Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lékařka Dernerová zopakovala vítězství. Obhájila post senátorky na Mostecku

Autor: ČTK - 
28. ledna 2017
16:29

Lékařka Alena Dernerová (za Spojení demokraté – nezávislí kandidáti) obhájila v opakovaných volbách post senátorky za Mostecko. Hned v prvním kole získala 54,9 procenta hlasů, tedy potřebnou nadpoloviční většinu. Druhý skončil hokejista Jiří Šlégr (za ČSSD) se ziskem 15,73 procenta hlasů. Ostatní kandidáti měli méně než desetiprocentní podporu. Volby doprovázela nízká účast, k urnám během pátku a soboty přišlo 12 procent voličů. Vyplývá to z výsledků na volebním webu.

Osmapadesátiletá Dernerová zvítězila už v říjnových senátních volbách, když v druhém kole s výrazným náskokem 70,81 procenta hlasů taktéž porazila Šlégra. Tehdy kandidovala za rozhádané hnutí Severočeši.cz, jehož místopředsedkyně těsně před volbami požádala o stažení kandidatury Dernerové. Mostecká radnice žádosti nevyhověla, proto Severočeši.cz napadli výsledek u Nejvyššího správního soudu a ten nařídil opakování voleb.

V nynějším hlasování skončil třetí Josef Nétek (KSČM), který obdržel 7,37 procenta hlasů, čtvrtý pak kandidát ANO a ředitel základní školy Roman Ziegler, kterému voliči dali 6,69 procenta hlasů. Na páté pozici byl lékař Jiří Biolek (STAN) se ziskem 5,91 procenta hlasů. Kromě nich se volby zúčastnila Libuše Hrdinová (ODS), Jiří Sieber (Řád národa), Zbyněk Vodák (TOP 09) a Jiří Fiala za stranu Zdravého rozumu, kteří obdrželi méně než pět procent hlasů.

V podzimním termínu voleb se utkalo sedm kandidátů, nyní jich bylo o dva více. Tehdy svého kandidáta nepostavilo vládní hnutí ANO.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa