Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zpěvačka LP hvízdla na Prahu jako na psa a ta jí padla k nohám

Autor: šim - 
29. března 2017
16:57

Pražské Roxy bude ještě dlouho rezonovat operou vycvičeným hlasem zpěvačky s vizáží kudrnatého kluka, která uprostřed songů hvízdá jako chlápek na taxík. 36letá Američanka Laura Pergolizzi říkající si LP během pěti minut vyprodala jeden koncert, takže k němu ještě jeden rovnou přidala…

Ačkoli úvodní skladbu pondělního koncertu (Muddy Waters) poněkud převálcovaly přebuzené basy, které se valily do diváků jako zvuková lavina, počínaje druhým songem to byl hlas LP, který s přesností chirurgické ruky řezal do publika a to si to labužnicky užívalo. A podle reakcí fanoušků na sociálních sítích lze usuzovat, že podobně skvěle dopadla i úterní show.

LP si tak svým prvním tuzemským vystoupením vlastně otestovala české publikum před letní účastí na Colours of Ostrava. A podle atmosféry v klubu to vypadalo, že test klapnul. Oboustranně. Je otázkou, jak její intimní skladby, doprovázené na ukulele či španělku, budou fungovat ve velkém prostoru, potažmo na otevřeném pódiu. Charismatem i hlasem to LP rozhodně utáhne, na velké koncertní stage je ostatně zvyklá. Nikoli však jako interpretka, ale jako autorka textů. Její písně zpívá Rihanna, Cher nebo Beyoncé, která bodovala s její skladbou Halo.

Několikrát jsem podepsala smlouvu, ale deska nikdy nevyšla. Za tři roky u vydavatelství jsem napsala přes 140 skladeb a pořád se nic nedělo. A pak si mé skladby začali brát jiní umělci. Zjistila jsem, že se můžu živit hudbou,“ nechala se v rozhovoru pro Studio 6 slyšet rodačka z amerického Huntingtonu, která na svůj úspěch čekala 15 let.

Video  Pražské Roxy zpívalo jednohlasem.  - Instagram
Video se připravuje ...

Její debutové album Heart-Shaped Scar vyšlo již v roce 2001, velké pozornosti však dosáhla až svou čtvrtou nahrávkou Lost on You z loňského roku. Se skladbou, která vzala útokem hitparády, ji v americkém vydavatelství vyhodili. Pak si písničky všimli producenti v Evropě a cesta na vrchol byla odstartována.

Video  LP v Roxy  - Instagram
Video se připravuje ...

Nejen obří plachetnicí vytetovanou na téměř chlapeckém hrudníku se LP vymyká všem zažitým stereotypům a škatulkám, nikoli však programově. Přijde jí normální otevírat své soukromí, vyprávět svůj příběh, zpovídat se z bolesti z rozchodu se svou holkou, i když to není snadné a před publikem se pak cítí jako nahá. „Kdybych měla heterosexuální vztah a zpívala bych o svém soukromí, tak by lidi řekli, že jen vlastně trochu více odhaluju své soukromí. Já mluvím o svém skutečném životě, který je shodou okolností gay verzí. Chci, aby to bylo normální…,“ nechala se slyšet zpěvačka, která své písně doprovází na ukulele a prokládá hvízdáním.

Video  Hit Lost on You v Roxy  - Instagram
Video se připravuje ...

„Přesně takhle hvízdám na taxík nebo na psa. Zkusila jsem to z legrace dát do písničky a už to tam zůstalo. Hvízdání mnoho lidí považuje za velmi mužskou záležitost. Je to pro ně překvapení a publikum vždycky jásá, když to udělám,“ řekla pro Českou televizi.

DD22 ( 21. června 2023 19:42 )

Souhlasím

hanka666 ( 29. března 2017 23:39 )

Ona je fakt boží, ten hlas, neskutečné charisma , krásné písničky, velice příjemná, nepotřebuje na sobě 3 kila make upu a podobných pičičand. Ona je prostě normální

milan59 ( 29. března 2017 21:49 )

Zobrazit celou diskusi