Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pospíšil zostra: Směrnice o zbraních přinese chaos, Česko se nesmí vzdát

Autor: Tomáš Polák - 
14. března 2017
10:00

Se směrnicí o zbraních, kterou v úterý europoslanci projednávají ve Štarsburku, vznikne v případě přijetí chaos a nesmyslné situace. Ve Studiu Brusel před ním varuje europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09). Podle něj směrnice neřeší problém terorismu, kvůli kterému ji Evropská komise předložila. Navíc obsahuje mnoho právních nejasností.

Podle Pospíšila je celá směrnice postavená na špatných filozofických základech. „Pro mě je to politický problém, sám žádnou zbraň nemám, jsem vegetarián, nestřílím a nikdy střílet nebudu, ale jako liberál nechci, aby Evropská unie občanům Evropské unie zakazovala držet určité zbraně,“ uvedl europoslanec v pořadu Blesk.cz. „To si mají opravdu národní státy upravit samy, podle vlastní tradice, vlastní zkušenosti, vlastních problémů na svém území,“ dodal.

Jakkoli směrnice prošla během minulého roku významnou proměnou, stále jsou v ní podle Pospíšila i dalších českých europoslanců významné nedostatky. Za největší nesmysl považuje budoucí zákaz pořízení určitých typů poloautomatických zbraní, který se ale nevztahuje na jejich současné držitele.

„Vzniká tady nesmyslná situace, kdy vy si nebudete smět, pokud ta směrnice bude přijata, koupit novou poloautomatickou zbraň, ale budete moci stejný typ zbraně koupit od nějakého starého držitele,“ popsal Pospíšil, podle kterého tak směrnice neřeší původní problém – terorismus.

Myslivci teror v Praze nespustí, míní Pospíšil

„Teroristé nepoužívají legálně držené zbraně. Dovedete si představit, že by se čeští myslivci převtělili za teroristy a zaútočili třeba v Praze nebo na nějakém jiném veřejném místě?“ zahloubal se Pospíšil.

„Proti terorismu je třeba bojovat, ale jinými prostředky, než které navrhuje Evropská komise,“ řekl europoslanec. Podle Pospíšila by se měli instituce spíše zaměřit na evidování seznamu potenciálně nebezpečných osob pro Evropu, kteří jsou vycvičeni v zahraničí a pak se tajně vrací zpět. „Česká republika se nemá vzdát, a pokud to prohrajeme tady, tak je třeba se ještě obrátit na Evropský soudní dvůr,“ zmínil.

Právní kvalita směrnic a nařízení předkládaných Evropskou komisí je podle Pospíšila obecně bídná. To se týká i směrnice o zbraních, která má podle něj stále velké mezery. „Už dnes signalizuje české ministerstvo vnitra, že budou velké problémy s přenesením pravidel z této směrnice do českých zákonů. Jsou tam taková nejasná a neurčitá ustanovení, která každá země bude moci vykládat trošku jinak a vznikne chaos,“ dodal Pospíšil.

Evropská směrnice zpřísňuje podmínky pro držení zbraní a v loňském roce vyvolala mnoho diskuzí. Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) Česko udělalo chybu, že si nevyjednalo výjimky už během přípravy normy. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) mezitím prosazuje ústavní změnu, která podmínky pro užití zbraně naopak uvolnila.

Kdo kvůli směrnici nejvíce lobboval? V jakém případě by směrnici Pospíšil podpořil? Podívejte se na celý rozhovor:

Video  Pospíšil: Směrnice o zbraních přinese chaos, Česko se nesmí vzdát.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 22. června 2017 11:38 )

Jestlize smerinici budeme muset prijmout. Tak vyuzijme ta nejasna ustanoveni ve svuj prospech. Tech nejasnosti je tam vzdycky plno a nasi zblbli poslancu vyberou vzdy tu nejhorsi variantu a jeste vic ji vyhroti.

joudajoudovy ( 14. března 2017 12:42 )

pane cicmale, proc europoslanci a byvali ministri nebojovali za lepsi podminky pro cesko jiz drive a do zeme nechali zaslapat prumysl, zemedelstvi, chovatele dobytka a pripustili kvoty pro multi-kulti? proc az nyni se bourite? mate strach, ze s vasimi chlebodarci budete kraceni na svych radovankach, kdy se ucastnite lovu na dvanacteraky s naslednymi zranicemi, chlastanicemi, odnosem trofeji domu a smelenine? o nejake nimrody vam vubec nejde, pouze se hodi k vytipovani i nahaneci zvere a jako zastupny problem pro halekacku v eu parlamentu. kde jsou ty casy, kdy cesko patrilo k prednim exporterum lesni zvere, zajicu i drubeze? i toto jste nechali zlikvidovat. golf a jachty jiz netahnou a tak jste presaltovali na pistolniky. zapominate, ze k uloveni skodne postaci i nasada od lopaty. nechcete si poridit pancerove prilby? nakonec i kolista ci lyzar ji ma ze zakona povinnou.

bizon_pepa ( 14. března 2017 12:29 )

No ja nevi, ale nemel by se o ty vyjimky, misto vzdechani, starat prave Zdechvsky?

ivoadler ( 14. března 2017 10:28 )

Evropská komise zase šlápla do ho vna. To je přesně ten směr, kterým by se EU neměla ubírat. Pak se diví, že lidi jsou na EU nasr aný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa