Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim Čong-una si osedlal důstojník KLDR. Diktátor se smál na celé kolo

Autor: mah - 
24. března 2017
20:25

Severní Korea minulý víkend testovala nový raketový motor. Test byl státními médii oslavován jako výjimečný úspěch a nový zrod severokorejského raketového programu. Zároveň ho doprovázela klasická propaganda, ze které ale jedna fotka vyčnívá. BBC s odkazem na sererokorejskou tiskovou agenturu KCNA přišla s fotografií, na které diktátor Kim Čong-un nese na zádech jednoho ze svých důstojníků.

Většina fotek, které z testů zveřejnila severokorejská státní agentura KCNA, ničím nevybočuje z normálu. Můžeme na nich vidět Kim Čong-una v kontrolním centru, to, jak zpovzdálí sleduje raketu, nebo podávání rukou se svými důstojníky. A potom přijde jedna, kde jednoho z důstojníků vzal „na koně“.

Vzhledem k tomu, jak diktátor nakládá s lidmi, kteří se mu zprotivili, jde o husarský kousek. Ale kdo by si na něj troufl? Podle expertů nejde o známého důstojníka severokorejské armády. Ale zřejmě měl důležitou roli při testu rakety a s Kim Čong-unem se dostal do styku už před jeho zahájením.

Odvážlivec je expertem přes rakety

Podle experta na KLDR Michaela Maddena má na sobě odvážlivec insignie důstojníka severokorejských strategických sil, které mají na starost raketový arzenál země.

Expert se také pozastavil nad tím, že na rozdíl od ostatních snímků, které diktatura vypouští do světa, tento nebyl dopředu naaranžovaný.

Hlavním důvodem k uvolnění snímku může být posílení Kimova obrazu jako veselého muže. Zatímco v zahraničí se snaží působit jako přísný a nekompromisní, před svými občany se snaží udržet si pověst přátelského muže a odlišit se tak od svých předchůdců.

Pro Kim Čong-ila i Kim Ir-sena bylo důležitější, aby se jich občané diktatury obávali, ne aby je milovali. Nedávno se Kim Čong-un zasloužil o přízeň Severokorejců tím, že zorganizoval první pivní festival v KLDR:

Video  Kim nadchl svůj lid. V KLDR uspořádali pivní festival.  - Reuters
Video se připravuje ...

19.3.1977 ( 24. března 2017 22:15 )

 Zlikvidovat!!

Zobrazit celou diskusi