Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elektřina zlevní až o 15 procent. „Nechceme být závislí na Rusku,“ říká Poche

Autor: Tomáš Polák - 
3. května 2017
05:30

V Evropské unii svítá na levnější plyn i elektřinu. Jenom ceny elektřiny by mohly během dvou let klesnout až o 15 procent. Ve Studiu Brusel to řekl europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Může za to takzvaný zimní energetický balíček, který chystá Evropský parlament. V dohledné budoucnosti se také počítá s menší energetickou závislostí na Rusku zejména v otázce zemního plynu.

Evropská komise si uvědomuje velkou energetickou závislost členských států. Přiznává přitom, že 90 procent ropy a 66 procent zemního plynu EU dováží. Šest členských států je při dovozu plynu dokonce úplně závislých jen na jediném dodavateli. Rusku. Eurokomisaři by to rádi změnili, proto se momentálně pracuje na tzv. energetické unii.

„Energetická unie má přispět nejenom k větší energetické bezpečnosti, ale dobudovat energetický trh, což by mělo ve výsledku přinést větší konkurenci v dodávkách energie, a tím pádem nižší cenu,“ vysvětlil Poche ve Studiu Brusel.

Budování energetické unie bude podle europoslance trvat několik let. „Evropa bude schopna mnohem snáze čelit tlaku Ruska. Rusko zcela zřejmě využívá dodávek plynu a energií jako nástroj zahraniční politiky a nám se to nelíbí, my nechceme být závislí na Rusku,“ uvedl.

Dočkáme se nižších cen do dvou let?

Jedním z řešení by mohly být dodávky kapalného plynu ze Spojených států, Blízkého východu nebo Norska. „V tuto chvíli máme první čtyři terminály v Evropě. Je důležité, aby byly rozmístěny v Evropě a napojeny na plynovodní síť,“ řekl Poche. „Cílem je, aby plyn byl na světovém trhu brán jako ropa, což znamená, aby se ta cena tvořila na světových trzích, a ne jenom jednotlivými smlouvami s Ruskem a jednotlivými dodavateli,“ dodal.

Poslanci v Evropském parlamentu momentálně zpracovávají celý balík legislativy, který bude základem pro energetickou unii. Takzvaný zimní energetický balíček by měl výrazně snížit ceny energií už v nejbližší době.

„Všechny studie, které jsou podkladem pro jeho tvorbu, ukazují, že po jeho schválení by ta cena například u elektrické energie měla klesnout o cca 15 procent,“ uvedl Poche. „Předpokládám, že balíček v letošním roce schválí Evropský parlament. A potom mají národní parlamenty na implementaci směrnic jeden dva roky, byl by tedy někdy na konci volebního období,“ dodal.

Levnější elektřina z Německa či Maďarska

Práce probíhají také na lepší organizaci celého trhu a propojení národních sítí s evropskou tak, aby byl tok plynu i elektřiny co nejplynulejší. „To ve výsledku povede k tomu, že si budete možná už v příštích pěti letech moci koupit elektřinu od maďarského nebo německého dodavatele za lepší cenu,“ upřesnil europoslanec.

Kromě působení ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku byl Miroslav Poche vůbec prvním českým europoslancem, který se stal vedoucím zahraniční mise. Se svým 58členým týmem ze 27 členských zemí sledoval první demokratické parlamentní volby v jedné z nejchudších zemí Afriky. Gambii. A ty podle něj dopadly velmi dobře. „My jsme neshledali žádné výraznější pochybení, což je velmi důležité,“ uvedl.

Během své mise měl možnost se setkat i s mnoha místními, kteří ale Čechům podle něj moc podobní nejsou. „Jsou mnohem otevřenější, mnohem veselejší. Já říkám v legraci, že si nemají co závidět, jsou velmi přátelští a neustále posedávají na pláži po práci, tedy když tu práci mají,“ uvedl europoslanec. Gambie je podle něj důležitým spojencem s Evropskou unií i kvůli migrační otázce.

Jaké je zákulisí zahraniční mise? A na co by se měli čeští spotřebitelé připravit v oblasti plynu a elektřiny? Podívejte se na celý rozhovor:

Video  Plyn a elektřina zlevní až o 15 %, říká Poche. Za jak dlouho?  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...


joudajoudovy ( 3. května 2017 09:40 )

paratizujici socan ma zakladni vedomostni nedostatky... pokud prebytecnou energii vyvyzime, nemusime ji platit nemcum. pokud se ceska elektrika prodava nemcum a oni nam ji zpet prodavaji a bohatnou, pak se jedna o obycejny veksl zvracenych prekupniku. ropa ci plyn ma omezene limity a az se vycerpaji, rusko se bude hodit. nebo brusel pripravuje import od stycka sama, kdyz chteji hospodarsky znicit rusko? europoslanec je pouhou placenou hlasnou troubou centralistu, globalistu, neziskovek, bank i korporaci. to uz obycejny sedlak a pozdeji i komous vedeli, ze musi byt sobestacni v napleni zakladnich potreb.

mart33 ( 3. května 2017 07:37 )

Jediná možnost jak toho soudruzi můžou dosáhnout je ža znova nastartují německé jaderky. Což se ale nestane protože by islamo-zelení spáchali sebevraždu. To by také zvýšilo závislost členských zemí Eu na islámském Německu.

asijo ( 3. května 2017 05:46 )

Nebýt Ruska,tak nám všechno kapitalisti zdraží aspoň 2x.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa