Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přiznání „rodinné“ ministryně Marksové: S manželem už nežiji

Autor: Tomáš Belica - 
20. května 2017
05:01

Dlouhá, často až do noci trvající jednání s kolegy, žádný čas pro rodinu a partnera… Ani ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové (48, ČSSD) se nevyhnul osud mnohých politiků. Její více než dvacetileté manželství je v troskách.

Svého nastávajícího, Arnošta Markse, poznala Michaela Tominová na Přírodovědecké fakultě UK před více než 20 lety. „On byl o dva roky výš. Znala jsem jeho spolužáky, protože jsem s nimi chodila na večírky,“ zavzpomínala.

Slovo dalo slovo, manželům se časem narodily dvě dcery, a dokonce se sešli i v jedné vládě – Marks je náměstkem pro vědu, výzkum a inovace u Pavla Bělobrádka (40, KDU-ČSL). Jenže rodinné idylce je dávno konec.

Šuškanda o tom, že se manželé rozvádějí, se pochopitelně dostala i k samotné ministryni. Ta to na přímý dotaz Blesku také potvrdila. „S manželem jsme se rozešli, je to už asi dva roky,“ přiznala Marksová s tím, že žádost o rozvod dosud ani jeden nepodal.

Sněmovními kuloáry se ale také šíří, že za krach manželství mohou vřelé vztahy s některými kolegy. Do řečí se dostali třeba náměstek Marksové Robert Baxa, poslanec ANO Miloslav Janulík (54) či ministr vnitra Milan Chovanec (47, ČSSD).

„No to je pěkná blbost,“ reagoval například ženatý Janulík. Drbům o chlapech se Marksová směje. „Příčinou není žádný jiný muž. Příčinou je zejména mé angažmá ve vrcholné politice,“ řekla Blesku k důvodu rozpadu vztahu Marksová.

Chlap? Na co?

Po dvouleté odluce od manžela pak najednou začínají některé návrhy „ministryně pro rodinu“ Marksové dávat větší smysl. „Chceme, aby ženy v České republice mohly podstoupit umělé oplodnění, aniž by musely mít souhlas nějakého mužského partnera. Toto není nic inovativního. Platí to v řadě evropských zemí,“ uvedla loni v létě.

VIDEO: Marksová také usilovala o schválení otcovské dovolené

S rozvodem se zdá být smířená. „Tradiční model rodiny jsem nikdy zvlášť neprosazovala. Naopak mnoho let tvrdím, že rodinná politika tady má být pro všechny typy rodin,“ říká.

Nebojí se ani toho, že by jí voliči rozvod „spočítali“ ve volbách. „V ČR se rozvádí polovina manželství, polovina dětí se rodí mimo manželství,“ servíruje tvrdá data a dodává: „Takže nevidím žádný vztah k volbám, jsem v průměru.“

bopcharles ( 22. května 2017 11:52 )

to by byla trojka , baxa , marxova , chovanec , no to bych chtěl vidět , janulíka vylučuji to je náš gynekolog - ten mi tam nesedí

prochaskanamoste ( 20. května 2017 15:56 )

Samolibá sufražetka a on musí být asi taky divný,když takovou pojal.To se má paní prorodinná ministryně opravdu čím chlubit, že je v průměru. Neměla by být náhodou trošku vzorem, mít svou rodinku fakticky i de jure v "oukeji"?? Spíš ano, než ne.Obecně by se totiž lidi měli vrátit k tradičním hodnotám a byl by větší pořádek. Děti to jejich nemanželství,kde se střídají tety a strejdové, těžce nesou, a to si všichni říkáte,jak je máte rádi.

sores ( 20. května 2017 14:40 )

V politice se všichni rozvádí nebo mají milenky! Ztloustnou jak čuníci že jen dřepí v teple a neví co je to pracovat. Že.rou téměř zadarmo, mají minimální náklady, sakra to je život,že!!

simplify ( 20. května 2017 14:13 )

Ježiši to je ale ježibaba !!! Navíc krajně nesympatická a z huby vypouští samý kecy, kecy, kecy !!!

mazd ( 20. května 2017 12:41 )

Bývalý ministr Koníček a současná ministryně-tragédie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa