Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volby 2017: Lídři v Ústeckém kraji

Autor: base, ČTK - 
15. srpna 2017
12:14

Vizitky volebních lídrů stran v Ústeckém kraji (řazeno abecedně podle názvů stran):

ANO:

Richard Brabec (51) - ministr životního prostředí (od ledna 2014), první místopředseda vlády (od května 2017) a člen Sněmovny (od října 2013). Rodák z Kladna vystudoval geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1992). Byl ředitelem Českomoravské komoditní burzy v Kladně, později pracoval v řadě průmyslových podniků; mimo jiné byl vedoucím odboru financování Unipetrolu, finančním ředitelem Spolany a generálním ředitelem Lovochemie (2005 až 2011). Je členem hnutí ANO, od letošního února též místopředsedou. V letech 1991 až 1997 byl členem ODS, později vstoupil do Unie svobody (US). Byl zastupitelem Kladna (1990 až 1998; za ODS) a zastupitelem Středočeského kraje (2000 až 2004; za US). Má dva syny.

ČSSD:

Jaroslav Foldyna (57) - poslanec (od května 2010; kromě mezidobí srpen až říjen 2013), zastupitel a náměstek hejtmana Ústeckého kraje (od roku 2016) a zastupitel Děčína. Vyučil se lodním mechanikem, má státní zkoušku kapitána vnitrozemské plavby a mezinárodního palubního operátora. Vzdělání si doplnil na veřejnoprávní akademii v Ústí nad Labem a studiem pravoslavné teologie. Byl zaměstnán u Československé plavby labsko-oderské, pracoval u celní správy, městské policie, podnikal a byl asistentem poslance a senátora. Do ČSSD vstoupil v prosinci 1989, předtím byl kandidátem členství v KSČ. V letech 2001 až 2005 byl předsedou krajské organizace ČSSD na Ústecku, v předchozích letech neúspěšně kandidoval na místopředsedu strany. Zastupitelem kraje byl i v letech 2000 až 2012 (v období 2000 až 2004 byl zástupcem hejtmana). Je podruhé ženatý, má pět dětí.

KDU-ČSL:

Michal Pehr (40) - historik a politolog, zastupitel a radní v Lounech (od roku 2010). Je absolventem oboru historie-politologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (2002), studoval rovněž v Salcburku. Od roku 2003 je pracovníkem Masarykova ústavu AV ČR, specializuje se na dějiny českých zemí 20. století, zejména dějiny první a třetí republiky a dějiny politického katolicismu. Publikuje a přednáší. V letech 2015 až 2016 byl zastupitelem Ústeckého kraje. Členem KDU-ČSL je od roku 2002.

KSČM:

Hana Aulická Jírovcová (36) - poslankyně (od října 2013), zastupitelka Mostu (od listopadu 2002). Je ekonomkou, pracovala jako finanční účetní či jako vedoucí oddělení výkaznictví zdravotní péče pod Krajskou zdravotní. Členkou KSČM je od roku 2001. O rok později se po komunálních volbách dostala do mosteckého zastupitelstva. V letech 2006 a 2010 neúspěšně kandidovala ve volbách do Sněmovny, úspěšná byla až před čtyřmi lety. Zaměřuje se na podporu hospicové péče a na podporu dětí v ústavní péči. Je vdaná, má dvě dcery.

Hana Aulická Jírovcová Hana Aulická Jírovcová | KSČM

ODS:

 

Karel Krejza (49) - místostarosta Litoměřic (od roku 2010). Rodák z Mělníka vystudoval teoretickou jadernou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Podnikal v reklamě, založil firmu obchodující s akciemi. V roce 2006 byl zvolen zastupitelem (v letech 2006 až 2010 také radním) v Litoměřicích. Nyní je místostarostou. V letech 2012 až 2016 byl zastupitelem Ústeckého kraje. Je ženatý, má syna a dceru. Je několikanásobným mistrem republiky v judu.

Piráti:

Mikuláš Peksa (31) - pracovník v oblasti IT, vedoucí zahraničního odboru strany. Vystudoval biofyziku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze, specializoval se na využití jaderné magnetické rezonance pro výzkum dynamiky tekutin v porézních materiálech. Angažuje se v mezinárodních aktivitách pirátů a v tvorbě mezinárodně-politického programu. Členem strany je od roku 2013, letos v dubnu byl zvolen čtvrtým místopředsedou pirátů.

Realisté:

Jiří Hynek - zakladatel Realistů, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. Je absolventem matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Svou kariéru začal jako vývojový pracovník v podniku Tesla Kolín, později spoluzaložil firmu na software a ekonomické poradenství. Od roku 2011 se plně věnuje práci prezidenta a výkonného ředitele Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky. Je vedoucím české delegace v průmyslovém poradním orgánu NATO, členem Rady pro výzkum, aplikovaný vývoj a inovace Ministerstva obrany, působí v lektorském týmu vysoké školy CEVRO Institut a je členem Mensy ČR. 

SPD:

Tereza Hyťhová (1995) - učitelka základní školy, zastupitelka Ústeckého kraje (od října 2016). Studuje speciální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Před časem se dostala do povědomí svým návrhem na uzavření Integračního azylového střediska v ústeckých Předlicích, které podle ní znamená bezpečnostní riziko pro tamní občany. Žije v Krupce na Teplicku. Je předsedkyní krajské organizace SPD.


STAN:

Dalibor Dědek (60) - podnikatel, filantrop a spolumajitel skupiny firem Jablotron, je jedním z nejbohatších Čechů. V roce 1990 založil elektronickou firmičku, ze které vyrostl kolos v oblasti zabezpečovací techniky s miliardovými tržbami, který se prosadil i v zahraničí. Vydělané peníze vrací zpátky do firmy a věnuje se dobročinné činnosti - projektům z oblasti zdravotnictví, sociálních věcí a vzdělávání, angažuje se i v ochraně přírody. Rodák z Jičína se vyučil elektrikářem a později vystudoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze. Pak odešel do Jablonce, kde nejdřív pracoval jako vývojář v Liazu. V roce 1994 se stal Podnikatelem roku, v roce 2015 obdržel Medaili Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. Dědek se v minulosti pozitivně vyjádřil o ANO, ani nyní není k šéfovi vládního hnutí Andreje Babiše jen kritický. Je ženatý a má dvě děti.

Miliardář Dalibor Dědek Miliardář Dalibor Dědek | Robert Sedmík / Empresa Media / Profimedia.

TOP 09:

Michal Kučera (48) - poslanec (od října 2013), zastupitel a radní v Lounech (od roku 2010). Vystudoval Hornicko-geologickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě. V profesním životě se zabýval rozvojem obchodních aktivit strojírenských a elektrotechnických firem na tuzemských a zahraničních trzích. Nyní řídí pobočku zahraniční elektrotechnické společnosti. Jako lídr strany v Ústeckém kraji úspěšně kandidoval v parlamentních volbách v roce 2013. Od letošního dubna je předsedou klubu poslanců TOP 09 a předsedou krajského výboru strany. Rodák z Ostravy je ženatý a má dvě děti.

Zelení:

Petr Globočník (34) - sociální pracovník. Absolvoval obor sociální práce na Střední škole sociální a Vyšší odborné škole Perspektiva v Dubí - Pozorce. Na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem studoval v letech 2014 až 2016 obor pedagogika volného času. Pracoval jako bezpečnostní manažer ve firmě Mark2 Corporation Czech a jako sociální pracovník Oblastní charity Ústí nad Labem. Od roku 2013 je vedoucím sociálním pracovníkem ve sdružení Romano Jasnica. Rodák z Litvínova je od roku 2017 krajským předsedou strany.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

VIDEO: Richard Brabec mluví o projektu Dešťovka

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa