Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Filípek prodělal druhou transplantaci jater během měsíce: Léčba se komplikuje

Autor: hra - 
21. dubna 2017
11:00

Manželé Němcovi byli zaskočeni znepokojivou zprávou. Syn Filípek (5) má nádor jater! Chlapec již podstoupil chemoterapii, ale ta nestačila, a tak podstoupil již druhou transplantaci.

Až do listopadu byl Filípek zdravý kluk. Pak Stačilo málo a celá rodina má život úplně naruby. „Přišel z tréninku plavání a zvracel. Šli jsme k doktorovi, paní doktorka něco nahmatala na bříšku a už ho vezli do Prahy. Lékaři u něj zjistili agresivní karcinom na zdravých játrech. Je to jediné dítě s touto diagnózou u nás. Chemoterapie zabrala jen částečně,“ řekla maminka Alena Němcová (40).

Chemoterapie Filípkovo tělo oslabila, a tak byla jedinou záchranou transplantace. Chlapec měl však smůlu, protože se nová játra neujala a Filípek podstoupil další transplantaci.

„Dlouho nebyl orgán, který by se dal použít. Filípek byl v umělém spánku a nám nezbylo, než čekat. Už byl v septickém šoku, pak přišel zázrak. Nová transplantace a vypadá to, že nová játra snad už fungují,“ podělila se o radost Alena Němcová.

„Za zázrak bych označil i transplantační tým IKEM. Klobouk dolů před tím, co lékaři i sestřičky umějí. Jak moc jsou sehraní a šikovní. Vidíme to dnes a denně, když denně jezdíme za Filípkem,“ poznamenal otec Petr (43).

Lidé chtějí pomoci Rodina ale ve svém neštěstí pociťuje velkou vlnu soli darity. O Filípkův osud se lidé živě zajímají a snaží se rodině pomoci. Založili i stránky na jeho podporu (https://help.yeahcoach.com/cs/pomoc-pro-onkologicky-nemocneho-5leteho-filipka-HCVWGB/).

Filípek bude muset být po návratu domů izolován a uchráněn od jakéhokoliv prachu, pylů, bakterií a nákaz. Proto by mu rodiče chtěli zbudovat ideální prostředí. Rozhodli se vybudovat zimní zahradu, kde bude moci v čistém prostředí trávit dlouhý čas a být chráněn od průvanu a slunce.

„Nejlevnější možné řešení je zasklení stávající terasy. I to je ale drahé. Nějaké peníze máme našetřené. Proto bych chtěl moc poděkovat všem, kteří se nám snaží pomoci,“ uvedl Petr Němec.

Onemocní 1 dítě ročně

Filípkovi byl diagnostikován hepatocelulární karcinom. Tento typ zhoubného nádoru je nejčastějším nádorem jater u dospělých. U dětí se vyskytuje jen velmi zřídka, lékařské statistiky uvádějí, že bývá diagnostikován maximálně jeden ročně. Proto i jeho léčba bývá odvozena od léčby pro dospělé. Bohužel u Filípka zabrala jen částečně, jedinou záchranou byla nová játra.

Velmi nemocný je také Adámek, který trpí svalovou dystrofií:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi