Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V případu pobodané Lenky v Egyptě padají hlavy. Tlumočníci „letěli“ za překlad

Autor: ČTK, pk - 
18. července 2017
15:25

Egyptská státní informační služba (SIS) propustila dva tlumočníky za to, že při překladu označili páteční útok v letovisku Hurghada za teroristický čin. Egyptský útočník tam ubodal dvě Němky a zranil čtyři turistky včetně Češky Lenky (36) z Rakovnicka.

Útok se stal v pátek odpoledne, několik hodin po útoku v Gíze u Káhiry. Ozbrojenci tam zastřelili na kontrolním stanovišti pět egyptských policistů. V pátek egyptská média informovala o obou útocích souběžně.

Šéf SIS Dijá Rašván řekl, že ačkoli v arabštině byl jako teroristický čin označen jednom případ z Gízy, v překladu se objevilo, že obě akce byly teroristické povahy.

„SIS v arabské zprávě uvedla, že povaha a motivy útoku v Hurghadě prokuratura vyšetřuje. Překvapilo nás, že naši tlumočníci podali mylný překlad“ a o obou útocích – o tom v Hurghadě i v Gíze – hovořili jako o teroristických, sdělil Rašván.

Nebyl to teror, ale napadení, tvrdí Egypt

Podle něj byl teroristický pouze první z útoků, zatímco druhý se popisuje jako „napadení“. „Naše zpráva jasně říkala, že incident v Hurghadě bylo napadení turistů zbraněmi,“ sdělil šéf SIS.

Řekl, že tlumočníci, kteří pracují pro SIS, jsou najímáni díky fondu z Evropské unie. „Překvapilo mne, že nesprávně tlumočili naši arabskou zprávu,“ dodal Rašván.

Zahraniční novináři v Egyptě prý dostali pokyn, aby „se drželi oficiální verze a nepodlehli mylné informaci“.

Egypt, který bojuje o udržení turistů, dosud nepodal oficiální vysvětlení motivu útočníka ani detaily o něm. Lišily se informace o jeho jméně i věku, dlouho nebyly jasné národnosti obětí. Podle zatím posledních zpráv je útočník vyslýchán v Káhiře. Kromě Češky Lenky (36) utrpěly zranění dvě Arménky a Ruska. Češka byla převezena do Káhiry a tam hospitalizována, v pondělí podle informací Blesk.cz podstoupila operaci.

Češi by neměli využívat veřejné pláže

Ministerstvo zahraničí ČR na své stránce útok v Hurghadě označuje za „závažný bezpečnostní incident“. Doporučuje českým občanům, kteří směřují do letovisek u Rudého moře, aby v případě, kdy opustí hotelový komplex, nevyužívali veřejné pláže ani pláže běžně přístupné veřejnosti.

Úřady provincie Rudé moře, kde leží Hurghada, zpřísnily v rezortech bezpečnostní opatření a v Hurghadě omezily vstupy na hotelové pláže výhradně na hosty. Dosud se mohli lidé na pláže dostat i s jednodenní vstupenkou, což byl podle některých zpráv právě případ pátečního útoku.

VIDEO: Čechy útok v Hurghadě od cest do Egypta zatím neodradil

Video  Češi do Hurghady letí i po útoku na turisty. Odradit se nenechali  - Blesk - Karel Kopáček
Video se připravuje ...

Vše o útoku v Hurghadě čtěte ZDE >>>

bizon_pepa ( 19. července 2017 07:21 )

Připadalo mi to jednoduché na pochopení, ale zdá se, že přece jen může vzniknout potíž. Což nechápu, vždyť i tady si musíš pamatovat heslo, tak nějaké vzdělání mít musíš. Ale k věci. Lidé, kteží jedou do Egypta jsou naprosto zahlceni slevami a vůbec neřeší potenciální nebezpečí. Kdyby nevěřili jen blesku a nově a použili zdraví rozum, tak by tam prostě nejeli. I dle tebe ale chápu, že zo může být na jejich síly.

lakiz ( 19. července 2017 05:55 )

Nutno podotknout, že Tvé IQ je vysoké jako dnešní datum..........podle Tvého uvažování, mrtví v Cann za to také mohli, mladí na koncertě také, nebo ženské, že oslavovali venku Nový rok - bože Ty jsi ale vůl.

bizon_pepa ( 18. července 2017 22:40 )

Nutno podotknout, že ti mrtví si za to částečně můžou i sami.

montevideo ( 18. července 2017 20:29 )

Těm mrtvým je úplně jedno, jestli ten útok na ně byl označen za teroristický či neteroristický. Útok to prostě byl a velmi brutální.

naidka ( 18. července 2017 20:15 )

V tom Egyptě je takový bordel, samá desinformace a klamání veřejnosti, jenom aby neutrpěl turistický ruch.

Zobrazit celou diskusi