V Česku žije zhruba 13 % domácností v domech, které byly postaveny před téměř 100 lety. Celá třetina Čechů poté obývá domy staré 45 let až 95 let. Naměřené úniky tepla v těchto domech jsou zcela kritické. „Celkem 21,1 % rozpočtu českých domácností jde dle ČSÚ na bydlení. Zhruba dvě třetiny z toho Češi zaplatí za vytápění. Pokud si tedy dům kvalitně zateplíte a spočítáte si úsporu, která se podle stáří zateplovaného domu pohybuje kolem 50 až 70 % ročně, zjistíte, že ušetříte významné částky,“ vysvětluje Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Přehledně: Stáří domu a ušetření výdajů za energie díky zateplení:

Typ domu Stáří domu Zateplení vnějších stěn Komplexní zateplení včetně okenních a dveřních konstrukcí
Panelový z 60.-80.let až 40% kolem 65%
Panelový z 80.- 90.let až 20% kolem 60%
Rodinný 1.pol. 20. stol. až 50% až 75%
Rodinný z 50. - 70.let kolem 40% kolem 80%
Rodinný z 80. - 90.let až 35% až 70%

Lidé proto přistupují k investicím do zateplení stále častěji. Více než polovina Čechů dnes žije v zatepleném domě či bytě, necelá třetina potom zateplení plánuje v horizontu 5 až 10 let. Klíčové je v tomto případě vybrat kvalitní izolační materiál, při čemž většina Čechů sahá po tradičním pěnovém polystyrenu. „Oblíben je díky svým mechanickým vlastnostem v čele s pevností, lehkostí, vysokou odolností a prokázanou životností minimálně 50 let. Vedle toho má vynikající tepelně izolační vlastnosti a jedná se o zcela ekologický a recyklovatelný materiál. V poměru cena výkon je dnes nejlepším řešením,“ vypočítává Zemene.

Ve srovnání s minerální vlnou se zateplení pěnovým polystyrenem cenově vyplatí až dvojnásobně. Minerální izolace je navíc nepoměrně těžší a nasákavý materiál, který podle nejnovějších měření může zaostávat i v izolačních parametrech. „Při působení běžné vlhkosti v zimních obdobích klesají tepelně izolační vlastnosti minerální vlny oproti polystyrenu až o 50 %. Při práci s ní navíc dochází k zadírání úlomků do pokožky. Řada stavebních firem s ní proto nerado pracuje, jelikož nepříjemně kouše,“ varuje František Kopřivík, specialista na tepelnou techniku a zateplování.

Fotogalerie
5 fotografií