Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusy naštvaly sankce: „Vyhlášení obchodní války a neschopnost Trumpovy vlády“

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
3. srpna 2017
10:21

Po téměř týdenním váhání americký prezident Donald Trump podepsal zákon o sankcích proti Rusku, který už dříve schválily velkou většinou hlasů obě komory Kongresu. Prezident už v minulosti dával najevo své výhrady proti sankčnímu zákonu, který ho fakticky zbavuje možnosti sankce upravit, pozastavit nebo zrušit bez souhlasu Kongresu.

Americký prezident Donald Trump včera podepsal zákon o sankcích proti Rusku. Podpis prezident doprovodil vážnými výhradami, neboť sankční postih Moskvy podle něj omezuje ústavní pravomoci hlavy státu. Kreml na balík nových sankcí reagoval už koncem minulého týdne omezením amerického diplomatického personálu v Rusku.

Významné části sankcí postihují ruský energetický sektor a zavádějí nová omezení pro americké investice na ruském trhu. Americké společnosti se rovněž nesmějí účastnit průzkumných těžařských projektů, v nichž mají Rusové větší než třetinový podíl.

Zákon o sankcích také umožňuje trestat zahraniční společnosti, které investují do průzkumných prací v Rusku, i když v tomto bodě má prezident právo sankce uvolnit. Vláda má rovněž možnost, nikoli povinnost, zavést sankce proti firmám, které pomáhají při budování ruských vývozních plynovodů, jakým je například evropský Nord Stream 2 vedený po dně Baltského moře do Německa.

Prezident Trump o sankčním zákonu

V doprovodném prohlášení k sankcím Trump uvedl, že bude přihlížet k mínění Kongresu, ale „naplní ustanovení (sankčního zákona) způsobem slučitelným s ústavní pravomocí“ hlavy státu.

Trump očekává, že Kongres nebude využívat „tento vadný zákon“ k tomu, aby torpédoval spolupráci s evropskými spojenci při řešení ukrajinského konfliktu, uvedl v prohlášení. Trump tak naznačil, že sankce mohou zúžit prostor pro jednání s Ruskem o řešení globálních problémů.

Zákon podle Trumpa omezuje pružnost jednání americké vlády. „Ztěžuje Spojeným státům vyjednat dohody dobré pro americký lid a přispívá ke sblížení Číny, Ruska a Severní Korey,“ uvedl a poznamenal, že zákon přesto podepisuje „ve jménu národní jednoty“.

Prezident měl sice právo zákon vetovat, podle médií by ale sám sebe odsoudil k blamáži. Ve Sněmovně reprezentantů sankce prošly poměrem hlasů 419 ku třem, v Senátu 98 ku dvěma. K přehlasování prezidentského veta přitom podle ústavy stačí dvoutřetinová většina hlasů.

Musíme hájit naše zájmy vůči USA, vzkazuje EU

Podle komentáře listu The New York Times se Trump může pokusit řídit se zákonem jinak, než zákonodárci zamýšleli. Stejné obavy má i vůdkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová.

„Trumpovo prohlášení vyvolává vážné otázky ohledně záměrů vlády respektovat zákon,“ řekla poslankyně. Vyslovila podezření, že Trump bude dál podporovat agresivní chování ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera EU zatím nebude na protiruské sankce USA reagovat, vyhrazuje si však možnost odpovědět Spojeným státům stejnou mincí, pokud tyto sankce poškodí ekonomické zájmy Unie.

„Jsme připraveni. Musíme hájit naše ekonomické zájmy vůči Spojeným státům a uděláme to,“ řekl Juncker podle agentury Reuters.

Naštvaný premiér Medveděv

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov se omezil na konstatování, že Trumpův podpis na situaci nic nemění. Reakce předsedy ruské vlády Dmitrije Medveděva však byla bouřlivá. „Podpis sankcí znamená vyhlášení obchodní války Rusku. Trumpova vláda předvedla naprostou neschopnost. Jak ponižující musí být přenechat výkonnou moc Kongresu,“ nechal se slyšet.

Ve svém příspěvku na Facebooku dodal: „Vztahy mezi Washingtonem a Kremlem skončily, Trump je neschopný a musí být odstraněn.“ Další vztahy mezi velmocemi budou podle Medveděda napjaté.

tgbg ( 3. srpna 2017 15:13 )

Zločinci RUSS nemají co EVROPĚ DIKTOVAT TY EMBARGA PROTI USA .TY SVI..NĚ FAŠISTICKÉ NEDAJÍ POKOJ !!!!!

Zobrazit celou diskusi