Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Trapné divadlo, kluci z mateřské školy.“ Sobotka a Babiš to schytali za hádky

Autor: simao, ČTK - 
27. dubna 2017
20:20

S gustem se do sporů Bohuslav Sobotka (ČSSD) vs. Andrej Babiš (ANO) pustila opozice, šéf ODS Petr Fiala mluví o trapném divadlu, Petr Gazdík (STAN) o klucích v mateřské školce. Ke sporům, které otřásají vládní koalicí, se přitom vyjádřil i třetí do vládní party Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Čeká na Babišovo vysvětlení a upozornil, že jde o částky, které se rovnají platům tisíců lidí. Sobotkovi v tom, co má nyní dělat, radit nechce.

V údivu nad spory mezi Sobotkou a Babišem je šéf ODS Petr Fiala. „Už je to opravdu trapné divadlo z obou stran – jak od Andreje Babiše, tak od Bohuslava Sobotky. Přestaňte mluvit a řešte krizi!“ vyzval vládní koalici.

Do vládních „kohoutů“ si rýpl i předseda STAN Petr Gazdík, který do voleb půjde ve spolupráci s KDU-ČSL. „Premiér i ministr financí jsou jak kluci v mateřské školce. Když u jednoho existují pochybnosti, tak se místo vysvětlení hájí tím, že u druhého jsou ještě větší,“ upozornil.

Připomněl přitom, že Andrej Babiš dostal ultimátum do konce dubna na vysvětlení situace kolem pořízení korunových dluhopisů od Agrofertu, které se nedaní. Má už jen tři dny – pátek a víkend, připomíná Gazdík. 

VIDEO: Babiš o korunových dluhopisech: Měl jsem dostatek příjmů na jejich nákup. Vysvětlil jsem to už desetkrát

Bělobrádek: U Babiše jde o částky na úrovni platů tisíců lidí

K ostré přestřelce mezi premiérem Sobotkou a vicepremiérem Babišem se vyjádřil i třetí z vládní party, šéf lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

„Čekáme, jak Andrej Babiš celou záležitost vysvětlí. Předpokládám, že udělá maximum pro to, aby to především vysvětlil voličům, protože tady mluvíme o částkách, které znamenají tisíce učitelů a jejich měsíční plat, když to přepočítáte. To nejsou žádné marginální částky, ale desítky a desítky milionů korun,“ řekl České televizi.

Vicepremiér Bělobrádek nechce radit premiéru Sobotkovi, uvádí však, že je nyní řada možností. „Vůbec to nemusí znamenat pád vlády, je to skutečně spekulace. Počkejme si na vysvětlení od Andreje Babiše, jak částky, které skutečně znamenají měsíční příjem tisíců lidí, jakým způsobem se vyrovná s tím vysvětlením. Pak je to na premiérovi, jak on bude postupovat. Vyvodit důsledky může samozřejmě různým způsobem a nemusí to být zrovna odvolání člena vlády. Nechci radit panu premiérovi, nicméně těch možností je celá řada,“ doplnil šéf lidovců.

Bělobrádek zmínil jako možnost i konzultace s prezidentem Zemanem, za kterým se chystá právě Andrej Babiš, vyvolání dohadovacího řízení v koalici, projednání v koaliční radě, vypracování auditu.

Připomněl, jak si Karel Schwarzenberg coby člen vlády Mirka Topolánka nechal vypracovat v roce 2008 audit na jiného člena vlády Jiřího Čunka ze strany detektivů z americké agentury Kroll. Čunek tehdy čelil obvinění z korupce, do vlády se vrátil po prozkoumání jeho majetkových poměrů.

Zeman: Absurdní a neobvyklé

Politiky však zaujalo právě i to, že Babiš zamíří ve středu za Zemanem. „Miloš Zeman je teď něco jako otec Fouras v Pevnosti Boyard. Chodí se k němu pro indicie a rady,“ zaperlil první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Pokud by premiér Sobotka chtěl Babiše odvolat, Zeman by se ptal, zda to má půl roku před volbami cenu. A mluvit by chtěl i s Babišem, aby se ho zeptal, jestli se chce stát mučedníkem, prohlásil Zeman v TV Barrandov.

„Je to velmi absurdní, velmi neobvyklé a opět to svědčí o jakémsi volebním nebo předvolebním souboji,“ komentoval Zeman možné odvolání ministra financí a dodal: „Pokud jsou pochybnosti o nelegálnosti podnikání pana Babiše, tak nejjednodušší způsob je podat trestní oznámení, požádat policii, státní zástupce a případně následně i soud, aby tuto kauzu vyšetřili.“

Sobotka: Babiš není oběť, situace je vážná

Den plný sporů završil premiér Sobotka ve čtvrtek večer na sociální síti. „Celá věc je opravdu vážná, nemůžu zavírat oči před silnými podezřeními, že se ministr financí snažil vyhýbat placení daní,“ vytkl Sobotka Babišovi.

Podle něj je Babiš zvyklý zastrašovat lidi. „Na mne ale Babišovo zastrašování neplatí,“ tvrdí Sobotka. „Není žádná oběť, ale člověk, který je podezřelý z daňových úniků. Vládu nerozbíjí ČSSD, ale neochota A. Babiše tyto vlastní problémy a skandály řešit,“ dodává premiér na Facebooku.

Babiš na sociální síti vytkl Sobotkovi, že si na něj nechal vypracovat analýzu, která je dle šéfa ANO „snůškou lží, polopravd a nesmyslů, kterou si nechal premiér vypracovat, aby mě mohl cíleně odstřelovat a diskreditovat“.

„Je to jen příběh o tom, jak podprůměrný bývalý ministr financí, který umí jenom zadlužovat naši zemi a za hubičku privatizovat pro své kamarády, vyhazuje manažera, který šetří lidem jejich peníze, hospodaří nejlíp za poslední desítky let,“ napsal Babiš na Facebooku.

VIDEO: O sporech s Andrejem Babišem mluvil Sobotka i v pořadu Ptám se, pane premiére

aaobcanka ( 28. dubna 2017 18:20 )

Sobotka je podrazák od dob volby Klause (ODS) za prezidenta : ačkoliv sám byl v ČSSD, dal hlas Klausovi místo Zemanovi. Při další volbě prezidenta se zachoval také nefér. A s následným jmenováním rychlo-studenta plz. práv Chovance, lháře. A pak ta jeho "hvězda" : ministr zdravotnictví Ludvík, kulišák, jenž z úst klidně vypustil, že je pro protekci milionářských tzv. tunelářských hajzlů. Sobotka potopí svým urputným předvolebním bojem proti Babišovi tisíce lidí z ČSSD, neboť ji volit bude mnohem méně občanů, ani my jí už nemíníme dát 5 hlasů. Volíme Babišovo ANO, Okamurovo SPD a KSČM. Komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek ! Skvěle fungovalo školství, zdravotnictví, zemědělství, těžký a lehký průmysl atd.

marais ( 28. dubna 2017 10:04 )

ČR hrozí, že nám po volbách bude vládnout Slovák. Je to smutné.

marais ( 28. dubna 2017 10:02 )

Spor mezi AB a Sobotkou není divadélko...fandím Sobotkovi..Babiš má hlavně soukromé priority.

panda82 ( 28. dubna 2017 08:54 )

Trapné divadlo za peníze poplatníku, kdo tu kampaň Sobotkovi platí, že se k tomu propůjčil a nechal se politicky znemožnit, ať dělá co dělá na Babiše nemá, jen strach z něho číší, a to nevěděl celé 3 roky až teď půl roku před svým koncem, no a prokázat majetek, tak všichni ne jen Babiš, a kde zašantročil Sobotka peníze z prodeje majetku státu, vlastně lidí

snehulak ( 28. dubna 2017 07:00 )

Zamotal se do toho nejen Babiš se Sobotkou, ale i Bělobrádek a Kalousek a Fiala a vůbec všíchni co čekají na vysvětlení. Nejvíc ovšem Sobotka, Který sám sebe zahnal do kouta. Chtít vysvětlení, proč někdo využil Kalouskovu pochybnou akci s korunovými dluhopisy, je trapné. Od Kalouska hlavně ale i pokrytecké. Je to skoro totéž, jako pomlouvat všechny ty, co si (hajzlíci jedni vypočítaví) kupovali v roce 1992 vajíčka za korunu, protože dnes stojí tři.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa