Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Turisté „mizí“ v Brdech, zraněného cyklistu hledali hodiny. Chybí značení cest

Autor: zzu - 
21. července 2017
06:14

Cyklista (65) utrpěl v úterý v brdských lesích vážná zranění. Jel po jedné z lesních cest, pravděpodobně přepadl přes řídítka a jeho záchranou se měl stát mobilní telefon. V hustých hvozdech měl sice signál, nevěděl ale, kde přesně je. Podobný problém řešil nedávno i manželský pár, pro který musel dokonce přiletět vrtulník. Částečně je na vině fakt, že Brdy nejsou ještě důkladně turisticky značené. Výletníci navíc podceňují své vybavení a nemají vždy po ruce například GPS navigaci.

„Jedná se o chráněnou krajinnou oblast, dřív tam byl vojenský prostor, kromě cest jsou tam pěšiny. Cyklista byl právě na pěšině. V porostu je velký problém určit přesné místo, pomohlo, že nám uvedl alespoň odkud a kam jel,“ uvedla příbramská policejní mluvčí Monika Schindlová. Její kolegové po hodině a půl muže vypátrali, museli ale společně s hasiči udělat rojnici.

Video  Dechberoucí svítání v Krušných horách: Takhle ho natočil dron Blesku.  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

„Podobný případ se stal, když do oblasti vyrazil manželský pár, pán se zranil, a protože se to stalo v nepřístupném terénu, tak pro něj letěl vrtulník. Oblast je otevřená rok a půl a očekávali jsme větší nápor turistů a víc problémů. Ale zatím, protože to nebylo ještě tak dobře označeno a neexistují turistické mapy, si tam troufnou turisté, kteří se umí orientovat v prostoru nebo tam už místní znalost měli. Označování tras se ještě dodělává,“ dodala Schindlová s tím, že v bývalém vojenském újezdu není dostatečné pokrytí mobilními operátory.

Turistické mapy neodpovídají realitě

V Brdech jsou také takzvané trauma body. „Občas někdo bloudí, ale že by se někdo ztratil a měl vážný problém, to jsem zatím nezažil. Trauma body jsou cedulky, na kterých jsou GPS souřadnice, číslo a název trauma bodu, je to pro orientaci lidí, ale i integrovaného záchranného systému,“ vysvětlil Bohumil Fišer z CHKO Brdy s tím, že podobné pokrytí je třeba na Křivoklátsku.

Podle policie je moudré brát si do oblastí, ve kterých nemusí být signál, takzvané lokátory. Tato malá krabička za pár stovek se vejde do kapsy nebo do batohu. V případě úrazu má dotyčný větší šanci, že se k němu rychle dostane pomoc. „Lokátor brát určitě, existuje i aplikace do telefonu Záchranka. Lokalizuje a spojí člověka s tísňovou linkou. Trauma body nejsou pro turistu moc praktické, musel by padnout u nich, uvedl Hynek Harvánek z webu Objevbrdy.cz.

Loni vyšly turistické mapy, které měly návštěvníky provést po bývalém vojenském újezdu. Byly v nich zakreslené ale i trasy, které zatím reálně nevznikly. Značkáři je dodělávají až letos. „Vyšly různé mapy, do některých se zanášejí turistické cesty, které jsou teprve plánované. Ve finále, když člověk vyjde do lesa, tak ještě značené nejsou. To někoho může zmást. Teď to Klub českých turistů už značí, realita by se tedy měla začít blížit mapám, prozradil Harvánek.

Podle něj se může aktuálně turista neznalý Brd lehce ztratit, pokud půjde mimo vyznačené stezky nebo si cestu předem pečlivě nepřipraví. V Brdech je poměrně složitý terén. Není ale zase tak obtížné se „vymotat“.

Z brdských lesů se dostanete snadno

„Brdy jsou relativně úzké, takže pokud člověk zabloudí a vydá se na západ nebo na východ (dle toho, odkud vyšel), tak vyjde v civilizaci. Minimálně narazí na zpevněné trasy, potká někoho nebo se již dovolá,“ vypověděl Harvánek a dodal, že na některých místech ještě stále probíhá sanace munice, která v oblasti zůstala po vojácích.

„Sanace probíhá jenom v některých částech, na dopadových plochách Jordán a Tok ani probíhat nebude. Pohyb zde je určen po vyznačených cestách, ale ty zatím nikdo nedefinoval, a není tam povolený vstup. Vyznačené cesty na mapách jsou bezpečné,“ dodal Harvánek.

Tím ale nástrahy Brd nekončí. V bývalém újezdu je možné narazit také například na rašeliniště.

kuromrd ( 21. července 2017 09:39 )

chudáka starou babičku Bohdalovou k.urvy okradli

jity ( 21. července 2017 07:36 )

Tak ti zastánci vracení do přírody vlků, šakalů a rysů by mohli doporučit aby zraněného našli a postarali se o něj. Prý mají tato zvířata likvidovat slabé kusy, čili sežerou mláďata zvěře a nebude v lesích nic.

Zobrazit celou diskusi