Gejzíry, ledovce, vodopády neskutečných rozměrů, tajemná maorská kultura nebo adrenalinové zážitky, to je jen malý výčet zajímavostí, které cestovatelům země nabízí.

Nový Zéland najdete ve vodách Tichého oceánu. Od svého nejbližšího souseda, Austrálie, leží celých 2000 km daleko. Objevitelem ostrovů (Severního, Jižního a několika malých přidružených ostrůvků) byl mořeplavec jménem Abel Tasman, který byl ovšem přesvědčen, že objevil jen další část Jižní Ameriky. Mimochodem slavný námořník James Cook sem dorazil až o 127 let později. Mnoho vody pak ještě uplynulo, než dostal Nový Zéland své jméno od nizozemských kartografů a přivítal první turisty.

Maoři, původní obyvatelé ostrovů, o severním z nich mluvili jako o »zemi dlouhého bílého oblaku«, ale dnes je tak nazýván, hlavně místními, celý Nový Zéland. Svou zemi zvou její obyvatelé také „krajem Boha“ - tedy Godzone. Požehnáním je pro ni nejen krásná a nezkažená příroda, kde vás neohrožují žádná jedovatá zvířata, ale i příjemné klima, vysoká životní úroveň a pohodový životní styl bez teroristických hrozeb.

Budete mít možnost přesvědčit se, že tu žijí velmi přátelští a pohostinní lidé, čemuž napomáhá i jazyk, který nezná vykání. Bez ohledu na věkové rozdíly vás Novozélanďané budou hned po prvním setkání a představení oslovovat křestním jménem. Že nemluvíte plynnou angličtinou? Na to se tady nehraje. Žije tu mnoho lidí, pro které angličtina není rodným jazykem, a tak špatný přízvuk neexistuje a na slovíčkaření si opravdu nepotrpí.

5 nezapomenutelných pokladů země dlouhého bílého oblaku

1. Maoři

Kultura původních obyvatel polynéského původu je pro návštěvníka z Evropy velmi zajímavá. Kdy přesně se první Maorové na ostrovech vyskytli, nikdo s určitostí neví, ale spekuluje se, že to mohlo být už někdy v 9. století našeho letopočtu. Byli to, a stále jsou, především výborní řezbáři. Po celém Novém Zélandu proto uvidíte jejich bohatě řezbářsky zdobené shromažďovací domy, osobní amulety, zdobené nástroje i zbraně. Ve městě Rotorua je pak možné zažít maorský kulturní večer, kde Maoři předvádějí své akční písně, slavný válečný tanec haka (který můžete znát z finále rugby) a své rituály.

Maoři
Autor: Shutterstock

2. Gejzíry

Nový Zéland je (vedle Islandu a USA) jednou ze tří zemí na světě se silnou geotermální aktivitou – gejzíry, bublajícím bahnem a horkými prameny. Celá vulkanická zóna je součástí „Ring of Fire“ - „Ohnivého kruhu“ obepínajícího Tichý oceán. Ve Waiotapu, území se současně nejvyšší aktivitou, je oblast vyhrazená pro turisty, která nabízí podívanou na gejzír Lady Knox, na největší jezero s bublající vodou Champagne Pool a na pestrobarevné vysrážené povlaky minerálů Artist’s Pallete.

Gejzíry na Novém Zélandu
Autor: Shutterstock

3. Jadeit

Jadeit je drahý kámen zelené barvy, který se nalézá na více místech na světě – ten novozélandský je ale mimořádně kvalitní a pro Maory velmi důležitý. Místní řezbáři z něj od pradávna vyrábějí nádherné šperky a drobné sošky, které vycházejí z maorské ornamentiky. Jadeit i nefrit je tady známý jako pounamu, posvátný kámen, z něhož se zhotovují hlavně sošky předků, ozdoby, amulety, ale v minulosti také zbraně.

Řemeslnické dílny, kde se jadeit zpracovává, je možné navštívit a z bohaté nabídky si vybrat svůj osobní novozélandský suvenýr – amulet. Typický je například „tiki“, což je stylizovaná lidská figura s velkou hlavou, vyplazeným jazykem a pokroucenými končetinami.

Jadeit je drahý kámen zelené barvy.
Autor: Shutterstock

4. Kivi

Co se týče fauny, je Nový Zéland bohatý zejména na ptactvo. V přírodě i v rezervacích můžete pozorovat řadu pro nás exotických ptáků, jakými jsou horský papoušek nestor kea, tui, fantail, weka nebo bellbird. Určitě uvidíte i nejtypičtějšího ptáka pro tuto zemi – kiviho. Pozoruhodné na něm je, že je to pták bez křídel. V přírodě je dnes už vzácný, žije v hluboké buši a vylézá jen v noci. Cestovatelé jej ale mohou obdivovat ve speciálních zatemněných příbytcích v turistických centrech. Zajímavostí je, že velké množství novozélandských ptáků je nelétavých, stejně jako kivi.

Nový Zéland je ovšem domovem mnoha endemických druhů (organismů vyskytujících se jen na určitém místě na Zemi), a tak je tady vzácností víc než dost - pouze tady najdeme třeba hatérii novozélandskou, starodávného plaza.

Kivi
Autor: Shutterstock

5. Ledovce a vodopády

Novozélandské ledovce Fox a Franz Josef jsou světově unikátní ze dvou důvodů: stékají až do nadmořské výšky kolem 300 m pod úroveň lesa a pohybují se desetkrát rychleji než ostatní ledovce všech kontinentů. Díky neustálému pohybu se tvar na povrchu rychle mění, a proto je každá návštěva ledovce neopakovatelná.

Věděli jste, že se Nový Zéland může pochlubit čtrnácti národními parky? Mnohé z nich mají v nabídce i nádhernou procházku kolem vodopádů. K těm nejoblíbenějším patří Huka Falls na řece Waikato, která má až 100 metrů na šířku. V tomto místě se ale náhle zužuje a stlačuje tak vodu do 20 metrů široké rokle s jedenáctimetrovým převýšením. Až 220 tisíc litrů vody za sekundu se žene roklí a vystřeluje z ní v nádherných obrazcích.

Novozélandské ledovce
Autor: Shutterstock

Náš tip: Krajina Nového Zélandu inspirovala tvůrce světových bestsellerů Pána prstenů a trilogie Hobit k vytvoření městečka Hobitín, které tady zůstalo i po natáčení stejnojmenných filmů, a navštívit jej proto můžete i vy.

Fotogalerie
53 fotografií