Mateřská škola U Průhonu v Praze 7 pochází z 80. let minulého století. Nachází se uprostřed vnitrobloku, který tam ale původně nebyl. Zdejší prostor se obestavěl postupně. V současnosti uzavřený areál začal mít problémy s provozem už před 20 lety, kdy podle vyjádření současného starosty Prahy 7 Jana Čižinského (Praha 7 sobě) městská část prodala polovinu jednoho z domů, které vnitroblok tvoří.

Nová majitelka části přilehlého domu tehdy uzavřela přístup, kudy do té doby děti do školky chodily. Další roky se provoz dařilo udržet díky tomu, že do vnitrobloku vede ještě druhá cesta, kterou mohli lidé využívat.

„Protože městská část se s majitelkou toho prvního domu nesoudila, obyvatelé druhého domu se báli vydržení práva. Poté i oni uzavřeli přístup,“ popsal redakci Blesk.cz starosta Jan Čižinský, proč na přelomu let 2006 a 2007 došlo k ukončení provozu školky.

Vánoce se protáhly

Od té doby začal celý areál chátrat. Uvnitř mateřské školy zůstalo nejen kompletně celé vybavení, ale dokonce i oblečení dětí a umělý vánoční stromek, u kterého ještě malí návštěvníci školky stihli roku 2006 oslavit vánoční besídku.

Vstupní brána, která je v současnosti zatarasená, bude opět sloužit jako přístupová cesta.
Autor: Daniel Vitouš

O přístup do prostoru uzavřené školky vznikly dva soudní spory, které běžely dlouhé roky. Radnice Prahy 7 však na konci května přišla s informací, že obě kauzy došly do z pohledu úřadu zdárného konce, a přístup k budově mateřinky bude opět veřejný. Městská část proto plánuje opětovné zprovoznění této předškolní instituce.

Areál projde rekonstrukcí

Než se tak ovšem stane, bude nezbytné provést rozsáhlou rekonstrukci interiéru i přilehlé venkovní zahrady. V současnosti totiž venkovní plochy „zdobí“ až metr vysoká tráva, plevel a neupravené cesty.

Podívejte se na rozhovor se starostou Prahy 7 Janem Čižinským přímo před vstupem do školky:

„Zapuštěné přízemí je nově zrekonstruováno po povodních, je tam úplně nová kuchyně, takže rekonstrukce se bude týkat nadzemních částí. Je to kovová konstrukce, předpokládám, že se tam udělá nějaký sendvič, který bude velmi podobný tomu, co bylo dříve. Protože 10 let se tady nic nedělo, budeme muset vše uvést do dnešních standardů,“ uvedl k plánované rekonstrukci starosta.

Dá se podle něj předpokládat, že za dva roky by mohlo být vše uvedeno do pořádku. „Každý rok se v Praze 7 narodí dvě nové třídy dětí. Protože jsme nemohli s touto školkou počítat napevno, dali jsme ji do vlny po roce 2018, kdy se musíme připravovat na vlnu dvouletých, protože i rodiče dvouletých dětí budou mít právo na mateřskou školu,“ uzavřel Jan Čižinský.

Prohlédněte si aktuální vzhled areálu opuštěné školky v Holešovicích:

Fotogalerie
26 fotografií