Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak poznáte rakovinu plic? Sledujte tyto příznaky!

  • 6. srpna 2019 | 06:00

    Obávanou, ale stále podceňovanou nemoc postihující převážně kuřáky není dobré brát na lehkou váhu. Rakovinu plic je důležité odhalit co nejdříve!

    Čím déle léčbu oddalujeme, tím je obtížnější. Jaké jsou první příznaky, které by vás měly varovat?

  • Trápí vás kašel

    Autor: Shutterstock.com

    Spousta lidí nepovažuje kašel za něco zásadního a často jej přisuzuje různým alergiím nebo nachlazením. Kašel, který trvá déle než několik měsíců, může ale znamenat něco mnohem vážnějšího. Dalším varujícím signálem je vykašlávání krve. 

  • Dušnost při zátěži

    Autor: istock.com

    Nedostatek dechu při sportovních aktivitách nebo jiných zátěžových činnostech bývá často přehlížen. Lidé se vymlouvají na věk, špatnou kondici nebo vinu přisuzují nadbytečným kilogramům. Pokud vás dušnost trápí a kvůli nedostatku dechu se nechcete pouštět do žádných sportovních nebo dokonce sexuálních aktivit, navštivte raději svého lékaře. 

  • Bolesti

     

    Autor: istock.com

    Pokud vás často bolí záda, hruď nebo paže, měli byste těmto bolestem věnovat větší pozornost. Až 50 procent  pacientů trpící rakovinou plic uvedlo některou z těchto potíží. Nádor na plicích může totiž utlačovat nervy, což se může projevit právě bolestí na těchto místech. Pokud se tyto bolesti stupňují s nádechem a výdechem, vyhledejte lékaře skutečně co nejdříve. 

  • Záněty a infekce

    Autor: istock.com

    Lidé s rakovinou plic často trpí záněty nebo infekcemi. Nádor totiž prorůstá do dýchacích cest a může způsobit jejich zúžení nebo ucpání. Bronchitidy nebo časté zápaly plic mohou být způsobené kouřením nebo chronickou nemocí plic. Příčinou však může být také zmiňovaná rakovina. 

  • Sledujte se!

     

    Autor: istock.com

    Všechny zmiňované příznaky jsou pro rakovinu plic typické. Mohou se však také objevit další nesouvisející příznaky, jako jsou například částečné ochrnutí obličeje, svěšené víčko, slabost, hubnutí nebo problémy s nehty. 

    Na druhou stranu, výše uvedené příznaky mohou znamenat i něco úplně jiného, ale vyloučit to může jen lékařské vyšetření. 

    Jaké nemoci postihují ženy a jaké naopak muže? Odpověď najdete v našem videu:

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Adriana Krátká

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...