Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotka útočí: Docházka Babiše mě „šokovala“. Šéf ANO mu úder nevybíravě vrátil

Autor: jer, ČTK, simao - 
8. března 2017
16:25

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je vicepremiér Andrej Babiš (ANO) ten, kdo nehájí dostatečně zájmy Česka. Předseda vlády Babišovi na sociálních sítích vrátil kritiku ohledně účasti na unijních summitech. Babiš si to však opět nenechal líbit. A další předvolební přestřelka - nadále se stupňující - je na světě.

Sobotka, který kvůli sjezdu ČSSD zkrátí pobyt na summitu v Bruselu na čtvrteční část jednání, uvedl, že byl dosud na všech, zatímco Babiš jen na polovině schůzek unijních ministrů financí. Podle mandátu, který vláda schválila ve středu, zastoupí na neformálním jednání českého premiéra slovenský předseda vlády Robert Fico.

„Já jsem se účastnil sta procent jednání Evropské rady. Andrej Babiš byl na Ecofinu jen v 51 procentech. Ministr financí nepracuje a fakt nehájí zájmy ČR,“ uvedl Sobotka na Twitteru. Se smajlíkem dodal, že je to „zajímavé srovnání“. „To, že A. Babiš skoro nejezdí na Ecofiny, jsem zjistil až dnes, kdy jsem dostal statistiku. To číslo mě šokovalo,“ sdělil později Sobotka ČTK.

Babiš v úterý na Facebooku napsal, že účast na evropském summitu je jednou z mála povinností, které Sobotka skutečně má. „A přesto místo hájení českých zájmů a jednání o kvótách, brexitu a migraci dá přednost volbě své vlastní osoby na politickém sjezdu. Premiér se jen vymlouvá, když tvrdí, že bude chybět jen na neformální části,“ uvedl.

Babiš: V Bruselu mě znají dobře

Právě neformální jednání Babiš považuje za nejdůležitější. „Tedy samozřejmě pokud jste schopni se domluvit cizím jazykem,“ poznamenal.

Do Sobotky se Babiš pustil i v komentáři pro Novinky.cz: „A co pan premiér při své stoprocentní účasti na EU summitech reálně vyřešil? Je schopný na takovém summitu vystoupit a prezentovat český zájem v oblasti migrační politiky EU? Vytváří si jako já vztahy se svými protějšky z dalších evropských zemí?“

Chystaný summit EU se přitom bude věnovat právě migraci, obranné spolupráci a podpoře růstu hospodářských politik a konkurenceschopnosti. Ve čtvrtek by se mělo také rozhodovat o tom, jestli Donald Tusk zůstane předsedou Evropské rady.

„Sedět někde je jedna věc, ale aktivně za něco bojovat je věc druhá. O mé práci psaly The Financial Times, Les Echos a Politico, v Bruselu mě znají dobře, mluvím taky čtyřmi jazyky, tak nepotřebuju na rozdíl od pana premiéra tlumočníka,“ přidal Babiš další rýpnutí.

VIDEO: Bohuslav Sobotka o spolupráci s Andrejem Babišem v pořadu Ptám se, pane premiére

Sobotka: Od Babiše pokrytecké

Sobotka sdělil, že netušil, jak špatná Babišova účast na jednání ministrů financí je. „Je z jeho strany velmi pokrytecké, pokud kritizuje moji stoprocentní účast na jednání Evropské rady, a sám jako ministr chyběl na skoro každém druhém jednání,“ uvedl.

Téma přítomnosti ministrů na evropských summitech chce probrat na příštím zasedání vlády. „Já měl pocit, že všichni mají obdobnou účast jako já, tedy alespoň těch 100 procent,“ žertoval Sobotka po jednání vlády.

Premiér později na twitteru dodal: „Lidé se o chování A. Babiše, který chyběl na půlce jednání EU, udělají obrázek sami. Je to stejné jako ve vládě, někdo jen mluví, někdo pracuje.

Šlechtová: Proč nás bude zastupovat Fico?

Ministryně pro místní rozvoj za ANO Karla Šlechtová se pozastavila nad tím, že Sobotku bude zastupovat Fico. „Nevím, proč se pan premiér rozhodl dát mandát panu premiérovi Ficovi, protože tady máme místopředsedy vlády, prvního místopředsedu vlády, domnívám se, že by ho tak tam měl zastoupit jeho zástupce, což je první místopředseda pan Babiš,“ řekla novinářům.

Na středečním jednání kabinetu si Sobotka kvůli neúčasti v Bruselu výtky nevyslechl. „Téma se vůbec neprojednávalo,“ řekl novinářům. Připomněl, že v minulosti zastupoval na radě Polsko, jde podle něj o běžný postup. „Takže přemýšlím, proč se vede debata o Sobotkovi a nevede se debata o Babišovi. Debata je na správné téma, ale vede se o úplně špatné osobě,“ řekl Sobotka.

VIDEO: Andrej Babiš mluvil o spolupráci se Sobotkou i na sněmu ANO

joudajoudovy ( 9. března 2017 07:03 )

koukam, ze prvok zdenekk vcera opet slouzil dvanactku, aby se vycintaval o babisovi. mas to marne, mas to marne.... http://www.sanep.cz/pruzkumy/volebni-preference-unor-2017-publikovano-16-2-2017/ babis 28,5% kalousek 5,6% gazdik 2,4%

Chloritan ( 9. března 2017 03:01 )

Budou někdy ti sprostí drzí zločinci jako je sobotka za své zločiny a drzost a potrestáni ? Nebo je budeme poslouchat a trpět jejich zločiny do konce jejich smradlavých životů ? Nechápu.. na mě neměli důvod ani důkazy přesto si mě vytáhli téměř přímo z lůžka, banda policajtů.. ale pro skutečné zločince nikdy nemají dostatek důkazů. To potom bude mít i Babiš s takovou robotu s těmi zločinci po boku velmi těžkou.. nechápu že se s něma vůbec má chuť babrat.

Chloritan ( 9. března 2017 02:58 )

Ty buď rád že neležíš stažen z kůže někde na náměstí !!

odol ( 8. března 2017 22:06 )

Když sme táhli k Jaroměři....

karelr4 ( 8. března 2017 20:36 )

Nejvyšší čas, aby Bureš ten slovenský estébák táhnul tam kam patří do riti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa