Neodmyslitelná součást pražského panoramatu, železniční most pod Vyšehradem, má jít k zemi. Jeho stav je totiž tak neutěšený, že se ho nevyplatí opravovat. Vyplývá to ze studie, kterou si nechala zpracovat SŽDC. Nový most má být kopií toho současného a vydržet by měl sto let. Málokdo přitom ví, že součastný „železničák“ jednoho předchůdce měl. Jaká je historie ikonického objektu, jenž ční spojuje břehy Výtoně a Smíchova?

Roku 1871 vznikl v Praze ocelový železniční most, který propojil oba břehy Vltavy mezi Smíchovem a Vyšehradem. Stavba byla jednokolejná o šířce 4,3 metru a už tehdy tudy vedla také stezka pro pěší.

„Po třiceti letech se na stejném místě projektuje most nový, opět ocelový. U původního mostu byla ocel ze železa svářkového a most nový se již chlubil novinkou té doby, a to ocelí plávkovou. Nárůst železniční dopravy a kvalita oceli si vynutila a dala možnost překročit Vltavu třemi poli o rozpětí téměř 70 metrů a šířce mostu 8,1 metru,“ uvedl vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Jan Zemánek.

Také nový železniční most, který známe na tomto místě v Praze dnes, má po obou stranách vytvořené chodníky pro pěší o šířce 1,8 metru. Místo jednokolejového úseku se začala nová dvoukolejná stavba projektovat na přelomu 19. a 20. století.

Základy nemohli použít

Co do způsobu založení stavby má železniční most na Výtoni souvislost s mostem u Národního divadla. Most pod soutěžním názvem „Budoucnost“, dnešní most Legií, předpokládal, že se k jeho postavení využijí původní pilotové základy předchůdce.

Původní železniční most, foto z roku 1873
Autor: Pražské mosty, Jan Fischer a Ondřej Fischer

„Stavaři plánovali, že se rozšíří o založení na kesonech. Jaké však bylo překvapení, když po spuštění krajních kesonů bylo pod vodou zjištěno, že pilotové základy ve střední části nejsou u některých podpor provedené dle očekávání. Bylo nutné dodatečně spustit středem základu keson a pojistit tímto krokem kvalitu a spolehlivost založení,“ vysvětluje Jan Zemánek.

Stavba vznikala vedle

„Výroba ocelové konstrukce byla svěřená české mostárně bratří Prášilů v Libni společně s první Českomoravskou strojírnou a s Pražskou akciovou strojírnou, dříve Ruston. A nejen výroba, ale i montáž konstrukce na stavbě byla svěřena tomuto spolku. Čas výluky, stejně jako dnes, hrál rozhodující roli ve způsobu montáže,“ prozradil odborník TSK.

Parní lokomotiva na železničním mostu roku 1948
Autor: ČTK

Vrchní část mostu začala vznikat na Vltavě hned vedle přemostění, které měla nahradit. Tesaři vybudovali dvě provizorní podpěrné konstrukce směrem po vodě i proti vodě. Na jedné podpěře se stavělo, druhá konstrukce čekala na vysunutí původního mostu.

„Stačily tři dny – 30. září až 1. října 1901 – na celou operaci záměny. To vše za plného provozu na řece. A to ještě s podmínkou, že rozdíl obou nivelet (čar, udávajících výškové poměry – pozn. red.) byl půl metru. Klobouk dolů,“ vyjádřil obdiv směrem k umění našich předků Jan Zemánek.

Nová mostní propojka mezi Vyšehradem a Smíchovem umocnila důležitost tehdejšího nádraží císaře Františka Josefa, tedy dnešního hlavního nádraží. To se stalo konečnou stanicí vlaků nejen z Vídně, ale přes Plzeň i z Bavorska.

Máte fotografie, které železniční most zachycují? Napište nám na tip@blesk.cz!

Podívejte se na historické i novodobé snímky železničního mostu:

Fotogalerie
24 fotografií

Železniční most na Rašínově nábřeží je neoddělitelnou součástí oblíbené náplavky: