Dřevěné přístřešky u vstupů na Pražský hrad byly vybudovány loni na podzim. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček brzy po letním zavedení bezpečnostních kontrol, kterými musí projít všichni návštěvníci Hradu a které vyvolaly silnou kritiku, řekl, že by měly kontrolované návštěvníky chránit třeba před deštěm. Budky ale skryly pouze část policistů, další policisté návštěvníky a jejich věci prohlížejí pod širým nebem.

Podle Mynáře nové přístřešky zajistí návštěvníkům větší komfort. „Budou při běžné kontrole při nepřízni počasí více chráněni,“ řekl. Vybudovány budou na stejném místě jako nyní. Mynář poznamenal, že budou opět dřevěné. „Nechceme nic monstrózního, chceme, aby to byla lehká dřevěná konstrukce částečně se skleněnou výplní. Snažíme se, aby byly kryté z více stran, aby se do nich vešlo více lidí, tím pádem bude mít větší rozlohu,“ podotkl.

Desítky tisíc za každou „budku“

Podle Mynáře je podoba přístřešku včetně napojení na energie výsledkem dohody s památkáři. Náklady na jejich vybudování odhadl na řádově desítky tisíc korun za kus. „Bude to jednoduchá stavba, která nebude pevně spojena se zemí,“ řekl.

Technické vybavení kontrolních míst se zatím měnit nebude, na místě tedy zůstanou současné bezpečnostní rámy. Vedení Pražského hradu ale plánuje jeho obměnu. Nyní je podle Mynáře v první fázi výběrové řízení na technického projektanta, který by měl stanovit, co přesně bude nakoupeno, jak bude „naladěn“ stávající systém a jak bude doplněn. Následně bude Hrad řešit otázku centrálního policejního pultu a nových bezpečnostních rámů.

Podívejte se, jak na Pražském hradě žehnali zvonu Václav:

Fotogalerie
30 fotografií