První lednice pro domácnosti se začaly prodávat v roce 1911? Začala je vyrábět společnost General Electric, a tak lednice využíváme již přes 100 let. Ovšem ani to nezaručuje, že s ní umíme správně zacházet. Nejrozšířenější potíží v dnešní době představuje, když do ní jídlo skládáme podle volného místa a hrajeme tak v podstatě s potravinami »tetris«.

Ideální teplota v ledničce je do 5 °C a mrazák by měl mít minimálně –18 °C. Jenže teplota uvnitř lednice se na různých místech liší, nejchladněji bývá vespodu a směrem nahoru teplota vzrůstá (uvádí se, že s každým patrem přibližně o 1 stupeň Celsia). Nejvyšší teplota je pak ve dveřích lednice (cca 10 ° C), tudíž je toto místo nejvhodnější pro skladování nápojů. Proto je důležité potraviny poskládat tak, aby se nezkazily.

Důležité je rovněž nemít ledničku »natřískanou« jídlem a neotevírat ji na příliš dlouhou dobu. Do lednice také nepatří horké či teplé pokrmy. Je nutné je nejprve nechat vychladit, například je ponořit do dřezu se studenou vodou. Lednici bychom také měli pravidelně mýt, ideálně jednou do měsíce.

VIDEO: Jak uchovat potraviny déle čerstvé?

Pozor na syrové

Jednou z důležitých zásad správného uchovávání potravin v lednici je i zabránění tzv. křížové kontaminaci, což je přenos mikroorganismů (např. bakterií) z míst jejich přirozeného výskytu (např. ze syrového masa, zeleniny, vajec) na ostatní potraviny či pokrmy, které se už dále tepelně neupravují.

Zkrátka dbejte na to, aby hotová jídla a netepelně upravované potraviny nebyly v přímém kontaktu např. se syrovým masem, vejci či zeleninou. Už při nákupu syrové potraviny ji oddělte od ostatních potravin (např. řádným zabalením) a syrové maso uchovejte v ledničce tak, aby z něj neodkapávala šťáva a krev na ostatní potraviny.

Při vaření a úpravě potravin také používejte různé nože, prkénka a nádobí. Rozhodně nepoužívejte stejné kuchyňské náčiní na potraviny, které se nemusejí tepelně upravovat (např. čerstvá zelenina) a jež se vařit musejí (např. syrové maso).

Uspářárání v lednici
Autor: archiv

Fotogalerie
10 fotografií