václava.

O hrůzném výjezdu nyní poprvé promluvil jeho kolega, který díky Haasemu útok přežil. „Vašek mi zachránil život. Jsem mu za to vděčný. Udělal to, i když jsme se příliš blízce neznali. Poprvé jsme se potkali na výběrovém řízení na Hlubokou. Předtím sloužil v Ševětíně. V tu osudnou neděli navíc vzal službu za někoho jiného. Byl to moc ochotný a šikovný kluk,“ vzpomíná na zemřelého kolegu v obsáhlém rozhovoru pro Deník.

Haase se podle něj zachoval jako hrdina. „Potřebovali jsme mít víc štěstí. Venca mě zachránil. Po prvním bodnutí do mého boku po pachateli Venca hned skočil a nůž mu z ruky, kterou se pachatel chystal bodnout znovu do krku, vytrhl. Pak jsem ztratil vědomí,“ vysvětlil.

Jaroslav také odmítá kritiku, na které stavěla Hajného obhájkyně, že zásah podcenili. „Chtěl bych všem pobitevním generálům říct, že ani oni by to neudělali jinak. Chyběly nám informace o tom, jak nebezpečný člověk na nás uvnitř domu čeká. Takových výjezdů k rodinné hádce jsme zažili stovky. Nikdo netušil, v co se promění,“ řekl policista.

„Kdybych snad připustil jedno jediné takové ‚kdyby‘, litoval bych, že ve chvíli, kdy jsem na útočníka mířil, ale držel ho už pod krkem Vašek, jsem neměl k dispozici taser (paralyzér , pozn. red.). Pokud bychom ho měli ve výbavě, v tu osudovou vteřinu, bych ho použil,“ pokračoval.

Přestože svou práci vždycky miloval, nemůže se k ní bohužel nyní vrátit. „Musím ještě zapracovat na svém zdraví. Zeptejte se někoho, kdo se vrátil z války, jak na tom je. Bude to ještě práce,“ řekl táta tří dětí.

Sám je velmi vděčný svým nadřízeným, kteří mu poskytli po útoku velkou podporu. Velitel oddělení, ve kterém pracoval, dokonce vozil jeho těhotnou přítelkyni místo něj na kontroly. Jaroslav nyní, stejně jako pozůstalí po statečném Václavovi, převezmou ocenění na akci Policista roku.

VIDEO Otec znásilněné a zabité Nikoly (†20): Chtěl bych se podívat vrahovi do očí, zda se mu dobře spí

villon ( 22. září 2017 20:13 )

A co bi kecala ta kráv obhájkyně vraha, kdybi ho bez keců rovnou odpráskli? Asi něco jinýho, že jo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání