Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Švýcarsko není jen lyžování: 9 krás, za kterými se sem vydat po celý rok!

/
  • Navštivte Švýcarsko: Alpská země má co nabídnout v zimě i létě!
    29. března 2017 ● 17:30

    Švýcarsko není jen lyžařskou destinací, alpská země má turistům co nabídnout po celý rok. Ať už jde o dechberoucí krajinu lákající k pěší turistice a cyklistice, pohádková městečka dýchající historií či Mekku všech vědců – Evropskou organizaci pro jaderný výzkum CERN v Ženevě. Kterých devět míst musíte při návštěvě Švýcarska vidět?

  • 1.

    Matterhorn

    Hora Matterhorn nad Zermattem je symbolem Švýcarska, který patří mezi největší přírodní krásy Evropy i světa. Matterhorn je vysoký necelých 4500 metrů a nachází se na hranici mezi švýcarským kantonem Valais a Itálií. Pokud ale nejste zkušeným horalem, na výstup si nechte zajít chuť a raději se pokochejte pohledem zdola či z okolních hor. Na zdolání vrcholu sice nemusíte být nutně ostříleným horolezcem, i tak jde ale o náročnou vysokohorskou túru.
    Matterhorn
    Autor: Shutterstock
  • 2.

    Švýcarský národní park

    Švýcarský národní park se nachází na východě země v kantonu Graubünden a je jediným národním parkem na území Švýcarska. Rozprostírá se na ploše 172 kilometrů čtverečních a skrz park vede na 80 kilometrů pěších túr lemovaných dechberoucí přírodou. V létě se tu můžete těšit na rozkvetlé žluté alpské máky, hořce, vstavače a devaterníky.

    Švýcarský národní park
    Autor: Shutterstock
  • 3.

    Ženevské jezero

    Ženevské jezero se rozprostírá na hranici s Francií a jde o jednu z dominant Švýcarska. Jezero o rozloze 580 kilometrů čtverečních skýtá mnoho nádherných panoramat a v okolí najdete nejedno zajímavé místo, které stojí za návštěvu. Mezi nimi například hrad Chillon, muzeum Charlieho Chaplina a největší urychlovač částic na světě. O těchto místech se dočtete v dalších kapitolách.
    Ženevské jezero s vodotryskem Jet d’Eau
    Autor: Shutterstock
  • 4.

    CERN a urychlovač částic

    Ve Švýcarsku, u Ženevského jezera se nachází největší a nejvýkonnější urychlovač částic na světě. Velký hadronový urychlovač (LHC), jak se zařízení nazývá, tvoří kruhový tunel o obvodu 27 kilometrů umístěný v hloubce 50 až 150 metrů pod zemí. Tímto obřím přístrojem lze simulovat podmínky panující v okamžiku těsně po zrodu vesmíru. Návštěva podzemního komplexu je ale možná pouze tehdy, když LHC není v provozu. Další termíny budou nejspíš až v roce 2018, do té doby si můžete komplex prohlédnout virtuálně, nebo navštívit neméně zajímavé laboratoře Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě.

    Velký hadronový urychlovač (LHC)
    Autor: Wikipedia

  • 5.

    Muzeum Charlieho Chaplina

    Jedinečné muzeum Charlieho Chaplina se nachází ve švýcarské obci Corsier-sur-Vevey u Ženevského jezera. Lokace není nijak náhodná, legenda stříbrného plátna zde totiž prožila posledních 25 let svého života. „Neodpočíval zde, on zde i pracoval. Byl součástí tohoto regionu. Mohl zde žít normální život. Ve Švýcarsku nalezl skutečnou rovnováhu mezi životem a prací. V Anglii byl velmi chudý, ve Spojených státech zase velmi úspěšný, ale jeho skutečné štěstí bylo 25 let zde,“ vysvětluje ředitel kulturní instituce Jean-Pierre Pigeon. Na návštěvníky v muzeu čeká interaktivní expozice včetně ukázek z Chaplinových filmů, rodinných fotek a dalších memorabilií.

    Charlie Chaplin
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Ozubnicová trať Gornergratbahn

    Ozubnicová trať Gornergratbahn se vine ze Zermattu na hřeben Gornergrat, kde se rozprostírá nádherný panoramatický rozhled na švýcarské vrcholky, mimo jiné na Monte Rosu (4638 m) a Breithorn (4164 m). Trať je dlouhá 9,3 km a cestou nabízí i úchvatné pohledy na vrchol Matterhornu. Kdo se chystá do Zermattu, určitě by si měl naplánovat výlet i tímto vláčkem. Nejkrásnější jízdu zažijete při východu a západu slunce.

    Ozubnicová trať Gornergratbahn
    Autor: Shutterstock
  • 7.

    Hrad Chillon

    Kouzelný hrad Chillon se tyčí nad Ženevským jezerem v kantonu Vaud a jde o opravdu pohádkové místo. Chillon byl postaven ve 13. století a je jedním z nejzachovalejších středověkých hradů v Evropě. Je přístupný veřejnosti a nabízí brožurku i v češtině. 
    Ženevské jezero a hrad Chillon
    Autor: Shutterstock
  • 8.

    Dřevěný most Kapellbrücke

    Pokud jste se při návštěvě Lucernu neprošli po dřevěném mostě Kapellbrücke, jako byste ve švýcarském městě ani nebyli. Středověký most tu byl vystavěn ve 14. století a v 90. letech prodělal rozsáhlou rekonstrukci poté, co ho zničil požár. Švýcaři na opravě nijak nešetřili a postavili jeho přesnou repliku, která vás uchvátí úplně stejně jako její předchůdce.

    Kapellbrücke ve švýcarském Lucernu
    Autor: Shutterstock
  • 9.

    Ledovec Aletschgletscher

    Aletschgletscher či také Aletschský ledovec ve švýcarských Alpách patří k pomalu mizícím přírodním krásám. Největší evropský ledovec se kvůli tání během posledních 150 let zmenšil na 30 % původní rozlohy. Momentálně je dlouhý 26 kilometrů a díky své jedinečnosti si vysloužil i místo na seznamu světového dědictví UNESCO.

    Ledovec Aletschgletscher
    Autor: Wikipedia
  • 10.

    Navštivte Švýcarsko

    Fotogalerie
    16 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

bubuk:  Zopakujte si zeměpis. Švýcarske jezero neexistuje ale Lac Leman, Lemanske jezero!

(29. 03. 2017 18:28)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy