Projekt městské části už hlavní město podpořilo loni částkou zhruba 17 milionů korun. V případě, že se radnici podaří získat na stavbu peníze od ministerstva, vrátí městu celou částku co nejdříve po obdržení dotace hlavního města.

Nová dvoupatrová budova v Jizerské ulici bude propojena se stávající základní školou Dr. Edvarda Beneše. V objektu je navrženo celkem sedm kmenových tříd po 30 žácích a tři učebny po 15 žácích. Podle vedení Čakovic je nová budova nutná kvůli výrazné stavební činnosti a růstu počtu obyvatel. „Pro školní rok 2018/2019 je nová budova již nezbytná, v opačném případě škola nebude moci přijmout potřebný počet dětí,“ uvedli zástupci městské části v žádosti o podporu.

Na konci ledna se dočkala Zbraslav také nové budovy:

Podle místostarosty Čakovic Jiřího Vintišky chce městská část v následujících týdnech vybrat zhotovitele stavby a na konci léta začít stavět. Nyní radnice čeká na souhlas ministerstev vnitra a školství s podobou zadávací dokumentace. „Ve školním roce 2017/2018 chceme stavbu provést a vybavit, aby se zahájením následujícího školního roku mohla být zahájena výuka v nových prostorách,“ uvedl místostarosta. Dotaci od ministerstva školství ještě radnice nemá schválenou.

Okrajové městské části a obce kolem Prahy si na nedostatek míst v základních a mateřských školách stěžují dlouhodobě. Kapacita přestává dostačovat zejména v důsledku takzvané rezidenční výstavby.

Dostavbě nových učeben má pomoci dotační program ministerstva školství, který vláda schválila koncem loňského roku. Mezi obce kolem Prahy a dvě městské části – Řeporyje a Čakovice – rozdělí 1,66 miliardy korun na vybudování 115 nových učeben. Vzniknout má 3400 nových míst.

Fotogalerie
8 fotografií