Žili spolu čtyři roky. Když Jana zrovna točila Vlčí jámu, dostal se jí do ruky Milošův scénář k filmu Štěňata. Líbil se jí a herečka šla do hotelu Palace na konkurz. Seděl tam i Forman.

„Nic mi to jméno neříkalo, netušila jsem vůbec, o koho jde,“ přiznala Blesku Brejchová s tím, že nejstupidnější otázky jí tehdy pokládal právě on. Vyptával se jí třeba na to, s kým právě chodí. „Já mu řekla, co je mu, proboha, do toho! Co si to dovoluje a jakým právem mi tyká,“ vzpomínala Jana, než jí těžká nemoc (nedostatečné dokrvování mozku a odumírání bílé hmoty mozkové) znemožnila komunikaci.

Tu roli tehdy dostala a začalo se točit. A jednoho dne se jí Miloš zeptal, zda by nešla na rande. „Myslela jsem si: To zrovna, blbečku, s tebou nikdy! Ale on řekl – tak v pět ve Slavii!“ Jana tam tehdy nešla.

 

„Druhý den mne po natáčení chytil za ruku a řekl: Vzal jsem si motorku a pojedeš se mnou rovnou odsud do Splavů, kde mám bráchu…“ Jana tehdy Milošovi rande už neodmítla, a tak začala jejich velká, i když krátká, láska.

Lezl oknem

Janě ale bylo teprve šestnáct a její rodiče Miloše nechtěli doma ani vidět. Nezdárnou dceru navíc kvůli němu vyhodili z domu a Jana skončila v podnájmu. Tam ale Miloš také nesměl. Majitelé bytu si návštěvy nepřáli, a tak budoucí držitel dvou Oscarů lezl oknem. „Večer jsem ho tam pašovala dveřmi, když paní domácí usnula. Ráno ale Miloš už musel vyskakovat z okna, bytná byla ranní ptáče.“

Skákání z okna se Formanovi brzy začalo zajídat, požádal tedy Janu o ruku a v roce 1958 se vzali. Vztah legalizovali a zařídili si společný podnájem. Forman trávil hodně času v divadle a jak už to v tomto prostředí bývá, jednou podlehl v Laterně magice jedné baletce.

„Řekl mi, že mám být ale klidná. Baletka je prý jen zamilovanost, kdežto já láska na celý život. Že ho ta baletka brzy přejde, protože je to jako choroba, ze které se vyléčí.“ Zamilovaná Jana mu uvěřila.

Když potom ale Forman odjížděl s Laternou na zájezd do Anglie, nastal konec. Jela tam také ona baletka a Janu to štvalo. „Šla jsem se s Milošem rozloučit na nádraží, dala jsem mu pusu, otevřela oči a vidím, jak se mi Miloš dívá přes rameno. Otočím se a za mnou stála baletka. Byl konec.“

Druhá svatba natruc

Tehdy Jana točila v Německu a natruc Formanově baletce si začala s hercem Ulrichem Theinem (†64). A jednou v noci zavolala Formanovi do Londýna. „Řekla jsem mu, že jsem se také zamilovala a že na rozdíl od něho to myslím vážně a chci se rozvést.“

Když se potom Miloš po dvou měsících vrátil do Prahy, snažil se vše urovnat. „Přesvědčoval mne, že mu to dělám natruc, že mu to chci jen oplatit a že Uliho nemiluji. Nedala jsem si říct. Záhy jsem ale pochopila, že měl pravdu,“ dodává Brejchová trpce.

Manželství Brejchové s německým hercem skončilo po roce. Hlavním důvodem byla velmi smutná událost: Jana porodila v sedmém měsíci mrtvé miminko!

„Lékaři mi potom řekli, že už děti mít nebudu. Tak moc jsem toužila po dítěti, že jsem chodila na různé injekce a podstupovala všechno možné, jen abych otěhotněla. Terka je vlastně velký zázrak,“ svěřila Blesku matka herečky Terezy Brodské (48), kterou měla s hercem Vlastimilem Brodským (†81).

Schválila Formanovi druhou ženu

Nikdy jsme se nepřestali mít rádi. Když si po mně Miloš začal se svou druhou ženou Věrou Křesadlovou, chtěl, abych mu ji schválila. Šla jsem ji tajně okouknout. Viděla jsem najednou sebe, byla ten samý typ co já. Tak mu říkám: Schvaluji! Je krásná jako já! A on: Je těhotná, co mám dělat? A já mu říkám: Jestli seš chlap, tak si ji okamžitě vezmeš. To Miloš ještě nevěděl, že čeká dvojčata,“ vzpomínala Brejchová pro Blesk.

Fotogalerie
25 fotografií