Miitopia si bere základní prvek využití Mii ze starší hry Tomodachi Life. Ta však byla simulátorem života, kdežto Miitopia je klasickým RPG. Co se jejího pojetí týče, jde však o lehkou a přístupnou hru, kterou si užijí i lidé RPG žánrem nepolíbení včetně dětí. Ti nejzarytější vyznavači žánru si ale na své nepřijdou. Miitopia pro ně bude příliš jednoduchá.

Hra umně využívá Mii avatarů. Můžete používat své vlastní, vytvořené ostatními hráči nebo si stvořit pro hru úplně nové. Vy se tak můžete stát hrdinným rytířem, z vaší přítelkyně může být princezna a temný pán může mít tvář například vašeho šéfa. Fantazie se meze nekladou. Miitopia je velmi kreativní hra celkově. Samozřejmě v mezích tvoření Mii avatarů jako takových.

Jedním z hodně podivných povolání je tank. Jo, tank!
Autor: Nintendo

Na své cestě královstvím potkáte další hrdiny. V partě jich můžete mít při toulkách až čtyři. Každému zvolíte povolání. Najdete zde klasické typy jako válečník, mág, zloděj, ale i další, mnohem netypičtější jako popová hvězda, kočka nebo tank. Každá postava má taktéž svou povahu. Může být hodná i paličatá. Povahy dobrodruhů se projevují nejenom při jejich soužití i v bojích.

Boje, které jsou základním kamenem všech RPG, jsou bohužel v Miitopii zjednodušeny až moc. Jsou klasicky tahové, ovládáte při nich však pouze vlastního hrdinu, zatímco další tři další bojují sami. Tedy můžete si zvolit automatickou bitvu, ale to je už úplná utopie. Podle vztahů mezi postavičkami si navzájem pomáhají nebo se chrání. Hra je prošpikována sociálními prvky.

Souboje jsou čistě tahové.
Autor: Nintendo

Postavy se sbližují jak na bojišti, tak v hostincích, kde přespávají. Ty slouží jako útočiště po cestách, na kterých si postavičky vykračují sami. Vy jen korigujete směr, kterým se vydají na rozcestích. V hostincích ubytujete postavy k sobě do pokojů, aby se to srdíčky nad jejich hlavami jenom hemžilo. Postavy si pak dokonce samy dávají dárky. Výbavu jim ale jinak kupujete vy.

Z poražených oblud s ukradenými Mii obličeji vypadávají pokrmy, které budete pojídat právě v hostincích. Ne všechno ale každému chutná. Dočkáte se pak řady vtipných situací, kdy se někomu udělá zle. Pobyt v hostincích si můžete zpříjemnit i hraním rulety nebo blbinou kámen-nůžky-papír. Ke hraní ale potřebujete speciální kupony, které získáte buďto při dobrodružstvích, nebo hodnocením cizích Mii postaviček.

Fotogalerie
15 fotografií
Miitopia je mnohdy vtipná hra, jindy se ale zase postavičky chovají jako úplní tydýti a vy budete valit oči v sloup. Celkově jde ale o zábavnou hru, který je však určena pouze nováčkům v RPG žánru, příležitostným hráčům nebo dětem. Vizuálně je hra pěkná, ale tak zhruba na standardní Nintendo 3DS úrovni. Stereoskopický 3D prvek je zpracován pěkně, dotykové ovládání srozumitelné a hudební doprovod je pak typický. U Miitopie je jasně dáno, pro koho je určená. A tito hráči si ji užijí.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy: 
Kreativní RPG
Přístupné i nejmenším
Dobré využití Mii postaviček
Mnoho sociálních prvků
Zábavné pojídání jídel

 

Minusy:
Mii postavičky se občas chovají jako tydýti
Omezené souboje
Nic pro hardcore RPG hráče

 

Infobox
Datum vydání: 28. červenec 2017
Platformy: Nintendo 3DS/Nintendo 2DS
Cena: 999 Kč
Výrobce: Nintendo EPD
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ