Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muzeum v Jičíně využilo nahotinek. Vpašovalo je do knihy o archeologii

Autor: bud - 
16. února 2017
14:45

Jičínského Regionální muzeum mystifikovalo veřejnost svým prohlášením, že v nově vydané publikaci o archeologii se záhadně namísto dokumentačních fotografií archeologických nálezů nacházejí fotografie polonahých žen. Muzeum se o podivné záměně zmínilo na svém webu a krátce poté tam volaly desítky zájemců, kteří měli o knihu s chybnými fotkami zájem. 

„Publikaci jsme připravili vlastními silami. A přestože podlehla několika korekturám a byly zkontrolovány také finální podklady, které byly následně odeslány do tiskárny, neumím si vysvětlit, jakým způsobem se do publikace tyto nevhodné fotografie dostaly,“ tvrdil ještě ve čtvrtek ráno ředitel jičínského muzea Michal Babík. Jenže potom se ukázalo, že šlo o promyšlenou kampaň.

Podle původního vyjádření publikace s poetickým názvem „Archeologie kraje básníků, Archeologie Sobotecka v Českém ráji“ namísto fotografických dokumentací z nalezišť obsahovala fotky polonahých žen. O toto chybné vydání měly zájem desítky lidí, jen během rána do muzea volalo více než 30 lidí.

Ředitel muzea potom svá slova vzal zpátky. „Pro propagaci publikace jsme ve shodě s autorem zvolili zcela netradičně takzvaný guerilla marketing. Hlavním cílem nebyla ani tak propagace nové publikace, jako spíše popularizace činnosti muzeí v České republice. Po přibližně 24 hodinách tímto celou kampaň ukončujeme,“ řekl Babík s tím, že všechny knihy byly vytištěny správně. 

Desterz ( 16. února 2017 16:18 )

Publikace bohužel imho degradovala samotné muzejnictví, když tímto pokusem transparentně dokázala, že lidi mnohem víc než jejich nějaké muzeální plky, chtějí v knížce vzrušení... smutné. Pokus, který se hodně nepovedl. Anebo naopak první vlaštovka, a od příště už budou exponáty na fotkách držet výhradně víceméně neoděné slečny, aby byl prodej?

Zobrazit celou diskusi