Sonic Mania přináší osvědčenou formuli ježkových dobrodružství. Jde o dvourozměrnou hopsačku, v níž budete skákat, sbírat kroužky, zachraňovat zvířátka před roboty a roztáčet se do šmouhaté koule, která lítá po úrovních jako blesk. V těchto okamžicích často hráč netuší, co se na obrazovce odehrává, protože jednoduše nestíhá. Ale i o tom Sonic je, o té zběsilé šílenosti. V nejnovějším díle se schází stará známá parta.

Hrát můžete za Sonica, lišku Tailse se dvěma ocasy, která lítá, s týmem obou dvou, nebo se vžít do role ježury Knucklese, který umí plachtit a lézt po zdech. Schopnosti lze vyzkoušet i při kompetitivním multiplayeru na rozdělené obrazovce. I když je modrý ježek nejpopulárnější, další postavy oplývají schopnostmi, které hraní usnadní. A že Sonic Mania není vůbec lehká záležitost. Mladší ročníky a nezkušení hráči u ní budou nadávat, jak se jim nebude dařit.

Hlavně nespadnout do vody.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Budou umírat, když se ve vysoké rychlosti nabodnou na ostny a přijdou i o poslední kroužek, propadnou se do propastí, zažijí porážku s bossy a nejspíš je vyděsí i to, že hra se ukládá až po splnění obou částí zóny. Těch je ve hře celkem 13 a všechny jsou bombastické. Narazíte na staré známé jako Green Hill i na úplně nové. Ale i v těch, které pocházejí ze starších dílů, naleznete překvapení.

Zóny byly totiž předělány a kromě nových lokací v nich narazíte i na nové prvky. Například v Chemical Plant se nachází úseky s nebezpečnou chemikálií, kterou však lze proměnit v želatinu, která vás odrazí do výšky. Pak ji lze využít ve vlastní prospěch. Po každém aktu vás čekají souboje s novými bossy. Někteří se poroučejí do šrotu brzy, jiní vám dají zabrat. Ještě že lze hru ovládat i analogovou páčkou.

Zkuste doběhnout UFO, pokud to dokážete.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Vyjma staronových i nových zón se podíváte i do „trojrozměrných“ speciálních úrovní, kde se pokusíte dohonit UFO a nikam nespadnout. Zavítáte i do bonusových levelů, kde je úkolem posbírání všech modrých kuliček. Sonic Mania toho nenabízí vůbec málo. Retro machr by ji dokončil i pod šest hodin, většině hráčů její dokončení zabere přes deset hodin. A to je na dvourozměrnou arkádu více než slušné.

Vizuálně je Sonic Mania věrná starým dílům z Mega Drivu. Dokonce vidíte jednotlivé sprity. Animace jsou úsměvné v tom dobrém slova smyslu. Při recenzování ale na 55palcové 4K UHD televizi však hra moc ke světu nevypadala. Tvůrci naštěstí přidali CRT filtry, díky kterým Sonic Mania vypadá jako na staré televizi. To je retro, jak se patří! Stejná péče byla věnována i hudbě. Při hraní uslyšíte původní melodie i jejich parádní remixy.

Fotogalerie
40 fotografií

Sonic Mania je hrou, které se podařilo to, v čem desítky her s populárním ježkem před ní pohořelo. Jde o důstojného pokračovatele původní dvourozměrné série a jednoznačně nejlepší díl od dob Mega Drivu. Pokud jste retro fanoušky, nemusíte co řešit, tohle dílo pro vás bude pohlazením pro duši. Sega by si měla vzít z této hry příklad pro všechna další Sonicova pokračování. Takhle se to dělá!

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Klasická sonicovská 2D hratelnost
Sonic a jeho kamarádi jako hratelné postavy
Nové i staré a předělané úrovně
Dvourozměrná grafika s CRT filtry
Původní hudba i zremixované melodie

 

Minusy:
Pro nezkušené hráče příliš těžké

 

Infobox
Datum vydání: 15. srpen 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, Nintendo Switch
Cena: 549 Kč
Výrobce: Headcannon a PagodaWest Games
Vydavatel: Sega
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ