„Je to přesná replika dveří z vlaku, do kterého Wintonovy děti nastupovaly. Vyrobeny jsou z dubového dřeva a dělali jsme na tom s přestávkami asi dva měsíce,“ řekl Blesku Josef Majtán, který se na výrobě podílel. Na pomníku jsou do skla vylité ruce přímých účastníků záchrany, ale také jejich vnoučat a pravnoučat.

„Dospělé ruce jsou Mileny Grenfell-Baines a Zuzky Marešové. Celkem jsou tam ruce pěti lidí,“ prozradil sklář Jan Huňát. Odlitky mají symbolizovat poslední loučení dětí s rodiči, poslední pohled oknem vlaku, který děti odvezl do ciziny. Akci v roce 1939 zorganizoval Brit Nicholas Winton (†106), a před koncentračními tábory a jistou smrtí tak zachránil 669 židovských dětí.

Přestože Winton svůj čin nepovažoval za nic výjimečného a nikdy o něm sám nemluvil, náhoda v roce 1988 způsobila, že se o transportech ohrožených dětí z Prahy do Londýna dozvěděla jeho žena Greta tím, že nalezla seznamy dětí a příslušné dokumenty na půdě v domě, kde Wintonovi bydleli. Předala vše historičce Elizabeth Maxwelové, která zorganizovala setkání Wintona s »jeho dětmi« .

Pomník Nicholase Wintona v Praze:

Fotogalerie
17 fotografií