Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Google znovu vyfotí ulice: Kde všude vás může „sejmout“?

Autor: ČTK, base - 
12. května 2017
12:12

Google bude během jara a léta opět snímat místa v Česku pro svou mapovou službu Street View. Prostřednictvím aut se speciální kamerou, vozíků nebo batohů pro chodce bude aktualizovat místní data a nově pořizovat snímky pěších zón velkých měst. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Street View je populární funkce Map Google, která je v současné době dostupná ve více než 80 zemích světa. Uživatelé si díky němu mohou prohlížet 360stupňové snímky ulic různých měst, ale i přírodních a kulturních památek. V České republice je Street View dostupné od roku 2007 a pravidelně prochází aktualizací, aby poskytovalo co nejvěrnější obraz reality. Kromě veřejně dostupných silnic by Google tento rok rád zachytil i pěší zóny větších měst a další zajímavá místa, a to s využitím vozíku Street View Trolley a Street View batohu známého jako Trekker. Ten byl použit i pro nasnímání Krkonošského národního parku nebo Národního parku České Švýcarsko.

Podobnou službu na svých mapách má i tuzemská společnost Seznam. Od roku 2013 fotí její speciálně upravené vozy snímky pro službu Panorama.

„Díky Street View mají uživatelé Map Google možnost navštívit nejen většinu českých měst, ale i české památky UNESCO, řadu hradů a zámků i přírodních památek. Podoba a infrastruktura měst se neustále vyvíjí, proto je třeba Street View snímky pravidelně aktualizovat. Věřím, že právě zahájené snímkování pomůže lidem lépe se orientovat a plánovat své výlety a cesty,“ uvedl manažer programu Ivo Furano.

Google se při snímkování letos zaměří na Brno, České Budějovice, Chomutov, Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Jihlavu, Karlovy Vary, Karvinou, Kladno, Liberec, Most, Olomouc, Opavu, Ostravu, Pardubice, Plzeň, Prahu, Teplice, Ústí nad Labem a Zlín.

Před jakýmkoli zveřejněním shromážděných snímků je Google zpracovává pomocí speciální technologie, která rozostřuje obličeje lidí i SPZ aut, aby je nebylo možné identifikovat, a ochránilo se tím jejich soukromí. Funkce Street View navíc umožňuje i dodatečné odstranění snímků, které stačí snadno označit a nahlásit tlačítkem „Nahlásit problém“ v pravém dolním rohu obrázku. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejen jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo dokonce celý dům.

Jak vypadá nový Google Earth, se můžete podívat ve videu níže:
Video  Nový Google Earth  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Podívejte se na bizarní snímky, které pořídil Google při focení ulic:

djaba ( 13. května 2017 20:55 )

I v celkem technicky vyspělém světě minulého století by ani ve snu nikoho nenapadlo , že v klidu domova budeme moci prohlížet naši planetu (i Měsíc a Mars ) z výšky pár kilometrů .To , že si budeme moci prozkoumávat svět pohybem v ulicích , bylo přitažené scifi .Jen tak dál , i já na Google Maps jsem a dvakrát .

Zobrazit celou diskusi