„Když jsem zastavil a otevřel dveře, viděl jsem, jak chlap v kšiltovce nandal ránu tomu starému pánovi a ten zůstal ležet. Pak jsem si všimnul, že ten dotyčný zaběhl do autobusu,“ líčil incident včera Blesku. Zatímco do té doby lidé kolem bitce, kterou sotva mohl senior vyhrát, přihlíželi, Aleš Jindra jako první zakročil.

„Šel jsem pro něj, ať jde ven. Lidem jsem říkal, ať někdo zavolá sanitku a policajty,“ vzpomínal. Jako hrdina se ale necítí. Tím je podle něj další asi třicetiletý muž, který mu pomohl. „Naštěstí byl mezi cestujícími ještě chrabrý pán, který to viděl. Vystoupil, toho chlápka zpacifikoval a podržel ho, dokud nepřijela policie. Jemu patří hlavní dík,“ míní řidič.

Opilý Ukrajinec se nevzdával snadno. Křičel prý, ať ho okamžitě pustí, že nic neudělal, že ho omezují na osobní svobodě. „Vyhrožoval, že si nás potom všechny podá, i mě. Tak jsem mu řekl, že je hrdina, když umí mlátit starý chlapy,“ vypráví Aleš Jindra.

Proč nezavřel dveře a neodjel?

„Vždyť ten člověk tam ležel venku. Navíc jsem nevěděl, co je to za člověka. Měl jsem obavu, aby ještě neudělal někomu něco uvnitř autobusu, tak jsem ho chtěl dostat ven,“ vysvětloval Jindra. Když viděl, že lidé zraněnému pomáhají, že útočník už neuteče a slyšel přijíždět policii, sedl za volant a ještě v časovém limitu včas dovezl cestující na další zastávky. „Seběhlo se to všechno hodně rychle. Když jsem dojel na konečnou, ještě jsem zavolal na 158, že jsem svědek, a dal jsem jim na sebe kontakt,“ dodal Aleš Jindra, který u pražských dopravních podniků jezdí teprve rok.

Propuštěn na svobodu

Policie případ, který se udál v neděli 16. dubna, vyšetřuje zatím jako výtržnictví, krádež a ublížení na zdraví. Pachateli hrozí až tříletý trest. Nelze ale vyloučit překvalifikování případu na závažnější trestný čin. Vyšetřovatel zároveň podal podnět na uvalení vazby. Státní zástupce ale rozhodl, že bude cizinec vyšetřován na svobodě. „Nenašli jsme žádný důvod k uvalení vazby,“ řekla Blesku Jitka Rybenská, obvodní státní zástupkyně pro Prahu 9.

Hledají svědky

Policie žádá svědky incidentu a zejména ženu v bílé bundě, která se napadeného zastala a je zachycena na videu, aby se přihlásili na linku 158.

Fotogalerie
6 fotografií