Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politici odsoudili násilí v Hamburku. Konečná: Protestovali tam i Češi

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. července 2017
19:15

Tvrdý zásah policie byl namístě, míní část českých europoslanců při ohlédnutí, jak se v uplynulých dnech změnil německý Hamburk v době konání summitu G20 v bojiště. Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09) i další odsuzují násilnosti, které jednání mocných provázely. Zapálená auta, vybrakované obchody a zranění stovek policistů – to je smutná bilance řádění demonstrantů, které přehlušilo politiku. I poklidnou část protestů proti kapitalismu, jíž se účastnili také Češi.

„Obraz Německa u mezinárodní veřejnosti události v Hamburku silně naruší,“ zareagoval na hamburské dramatické dění německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD). „Pachatelé se nijak neliší od neonacistů a jejich žhářských útoků. S údajně ,levicovými motivy‘ to nemá nic společného,“ postěžoval si pro Bild am Sonntag. 

A skutečně – politika ustoupila v německém přístavním městě Hamburku do pozadí, byť se do města sjeli zástupci 19 zemí a EU. Na summit předních světových ekonomik G20.

Nechyběli ani Donald Trump s Vladimirem Putinem, kteří se soukromě sešli vůbec poprvé. Ještě před startem summitu se však do ulic vydali lidé na protestní akci s přiléhavým názvem Vítejte v pekle. A v peklo Hamburk anarchisté a radikální levičáci skutečně proměnili.

VIDEO: Policisté chladili vášně. Vytáhli na demonstranty vodní děla

„Na jedné straně respektuji právo demonstrovat a vyjadřovat svůj názor, odlišný řekněme od oficiální státní doktríny. Ale absolutně nesouhlasím s tím, když někdo spojuje vyjadřování svých politických postojů a názorů s tím, že poškozuje něčí majetek, rabuje, dokonce i na někoho fyzicky útočí a ohrožuje ho na zdraví či životě,“ řekl Blesk.cz europoslanec Jiří Pospíšil, který vyrazil autem přes Německo do Bruselu.

Pospíšil: Rabováním udělali medvědí službu

Odmítá násilí a útoky na cizí majetek a dodává: „Tvrdý zásah policie tam byl zcela namístě. V tomto případě nešlo o žádnou pokojnou demonstraci.“

Z celého průběhu protestů bylo dle něj jasné, že tam dav šel spíš rabovat než vyjadřovat politický názor, míní Pospíšil. „Pokud chci svůj politický názor vyjádřit a přitom rabuji a útočím na orgány státu, na příslušníky policie, tak tím ty své názory naprosto diskredituji,“ upozorňuje.

Do akce se vydaly tisíce policistů. Mluví se až o pěti stovkách zraněných strážců pořádku. „Byl jsem poměrně negativně překvapen z toho, co se tam dělo. A že Němci daleko efektivněji nezasáhli,“ zareagoval další z europoslanců Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Podle něj měla německá vláda zasáhnout rychleji. „Pro mě to jsou kriminální činy a nemá to vůbec nic společného s demokracií a respektem. Je potřeba ty lidi chytit a řádně potrestat,“ míní s tím, že je třeba levicovým extremistům zaslat jasný vzkaz –nikdy vás nebudeme tolerovat. „Tolik zraněných policistů, 20 vážně, kteří byli popálení, mají zlomeniny... Je potřeba pachatele přísně potrestat,“ dodává Zdechovský.

Rival Merkelové: Odporné násilí

A skutečně – Němci už zřídili i zvláštní vyšetřovací komisi, která bude incidenty, jež se v Hamburku v posledních dnech odehrály, řešit. 

Násilnosti odsoudil i kandidát na kancléře a bývalý šéf europarlamentu Martin Schulz (SPD). „Nesmyslné, odporné násilí v Hamburku námi otřáslo. Zřejmě nejen anarchisté z Německa byli zapojeni do nepokojů,“ uvedl na sociální síti a poukázal na drancování i nebezpečné útoky na policisty. „Riskovali v nejobtížnějších podmínkách zdraví a doslova své životy,“ děkoval jim. 

Podle něj neospravedlňuje nic to, co se v Hamburku stalo. „Hořící auta, zničené ulice... To není žádný politický proces. To je jen násilí a ničení,“ dodal Schulz. Práci policie ocenila i kancléřka Merkelová (CDU). A také ona odsoudila „brutalitu výtržníků“.

Sociolog: Chtějí zásadní změnu systému

Sociolog Arnošt Novák poukazuje na to, že se demonstrací zúčastnilo na sto tisíc lidí. Od členů Greenpeace až po novodobé marxisty. 

„Důvody, proč se tam sešli, jsou u různých skupin různé, každá zdůrazňuje trochu něco jiného. Nicméně to, co tyto lidi spojuje, je kritika současného nastavení společnosti, stávajícího kapitalistického, neoliberálního systému. Požadují reformy a zásadnější změnu systému,“ řekl iDnes.cz. 

„Jednání ze strany radikálů není svévolné, neznamená to, že hoří celý Hamburk. Míří cíleně na výlohy korporací, bank a luxusní vozy. Jsou to symbolické cíle. I když podle posledních zpráv z Hamburku se tam situace zvrtla,“ připouští Novák.

Protest proti kapitalismu, korporacím a současné světovládě byl tak rázem poškozen tím, jak se lidé v Hamburku chovali, upozorňuje Pospíšil. „Je to medvědí služba jejich světonázoru a jejich vnímání světa,“ uvedl europoslanec.

Konečná: Protestovat vyrazili i Češi

Na protesty do Hamburku přitom vyrazili i Češi, potvrdila europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). „Šli tam i lidé z ČR, které znám. Jsou to poklidní demonstranti, nemyslím, že stáli jakkoliv za tím, co se tam rozvinulo,“ podotkla.

Nikdo z normálních politiků dle ní násilnosti schvalovat nemůže. „Asi nikdo nemůže schvalovat to, co se tam odehrávalo – ničení majetku a další věci. Je ale třeba říct, že tam byly i desetitisíce lidí, kteří demonstrovali pokojně. Já se tak trochu bojím, že to německá policie ne úplně zvládla od začátku. Už při čtvrteční demonstraci, kterou se pokusila rozehnat, zbytečně vyprovokovala některé, kteří tam přišli demonstrovat klidně a pokojně proti politice, kterou státníci G20 prosazují, proti šílené politice neoliberalismu,“ řekla Blesk.cz.

Protesty dle ní měly smysl a otevíraly důležitá témata. „V Hamburku vyrazili protestovat proti tomu, jak je dnes politika nastavená a kdo ji charakterizuje. Nemyslí si, že lidé typu Merkelové nebo Trumpa vedou svět správně. Že se dál neobohacují jenom ti bohatí a není to na úkor normálních lidí, kteří žijí kolem nás. Protestovali proti sociálním rozdílům, které se nám tu prohlubují, ale třeba i proti válkám,“ vypočítává.

Lidé tam vyjadřovali řadu názorů, které by podepsala. „Lepší svět a lepší svět pro více lidí, nikoli pro úzkou skupinu vyvolených,“ dodala komunistka Konečná.

Volný obchod i důraz Merkelové na Afriku

Vedle schůzky Trumpa s Putinem však došlo při setkání mocných i na další důležitá politická témata. „Politici spolu mají mluvit. Myslím si, že to pomohlo v řadě oblastí. Také důraz Angely Merkelové na Afriku je zásadní a důležitá věc,“ říká Zdechovský. A na mysli má pomoc Africe v době, kdy právě z „černého kontinentu“ proudí do Evropy přes Středozemní moře mnoho migrantů.

Europoslanec Pospíšil pak vyzdvihuje jinou věc – důraz na volný obchod. „Jsem příznivec volného obchodu a považuji za důležité, aby spolu státy obchodovaly a spolupracovaly. A jsem odpůrce protekcionismu. To znamená, že si stát mezi sebou navzájem stanoví cla, zakazují dovozy zboží cizích zemí atd. To je pro obchod a pro prosperitu vždy špatně,“ podotýká.

Kvituje přitom, že země G20 nechtějí stavět další bariéry. „Jsem rád, že i Trump, který zpočátku hodně podporoval protekcionismus ve světovém obchodě, hovořil o tom, že omezí obchod s Evropou, Mexikem, že nechce obchodovat s některými zeměmi Pacifiku, se na jednání v Hamburku jasně přihlásil – stejně jako ostatní lídři G20 – k tomu, že volný obchod je velmi důležitý,“ dodává Pospíšil.

ondra.dos ( 12. července 2017 22:22 )

Tato demonstrace byla daleko za hranou vandalismu a narušování veřejného pořádku. Je vidět, jak komunisté pořád potřebují dávat najevo abstraktní rádoby třídní boj. Je dobře, že policie zasáhla, na té demonstraci bylo modelově ukázáno, jak by ideologie těchto lidí dopadla v politické praxi.

LubomirB ( 12. července 2017 17:11 )

Všechno zlé bývá k něčemu dobré. Odpůrci (čeho vlastně?) se projevili, výtržníci budou odhalováni a trestáni. Pořádat kvůli nim tato setkání na Aljašce ale nedává smysl, protože by to bránilo pozitivním dialogům. Ti, kdo hledají "vládu silné ruky" se nedočkají, moderní demokracie jsou úspěšné, protože jsou postaveny na svobodě jedince a podnikání, je to ČÁSTEČNĚ NEŘÍZENÝ (chaotický) SYSTÉM.

gabreta ( 11. července 2017 20:34 )

Ty seš blbej, jak bedna kytu a IQ máš na úrovni šumící trávy! Dávej si věci do souvislostí soudruhu!!

aleksandra ( 11. července 2017 18:39 )

Pokud se demonstranti neumějí chovat, jsou násilní a rabují, je úkolem policie zasáhnout. Ty lidi už pak nejsou demonstranti ale spíše vandalové.

SimonH ( 11. července 2017 13:35 )

Demonstrovat tímto způsobem je šílené a demonstranti sami ukazují, že nejsou normální. Každý má samozřejmě právo vyjádřit svůj názor, demonstrace můžou být i hlučné, ale nemělo by dojít k násilí a rabování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa