Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jednoduchá léčba jet lagu? Kapky do očí, zjistili vědci

Autor: Mii - 
24. dubna 2017
06:22

Pásmová nemoc neboli jet lag, tedy narušeni biorytmu v důsledku rychlého leteckého překonání několika časových pásem, má možná nečekaně prostou a rychlou léčbu. Vědci z Edinburgské univerzity zjistili, že naše biologické hodiny ovlivňuje skupina buněk u sítnice očí, takže let lag by mohl být vyléčen obyčejnými kapkami.

Buňky u sítnice odesílají určité oblasti mozku informace, pomocí kterých náš hlavní orgán reguluje denní režim organismu. Tento proces ale mají narušený právě lidé, kteří rychle letecky překonali několik časových pásem nebo často absolvují noční služby v práci.

Biologické hodiny se odvíjí od střídání světla a tmy a regulují několik fyziologických procesů, jako je produkce hormonů, mozková aktivita nebo změny tělesné teploty. Jejich narušení může vést k vážným zdravotním potížím – depresi, kardiovaskulárním a gastrointestinálním chorobám nebo i ke zvýšení rizika rakoviny.

Za biologické hodiny je odpovědné suprachiasmatické jádro (SCN) mozku, které produkuje antidiuretický hormon. Ten je pro funkci organismu nesmírně důležitý. S jádrem přímo komunikují buňky u sítnice, které vědci z Edinburgské univerzity objevili a které, jak se ukázalo, mají svůj vlastní antidiuretický hormon.

Léčba? Kapky do očí

Vědci svoji teorii otestovali na laboratorních krysách. Pomocí několika testů, které zahrnovaly vystavení zvířat různě intenzivnímu světlu, zjistili, že buňky u sítnice jsou skutečně přímo odpovědné za funkci biorytmu.

„Náš objev ukazuje novou potenciální farmakologickou cestu, kterou bude možné s našimi interními biologickými hodinami manipulovat,“ uvádí ve studii Mike Ludwig, profesor neurofyziologie Edinbugské univerzity. „Teoreticky stačí skrze oči ovlivnit hormon, který komunikuje s SCN. Časem bychom tak mohli vyvinout kapky do očí, které by jet lag vyléčily,“ píše dále profesor.

Výzkum přichází dva měsíce poté, co medicínské centrum Stanfordské univerzity zjistilo, že další možností, jak se vyhnout jet lagu, je být během spánku vystaven světelným zábleskům.

S očima moderní medicína umí pracovat. V Olomouci například lékaři nahradili pacientovi nemocnou čočku hned dvěma novými

Video  Při unikátní operaci nahradili olomoučtí lékaři nemocnou čočku v oku pacienta hned dvěma novými. Pacient tak už nebude potřebovat brýle ani na dálku, ani na blízko.  - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

moiaza ( 24. dubna 2017 07:39 )

Jet lagu? Jsem v šoku, jak se stydíme psát česky. Pomalu si nepřečtu článek v češtině.

Zobrazit celou diskusi