Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tragický domácí porod na Blanensku: Záchranka lže, tvrdí rodina a chystá žalobu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Zbyněk Schnapka / Blesk)
Autor: aba - 
24. dubna 2017
11:00

Už samotná zmínka slovního spojení "domácí porod" vyvolává vášně. Nejinak je tomu i u konkrétní kauzy úmrtí novorozence na Blanensku. Záchranáři a porodní asistentka si přehazují obvinění jak horký brambor a rodina se chystá proti záchranářům podniknout právní kroky.

Jak to doopravdy bylo,ví teď jenom hlavní aktéři kauzy. Faktem ale je, že každá ze zúčastněných stran má vlastní pravdu, od které nechce ustoupit, a na konci toho celého je rodinná tragédie a mrtvé novorozené miminko.

Těhotná žena si vybrala pro porod nemocnici ve Vyškově, kam je dojezdová doba od jejího bydliště asi 45 minut. Celé těhotenství tam chodila na prohlídky, ale zůstat ambulantně na lůžku, když dítě přenášela, nechtěla, a raději odjela strávit čas do narození dítěte domů. Byla ve styku s porodní asistentkou, která má s nemocnicí smlouvu a která tam měla být přítomna u porodu. 

Žena ale začala rodit velice rychle a po prudkých kontrakcích, které se jí nezdály normální, zavolala asistentku, která byla tou dobou v Brně. Ta ženě řekla, aby volala záchranáře. Záchranář na lince i asistentka na telefonu radili manželům, jak postupovat a záchranka dorazila na místo ve chvíli, kdy bylo dítě na světě. Poté dorazila i druhá záchranka s odborným lékařem a inkubátorem. Záchranáři se měli dohodnout, že ustoupí od okamžitého převozu do nemocnice, je-li dítě zdravé.

Zhruba dvacet minut po porodu dorazila na místo i porodní asistentka, která měla záchranáře upozornit na stav dítěte, který se jí nezdál, a vyzvala je, aby začali resuscitovat. Ani po dvou hodinách se ale dítě nepodařilo zachránit. Mezitím začala žena silně krvácet a jedna ze záchranek ji odvezla do nemocnice před tím, než prohlásili její dítě za mrtvé.

Muž i se starším dítětem a porodní asistentka byli ihned odvezeni k výslechu. Zprávy o nepodařeném porodu se začaly objevovat v médiích ve chvíli, kdy ani maminka mrtvého dítěte nevěděla, že nepřežilo. Taková je verze porodní asistentky a zdroje blízkého rodině, který promluvil pro MF Dnes. 

Záchranáři to ale vidí jinak a vydali prohlášení o tom, že se jednalo o domácí porod.  „Podle informací ze zdravotní dokumentace, výpovědi členů výjezdových skupin, které se účastnily zásahu, záznamu hovoru dispečinku, informací jiných zdravotnických zařízení a vzhledem k časovému sledu událostí vše nasvědčuje tomu, že se nejednalo o překotný, ale plánovaný domácí porod,“ zní jejich vyjádření a právě kvůli němu podle informací deníku zvažuje rodina právní kroky proti záchranářům.

Nelíbí se jim totiž výroky záchranářů a považují je za pomluvu a nepravdivé prohlášení. Kde je pravda, se snad podaří odhalit policii, která případ vyšetřuje a porodní asistentku zavazuje mlčením. Vyšetřování takového případu by ale mohlo trvat až jeden rok. 

Na to, jak vypadá porod císařským řezem, se podívejte ve videu:

Video  Intimní záběry z porodního sálu: Takhle probíhá císařský řez.  - Hospital-tv.cz
Video se připravuje ...

gamafix ( 24. dubna 2017 14:49 )

mě nechali přenášet 5 dní,poté nástup do nemocnice a druhý den jsem porodila...vůbec jsem nepřemýšlela nad tím, že mám nemocnici 5 minut od domu a že bych mohla zůstat raději doma,takto celá rodina včetně byla v klidu, byla jsem pod dohledem...paní si to sama vybrala,její problém o rizicích musela být informována

donaukinder ( 24. dubna 2017 14:38 )

 Porodní asistentce se nezdál stav dítěte, proto vyzvala záchranáře k resuscitaci. On lékař sloužící u RZS nepozná, jestli je či není dítě v pořádku? To se mi nezdá a stojím na straně záchranky.

bohdazi ( 24. dubna 2017 14:25 )

Při přenášení - to znamená, že porodit mohu za 10 minut nebo za 10 hodin, tak bych se nerozmýšlela a raději zůstala v porodnici. Rozhodně bych neriskovala.

barunka172 ( 24. dubna 2017 14:23 )

Ona hlavně měla být v nemocnici, ale podepsala reverz. Tím to dítě odsoudila k smrti. Bůhví jak doma zkoušela vyvolat porod...

AliceNovakova3 ( 24. dubna 2017 13:20 )

S tím se dalo počítat, že rodina a bába půjdou do protiútoku. Chtějí mít alibi na své nezodpovědné chování a vyhnout se odsouzení. To je dnes totiž hrozně moderní si na vše stěžovat a odvést pozornost od podstaty problému. Při prvním článku a zmínce o Unii porodních asistentek jsem tušila, jak se vítr obrátí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání