Období vzniku a rozkvětu zámku je spojeno se šlechticem Janem mladším ze Žerotína. Ten dal vybudovat zámek na místě bývalé tvrze, dostavěn byl v roce 1598. Nejtemnějším obdobím losinského panství jsou 80. léta 17. století.

V roce 1678 povolala poručnice synů Přemka II. Angelika Sibylla hraběnka z Galle do Losin inkvizitora Jindřicha Bobliga z Edelstadtu. Tím začaly čarodějnické procesy, jejichž obětí bylo za 14 let 56 nešťastníků. Dnes se ale na zámek nechodí jen kvůli čarodějnicím…

3 majitelé: Žerotínové, Liechtensteinové a stát

Zakladatel zámku byl Jan mladší ze Žerotína. Právě on dal vybudovat třípatrový renesanční zámek. V Losinách zřídil také první lázeňský dům. Na počátku 19. století však museli Žerotínové kvůli finančním problémům prodat sídlo Liechtensteinům. Po osvobození v roce 1945 získal zámek stát.

Dva okruhy

Na státním zámku jsou dvě prohlídkové trasy. První okruh je věnován Žerotínům na Losinách, druhý pak Liechtensteinům. Jeho součástí je i zajímavá prohlídka zámecké kuchyně z počátku 20. století.

Co je také k vidění

  • expozice zámku dovolují nahlédnout do renesančních a raně barokních interiérů, do barokní kaple
  • je zpřístupněna i část žerotínské sbírky zbraní
  • v zámku je i druhý největší soubor tapiserií na Moravě, utkané byly po polovině 17. století
  • v nedalekém poli se zachovalo torzo 400 let starého dubu, pod jehož korunou byli v roce 1662 sťati tři vůdci selského povstání

Bedekr pouták
Autor: Blesk - Ramon Hofman

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

HRADW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: HRADW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz.

Fotogalerie
19 fotografií

O Lázních Velké Losiny čtěte ZDE