Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Případ domácího porodu na Blanensku: Unie se brání, asistentka nesmí mluvit. Bylo všechno jinak?

Ilustrační záběry
Ilustrační záběry  (Autor: Zbyněk Schnapka / Blesk)
Autor: aba - 
23. dubna 2017
05:00

Případ domácího porodu na Blanensku, který se zvrtnul a novorozené dítě bohužel zemřelo, vyvolává hodně kontroverzí. Záchranáři tvrdí, že šlo o plánovaný domácí porod, s čímž ale nesouhlasí Unie porodních asistentek, která všechno označuje za lži. Asistentka, která by mohla do všeho vnést světlo, ale nesmí promluvit. Proč?

Žena, která čekala své druhé dítě, ho podle informací deníku Právo přenášela, ale v nemocnici týden před porodem zůstat nechtěla, a tak podepsala reverz, aby čas do porodu mohla strávit doma. Během celého těhotenství jí pomáhala porodní asistentka, která ji prý měla na porod připravit. O všem si vedla dokumentaci a tvrdí, že od začátku šlo o plánovaný porod v porodnici, kam žena docházela i na kontroly. 

"Podle slov rodiny a dokumentace porodní asistentky se nejednalo o plánovaný domácí porod, žena chtěla v doprovodu své porodní asistentky porodit v porodnici, se kterou má porodní asistentka smlouvu. Porodní asistentka ženu již v průběhu těhotenství informovala o tom, že pro ni není domácí porod bezpečnou variantou," tvrdí ve vyjádření výkonná ředitelka Unie porodních asistentek Kateřina Hájková Klíčová. 

Porod ale nastal velice rychle a mělo se jednat o tzv. překotný porod. Žena měla zavolat své porodní asistentce, která jí doporučila volat  záchranku a poskytovala rady po telefonu. Když záchranka přijela, bylo dítě už na světě. A tady se informace začínají rozcházet.

Podle Práva dorazila na místo porodní asistentka, která byla v době začátku porodu v Brně. Podle jejích slov dítě nebylo připojené na přístrojích a jí se už od začátku něco nezdálo. Když dítě, které měla matka v náručí, zkontrolovala, vyzvala záchranáře, aby  začali resuscitovat. Ti přestřihli pupeční šňůru a dítěti se zastavil krevní oběh. Ani po dvou hodinách se jim nepodařilo přivést novorozence zpět k životu. 

„Podle informací ze zdravotní dokumentace, výpovědi členů výjezdových skupin, které se účastnily zásahu, záznamu hovoru dispečinku, informací jiných zdravotnických zařízení a vzhledem k časovému sledu událostí vše nasvědčuje tomu, že se nejednalo o překotný, ale plánovaný domácí porod,“ zní vyjádření "protistrany", tedy Záchranné zdravotní služby Jihomoravského kraje.

Rodina se ale k celé kauze vzhledem k těžké životní situaci, ve které se právě nachází, vyjadřovat nechce a porodní asistentka se k případu vyjadřovat nesmí. Jak zjistil Blesk.cz, žena musela na policii podepsat mlčenlivost a nesmí o případu s nikým mluvit pod pokutou jeden milion korun. 

Celou kauzu by mohlo rozplést policejní vyšetřování, které právě probíhá. Na příslušníky policie ale zvažuje rodina podat kvůli jejich postupu stížnost. Ve chvíli, kdy byla žena převezena do nemocnice a ještě nevěděla o smrti svého dítěte, byl prý její manžel nucen odjet s nimi na stanici a nemohl jet do nemocnice za svou ženou. Rodina je s porodní asistentkou dále v kontaktu a bude o ženu pečovat i po propuštění z nemocnice.

Na to, jak probíhá porod císařským řezem, se podívejte ve videu:

Ilustrační záběry Ilustrační záběry | Zbyněk Schnapka / Blesk

papik ( 25. dubna 2017 13:03 )

Tady se evidentně neřeší, jestli záchranka přijela včas, ale jak vůbec matka mohla dopustit, že se dítě narodilo mimo nemocnici. To si měla jako zašít do převozu do porodnice stydké pysky, vy filozofové?

papik ( 25. dubna 2017 13:01 )

Podle Vás každý, kdo podepíše reverz již doživotně ztrácí právo na první pomoc? A nemocnice by tedy měla být na základě tohoto faktu zproštěna jakékoliv zodpovědnosti? Super nápad, a zdarvotní pojištění by jste řešil jak?

papik ( 25. dubna 2017 12:51 )

Zedníku, jděte radši míchat maltu . Když tam porod trval třičtvrtě hodiny, zajímalo by měl,kde se tak dlouho loudala záchranka. Nějak se mi nechce věřit, že by opravdu volali záchranku až po porodu, podle mě mlží záchranka. Když jsem se přímo na to zeptal v jejich oficiálním prohlášení, celý dotaz byl smazán bez odpovědi. Ale na tom zuřivým odpůrcům porodů nepřijde nic divného, ini si myslí, oni si prostě myslí, že všechny domácí porody jsou úmyslné a záchranka vždy jezdí včas.

papik ( 25. dubna 2017 12:39 )

Samozřejmě, že se jednalo o domácí porod, když se záchranka uráčila přijet až za hodinu! To si měla jako mezitím zašít vaginu, nebo co? Domácí porod je zřejmě jediná situace, kdy nemocnice není povinna poskytnout první pomoc! Češi si prostě musí zvyknout, že k porodním a předporodním problémům doma se prostě včas nejezdí, i kdyby byly sebevíc překotné a neplánované!!! A dispečerku bych vyznamenal za prokázání nebezpečnosti domácích porodů!

Janina30K ( 24. dubna 2017 16:03 )

Nechápu jak může někdo takhle riskovat!! V těhotenství jsem neměla žádné problémy a stejně mě i synovi šlo při porodu o život! Jen díky zásahu doktorů, jsme oba v pořádku a za to jim budu do smrti vděčná! Co by jiné ženy daly za to, aby čekali miminko a takhle by fakt nehazardovali s takovým zázrakem. A jediný, kdo to doopravdy odskákal, bylo to miminko, tomu už nikdo život nevrátí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání