Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lidovci vs. samoživitelky: Čunek jim vyčetl sex, Bělobrádek radil chlapa

Autor: mah - 
24. dubna 2017
16:31

Vše začalo v polovině dubna. Lidovecký hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek tehdy v rozhovoru pro týdeník Echo24 kritizoval vládu za rozhodnutí vyplácet výživné v případech, kdy ho neplatí otec. Matky samoživitelky popíchlo především jeho prohlášení, že stát jim neříkal, s kým mají spát, a ženy by za své rozhodnutí měly nést následky. Olej do ohně následné přilil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten v rozhovoru pro Student Times E15 matkám poradil, aby si místo podpory od státu hledaly nového chlapa.

„Copak stát těm ženám říkal, s kým mají spát? Tímhle lidi stále více vychováváme k nezodpovědnosti. Pokud se žena špatně rozhodla, s kým mít dítě, musí nést následky,“ kritizoval rozhodnutí vlády v rozhovoru Jiří Čunek, čímž odstartoval lavinu negativních reakcí.

Zároveň si je prý vědom, že následky takového postupu by dopadly především na děti. S tím se ale podle hejtmana nedá nic dělat. Podle Čunka vláda svým rozhodnutím pouze podporuje nezodpovědné chování.

V rozhovoru hejtman také uvedl, že kdyby byli lidovci ve vládě i po volbách, chtěl by uplatnit více sparťanské výchovy české společnosti.

Na tu samou strunu se navíc rozhodl zabrnkat i předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Ten v rozhovoru, který o víkendu vyšel na serveru E15, samoživitelkám poradil, „aby si našly jiného chlapa“.

Bělobrádek v rozhovoru mluvil o sociálním systému v Česku. Ten má podle vicepremiéra fungovat jako trampolína, která člověku pomůže odrazit se ode dna. Dlouhodobě držet by měla pouze malou skupinu lidí, kteří se o sebe nedokážou postarat. Mezi ně ale podle vicepremiéra zřejmě nepatří svobodné matky, i když se dlouhodobě řadí mezi skupiny nejvíce ohrožené chudobou.

Podobně jako jeho spolustraník Čunek argumentoval tím, že zálohované výživné bude podporovat rozpad partnerských vztahů. A samoživitelkám poradil, „aby si radši našly jiného chlapa“.

I Bělobrádkův výrok vyvolal rozhořčení. To bylo navíc umocněné tím, že na kritiku ze začátku nereagoval omluvou, ale protiútokem. Jedné z žen na Twitteru na kritiku odpověděl, že jí přece nikdo nebrání najít si nového partnera. Jeho omluva přišla až po několika hodinách.

V omluvě uvedl, že šlo o z jeho strany nemístně použitou nadsázku a prý byla věta vytržena z kontextu. Zároveň zdůraznil, že pro KDU-ČSL je vždy důležité blaho dětí, o čemž mluvil i v rozhovoru, a všem maminkám, sezdaným, nesezdaným i samoživitelkám nabídl své vysvětlení.

KDU-ČSL se nedávno domluvilo na volební spolupráci s hnutím STAN, je ale otázkou, jak se starostům líbí nejnovější výroky vedoucích postav jejich nového partnera:

zednik ( 25. dubna 2017 13:22 )

Nezpochybňuj tohle dogma. Nebo tě stihne trest Marie svoji chybnou volbu napravila, dle rady Bělobrádka a Čunka našla poté tesaře Josefa, který se postaral nad míru skvěle.

lambrika ( 25. dubna 2017 09:16 )

proto že podle nich Marii oplodnil Duch svatý

salto ( 25. dubna 2017 08:10 )

To jsou ti zbožní, nenažraní křesťané

lunatic ( 25. dubna 2017 00:12 )

V kapitalismu je vhodné si pořizovat potomky až tehdy,když je jsem schopen i uživit ,je to obdobné,jako s koupí luxusního vozu,anebo nemovitosti ,na ty také nepřispívají jiní

andreas ( 24. dubna 2017 19:53 )

Prosím vás a jak vy víte kdo chce a kdo nechce vést řádný život? Jste jasnovidec? No a nebojte se - všichni přispíváme v mnohem větší míře a určitě na mnohem větší darebáky tam nahoře...

Zobrazit celou diskusi