Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rektoři cupují Sobotkův kabinet kvůli penězům. Spadeno mají na Pilného

Autor: ČTK, mah - 
9. června 2017
17:15

Vysoké školy chtějí více financí. Ty jim slíbila i vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), která ale podle nich své sliby zatím neplní. Rektorům tak dochází trpělivost a v pátek vyzvali premiéra, aby navýšení financí pro vysoké školy zajistil. Podle rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka je vztah vlády k vysokému školství nejhorší od roku 1989. Rektoři se shodli na tom, že chtějí jednat i s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO). Sobotka uvedl v reakci, že navýšení rozpočtu vysokých škol má jeho podporu.

„Veřejné vysoké školy, respektive komora veřejných vysokých škol, se v případě nezměněného stavu setkají počátkem září, aby jednaly o důsledcích, které by mělo zafixování tohoto předchozího stavu, a o krocích, které by mohly vést k tomu, abychom apelovali naléhavěji na politickou reprezentaci ke změně postoje k vysokým školám,“ řekl Bek.

Rektoři jsou podle něj rozhořčeni, že je v návrhu rozpočtu, který předložilo ministerstvo financí, úroveň financování z doby po ekonomické krizi před pěti lety. Vláda sice v dubnu schválila opakované zvýšení rozpočtu školství, který počítal s nárůstem peněz pro vysoké školy z nynějších 21 miliard na zhruba 27 miliard, aktuální návrh ministerstva financí ovšem kalkuluje jen zhruba se sto miliony korun.

„Nejhorší vláda za popřevratovou éru“

„Toto byla nejhorší vláda, pokud jde o vztah k vysokým školám, za celou popřevratovou éru, protože nedokázala během svého funkčního období v době ekonomického růstu přidat nic do rozpočtu vysokých škol,“ zlobil se Bek. Dopis premiérovi je podle něj poslední „mírnou mírovou“ výzvou k řešení.

„Opravdu jsme vyčerpali z našeho pohledu všechny možnosti ke kultivovanému jednání. Rektoři nejsou příznivci žádných radikálních kroků, ale my čtyři roky slyšíme sliby, které nejsou splněny,“ dodal.

Premiér Sobotka v reakci na tweet Blesku o požadavcích rektorů uvedl, že navýšení rozpočtu vysokých škol v roce 2018 má jeho podporu.

Ministr financí Ivan Pilný ve čtvrtek řekl, že vysoké školy mají obrovské rezervy, které lijí do betonu, protože staví nové budovy. Podle rektora Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Karla Melzocha, který má v České konferenci rektorů na starosti ekonomickou oblast, ale rezervy neřeší problém financování škol.

„Nejsou to peníze, které by byly zcela volně k použití tak, jak by je jednotlivé vysoké školy potřebovaly pro svůj rozvoj. Nám zoufale chybí peníze institucionální,“ uvedl Melzoch. Rezervy školy musejí mít, aby mohly sestavit vyrovnaný rozpočet za situace, kdy nemají žádný výhled financování dopředu, dodal. Rektoři o tom chtějí jednat s ministrem před předložením další verze rozpočtu.

Bek: Vysoké školy ve velkém nestaví

Bek zdůraznil, že rezervy slouží primárně jako zdroj spolufinancování investic. „Já pokud vím, tak vysoké školy neplánují žádné extenzivní investice do nových budov, zato poměrně rozsáhlé rekonstrukce toho fondu, který teď máme, a je často ve velmi špatném stavu,“ dodal.

Student vysoké školy na jaře pořádně zatopil i tehdejšímu ministrovi financí Andreji Babišovi:

Video  Babišova „kočkovaná“ s neúnavným studentem. „Nerozumím otázce,“ kroutil se šéf ANO  - Blesk, Václav Lang
Video se připravuje ...

misha46 ( 10. června 2017 13:16 )

Bek? Ten sám vystudoval velice prestižní a náročný obor : ) Demokratický zloděj a Havloid

agfor ( 9. června 2017 17:51 )

Pilnýmu rovnou rozbijte tu jeho debilní tlamu.

Zobrazit celou diskusi