Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslancem na 4 měsíce: Do Sněmovny nastoupil náhradník za Jandáka

Autor: val - 
27. června 2017
15:02

Vítězslava Jandáka, který byl zvolen do Rady České televize, vystřídal v Poslanecké sněmovně starosta jihočeské Volyně Václav Valhoda (oba ČSSD). Bývalý podnikatel, který v neděli oslavil 58. narozeniny, zasedal donedávna i v jihočeském krajském zastupitelstvu. V úterý složil poslanecký slib. 

Valhoda vystudoval v Plzni Elektrotechnickou fakultu Západočeské univerzity. Od začátku 90. let se začal živit jako projektant elektrických zařízení.

V roce 1998 vstoupil do zastupitelstva města Volyně, v roce 2006 se stal místostarostou a o čtyři roky později starostou, kterým je dodnes. V roce 2008 se stal radním jihočeského krajského zastupitelstva a mandát obhájil i v roce 2012. Loni už se mu obhájit nepodařilo.

Dlouholetý poslanec Vítězslav Jandák se letos rozhodl, že i kdyby neuspěl se svou kandidaturou do Rady ČT, skončí v politice. Místo něj připadlo poslanecké křeslo senátorovi za ČSSD Karlu Kratochvílemu, jenž byl prvním náhradníkem. Kratochvíle však nabídku odmítl a zůstane v horní komoře Parlamentu ČR.

Valhoda je připraven poslanecký mandát přijmout. „Jedná se prakticky o čtyři měsíce, než budou volby. Po tu dobu jsem schopný vykonávat souběžně i funkci starosty, které bych se nerad vzdával, jelikož ve Volyni mám spoustu rozdělané práce,“ řekl nedávno ČTK.

VIDEO: Vítězslav Jandák promluvil na březnovém sjezdu strany o stavu ČSSD
Video  Jandák na sjezdu ČSSD: Volby vyhraje Babiš, nemáme na něj. A komunisty nechci! 
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa