Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zrekreovaný Babiš si jede pro výhru. Sobotku „smetl“, co se změní v ANO?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. února 2017
05:01

Že hnutí ANO povede i po víkendu „šéf“ Andrej Babiš, nepochybují ani jeho kritici. Babiš před sněmem nabíral síly na dovolené s rodinou a rýpl si do koaličního partnera a volebního soka Bohuslava Sobotky (ČSSD). Otazníky v ANO se však objevily nad pozicemi místopředsedů – u toho prvního i řadových. O post místopředsedy se uchází i jeden z mála lidí, kteří měli k dění ve straně výtky, poslanec Ivan Pilný. Stojí si nadále za tím, že pro některé lidi slouží ANO jako výtah k moci.

Hned několik otázek se otevírá před víkendovým sněmem ANO. Jednou z nich je to, zda bude v Centru pohybové medicíny v Praze na Chodově (hned vedle centrály Agrofertu) znít z pódia samé „ano“, nebo se ozve i kritika.

V minulosti roli „zlého psa“, který se nebál rýpnout do stranických bolístek a půtek, sehrál poslanec Ivan Pilný. Tedy současný šéf sněmovního hospodářského výboru a někdejší generální ředitel Microsoftu pro Českou republiku.

Zákulisní pletichy i ANO jako žebřík k moci?

Pilný v souvislosti se sjezdem v roce 2015 vytkl sněmu ANO zákulisní režii a to, že ve vedení dostali přednost lidé, kteří hnutí využívají jako výtah k moci, nebál se ani opřít do šéfa Babiše – tehdy Pilný v rozhovorech uváděl, že Babiš není modlou, ale také jen člověk, jenž dělá i chyby.

Nyní se Pilný bude ucházet o post místopředsedy. A opět si nachystal i kritiku. „Nominace beru jako příležitost na sněmu vystoupit. Moje vystoupení bude převážně pozitivní, ale zazní i jistá kritika toho, co se v ANO někde odehrává, protože používání ANO jako žebříku k moci a zákulisní pletichy se objevují nejen v Praze, ale i jinde,“ prozradil pro Blesk.cz.

„Očekávám kromě standardních věcí i to, že se od řečníků z ANO objeví i nasměrování směrem k celostátním volbám,“ doplnil ke sněmu.

Směrem k předsedovi strany Babišovi však Pilný pokorně uvedl: „Já jsem rád, že hnutí ANO má nezpochybnitelného vůdce, to ostatní strany zcela jistě postrádají. Je to obrovská výhoda a já v současné době nikoho, kdo by měl takový tah na branku a takové charisma, které boduje u voličů, prostě nevidím.“

Babiš: Dovolená s dětmi i rýpání do Sobotky

Andrej Babiš přitom pracovní týden před sněmem trávil mimo republiku a čerpal nové síly. Ještě v pátek se ve Sněmovně omlouval z „rodinných důvodů“, předtím vynechal i projev prezidenta Miloše Zemana k poslancům. Zamířil do Francie, kde vlastní luxusní restauraci s michelinskou hvězdou.

„Moc volna jsem neměl, stále chodily maily a SMS. Příprava sněmu, dotazy novinářů na dění na domácí politické scéně, takže s rodinou jsem obědval a byl večer. Děti mají dodnes prázdniny,“ vzkázal Babiš Blesk.cz.

Že bylo na české politické scéně co komentovat, připouštěl Babiš i na sociálních sítích, kde reagoval mj. na konec ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). A to, že jeho resort prozatím pohlídá sám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„To je dobrá zpráva. Aspoň bude mít pan premiér konkrétní náplň práce. Na ministerstvu průmyslu a obchodu je množství problémů k řešení. O to míň bude mít pan premiér času svolávat nekonečný počet porad a ministři víc času na práci,“ uvedl Babiš.

Nebylo to jediné rýpnutí na dálku do Sobotky. „Cokoliv Babiš udělá, tak se do něj kopne. Všechno je špatně. Kdybych se zastřelil, tak mi to budou vyčítat. Na pohřbu budou projevy a Sobotka s Kalouskem budou říkat ‚On se zastřelil, je to podraz!‘,“ uvedl Babiš poněkud morbidně.

My s komunisty vládnout nechceme, tvrdí Babiš

Rivalita mezi ANO a ČSSD s blížícími se volbami roste, přestřelky jejich lídrů to ostatně potvrzují. Na dotaz, zda by si Babiš dokázal představit povolební spolupráci s ČSSD, vicepremiér odpověděl lehce vyhýbavě.

„My bychom samozřejmě chtěli být ve vládě, pokud nám lidi dají tu důvěru a možnost ukázat, že se vláda dá řídit jiným způsobem, než jsou zvyklí. S ČSSD máme jen částečnou programovou shodu. Chceme vyšší platy a důchody pro všechny, ale lišíme se v daních. ČSSD chce daně navyšovat, my snižovat,“ odpovídá Babiš. 

„Byli jsme spolu ve vládě, nacházeli jsme kompromisy, vláda byla celkem úspěšná, teď to premiér Sobotka všechno pokazil. Teď se ČSSD změnila, chce vládnout s komunisty a to my nechceme,“ napsal Babiš z dovolené.

O možné koalici s komunisty mluvil premiér Sobotka v úterním pořadu Ptám se, pane premiére. Komentoval i spory s Andrejem Babišem.

Šéf není spokojen se všemi místopředsedy

Do říjnových voleb ještě nějaký ten měsíc zbývá, co však Babiš očekává od aktuálního sněmu ANO? „Na sjezdu musíme poctivě a otevřeně zhodnotit činnost hnutí za poslední období a zvolit nového předsedu a předsednictvo hnutí, jako i zástupce do dalších orgánů hnutí, tedy zvolit lidi, kteří nás povedou do nejdůležitějších voleb v naší necelé pětileté historii,“ řekl Blesk.cz šéf ANO.

Pozice předsedy je však jasná. Všech 14 nominací si vysloužil Andrej Babiš. Boj může být o pozici prvního místopředsedy, kterým je Jaroslav Faltýnek. Na jeho místo se tlačí lidé z krajů – dvě nominace do boje o Faltýnkovo křeslo získala středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová, jednu brněnský primátor Petr Vokřál.

Současnými místopředsedy strany jsou přitom právě Jermanová s Vokřálem a také poslanec Jan Volný. Je právě on tím, kdo to má nahnuté? Na Plzeňsku, kde je Volný krajským předsedou, skončilo ANO po krajských volbách v opozici.

Do vedení ANO chtějí ministři Brabec a Stropnický

Na místa místopředsedů se přitom tlačí noví adepti včetně ministrů Richarda Brabce a Martina Stropnického. Ti jsou prozatím „pouze“ členy předsednictva. Spolu s nimi v něm sedí i poslanci Martin Komárek a Margita Balaštíková, podnikatel Radek Popelka, manažer Radek Hloušek a Jan Řehounek, předseda pardubického ANO. I na těchto postech se s ohledem na velké množství nominací ze všech krajů očekávají změny.

Babiš se přitom netají tím, že je obměna v předsednictvu nutná. „Chtěl bych říci, že s prací některých kolegů z předsednictva nejsem spokojen,“ řekl pro Info.cz. „Na některých členech předsednictva nevidím, že by se nějak zvlášť zapojili a dělali pro hnutí maximum,“ dodal Babiš.

Nenaznačil však, kdo by mohl skončit. Objeví se v nejužším vedení strany i kritik Pilný? A kdo to má podle něj nahnuté? „Nebudu komentovat, jestli má někdo neochvějnou pozici, spíš si myslím, že tam určitě patří Martin Stropnický, myslím, že i Richard Brabec. Určitě by se tam měla objevit i žena. Místopředsedové budou čtyři, tito lidé by tam patřili nezpochybnitelně,“ řekl Blesk.cz Pilný. Zatímco (staro)nového předsedu si ANO zvolí v sobotu, boj o další křesla ve vedení ANO propukne v neděli.

ivoadller ( 25. února 2017 21:18 )

Ono to vypadá chlapče, že se za chvíli složíš ty. Stejně jako včera a kdykoliv jindy.

ivoadller ( 25. února 2017 21:16 )

Já jsem v pohodě chlapče, ale co to, že jsi zareagoval zrovna ty?

ivoadller ( 25. února 2017 21:03 )

Tak že on je vlastně chlapec Kalouskova plačka.

ivoadller ( 25. února 2017 21:00 )

Zapšklý chlapec zase jede svoje slogany?

aIIahakbar ( 25. února 2017 15:45 )

hori máš pravdu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa