Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Autor islámské knihy možná skončí za mřížemi. Soud zrušil osvobozující verdikt

Autor: pet, ČTK - 
21. dubna 2017
15:35

Osvobozující verdikt nad bývalým předsedou pražské muslimské obce Vladimírem Sáňkou v kauze šíření radikální islámské knihy neplatí. Byl zrušen kvůli vadám a jednostrannému hodnocení důkazů ve prospěch obžalovaného a soud bude muset v novém hlavním líčení důkazy doplnit, aby byla kauza lépe objasněna. Vyplývá to z písemného zdůvodnění, kterým pražský městský soud vrátil kauzu k novému projednání k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Usnesení soudu v pátek získala ČTK.

Případ se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu – Islámský koncept boha. Její autor nesmí do některých západních zemí, kniha je v některých státech také zakázána. Podle výroční zprávy o extremismu vydávané českým ministerstvem vnitra kniha propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím.

Sáňka byl obžaloby zproštěn loni v září se zdůvodněním, že kniha propaguje ideologii, za což nelze trestně stíhat. Verdikt byl zrušen letos v únoru při neveřejném projednání případu.

Soud se zabýval hlavně otázkou, zda salafismus je hnutí, nebo ideologie. Ve zrušeném rozsudku dospěl k závěru, že jde o ideologii, a kniha tak nepropaguje žádné hnutí. Pražský městský soud s tím nesouhlasí. „Nalézací soud sice provedl řadu důkazů, z nichž následně dovodil, že salafismus takovým hnutím není, avšak své závěry nijak blíže neosvětlil, nelze mít za to, že tato otázka byla provedeným dokazováním jednoznačně zodpovězena,“ stojí v usnesení.

Nový znalecký posudek

Soud by se na to při novém projednání případu měl zaměřit a provést takové důkazy, aby byla otázka kolem salafismu jednoznačně uzavřena. „Podle názoru odvolacího soudu bude třeba, aby soud prvního stupně vyžádal nový, revizní znalecký posudek, kterým by byly posouzeny závěry znaleckých posudků a též odborných vyjádření vypracovaných v nyní projednávané věci,“ konstatoval v usnesení soud. Pak by se soud měl zabývat dalšími otázkami, které opomněl. Téměř vůbec nebo pouze stroze se podle usnesení zabýval například skutkovými otázkami či zaviněním.

Hlavním důvodem pro zrušení osvobozujícího verdiktu bylo podle usnesení to, že soud neprovedl všechny potřebné a dostupné důkazy. Provedené důkazy naopak hodnotil jednostranně ve prospěch obžalovaného a tím dospěl k nesprávným a neúplným závěrům. Rozsudek podle dokumentu také nesplňuje základní kritéria. Je například špatně odůvodněn.

VIDEO: Podívejte se, jak mladá Slovenka znesvětila posvátnou knihu Korán

Video  Mladá Slovenka pomočila a spálila korán: Hrozí jí šest let.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Kauzu přebere nový senát

Soud tak bude muset při novém procesu dokazování doplnit, řídit se pokyny a právním názorem z usnesení městského soudu. Usnesení podotýká, že kauzu nejspíš povede nový senát, protože soudce Vladimír Hermann už na soudu nepůsobí. Je tak možné, že se bude celý proces opakovat.

Kauza vypukla po razii v pražských muslimských centrech v roce 2014. Sáňka byl obviněn ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Toho se podle policie dopustil tím, že zajistil překlad, vydání a distribuci knihy. Sáňka celou dobu vinu odmítá, obvinění považuje za vymyšlené.

demiro46 ( 21. dubna 2017 17:37 )

 Dokud nezačnou muslimové podřezávat české justici krky, tak se nic nezmění. P.S. Tu reklamu si taky někam strčte.

Zobrazit celou diskusi