Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mostecko si dává „opáčko“ ze senátních voleb. Místní to k urnám netáhne

Autor: ČTK, sou - 
28. ledna 2017
14:20

Velmi nízká volební účast provází opakované senátní volby na Mostecku. Zájem lidí se nezvýšil ani druhý den. Účast se výrazně liší podle jednotlivých lokalit. O post senátora se uchází devět lidí. Volební místnosti se uzavřou ve dvě hodiny odpoledne, výsledky by měly být známé ještě během odpoledne.

Tradičně vyšší účast bývá v mostecké čtvrti Souš. Tam komise odhadovala před polednem účast na zhruba 14 procent. Naopak minimum lidí chodí v lokalitách, kde žije více sociálně slabých, například na litvínovském sídlišti Janov. „Zájem je minimální. Stává se ale, že lidé přijdou ještě těsně před uzavřením místností,“ řekla jedna z komisařek.

Podle komisařů je téměř vyloučené, že by se účast přiblížila té z řádných voleb v říjnu loňského roku. Tehdy přišlo v prvním kole k urnám 25,81 procenta oprávněných voličů. K druhému pak necelých 11 procent.

Opakování voleb nařídil Nejvyšší správní soud, který vyhověl třem stížnostem na řádné podzimní volby. Část Severočechů.cz nepovažovala lékařku Alenu Dernerovou za řádnou kandidátku hnutí. Mostecký magistrát podle soudu chyboval, když nereagoval na odvolání kandidatury Dernerové, o které těsně před volbami jménem hnutí požádala jeho místopředsedkyně a volební zmocněnkyně Hana Jeníčková. Mostecký magistrát ale tento krok nereflektoval a Dernerovou nevyškrtnul.

Kromě Dernerové, která mandát obhajuje, se o post senátora uchází ještě olympionik Jiří Šlégr, lékař Jiří Biolek (STAN), ředitel základní školy Roman Ziegler (ANO), za TOP 09 stavbař Zbyněk Vodák. Za stranu Zdravého rozumu kandiduje aktivista za práva otců Jiří Fiala. Komunisté znovu vyslali do boje Josefa Néteka, ODS Libuši Hrdinovou a Řád národa Jiřího Siebera.

Pokud senátor nevzejde z prvního kola voleb, uskuteční se kolo druhé. Konalo by se v pátek 3. a v sobotu 4. února.

agfor ( 28. ledna 2017 19:31 )

Je lepší k volbám nejít, než volit lidi, které nám partaje vnucují.

PETR_50 ( 28. ledna 2017 17:16 )

Pletete se vážený. To je ale jejich škoda. To že nepůjdou k volbám nepoškodí stát,nebo vládu,ale poškozují hlavně sami sebe!

agfor ( 28. ledna 2017 16:03 )

Mostecko na parazity ze zbytečného senátu zvysoka s . . . Konečně se lidé začínají ke státu chovat stejněm jako se stát chová k nim. Pryč s vládou.

PETR_50 ( 28. ledna 2017 15:55 )

A z toho minima voličů to byli zase ti starší a staří obyvatelé. Mladí na to hází BOBEK a přitom je to jejich budoucnost. ONI to budou v následné době jen na FCB kritizovat a nadávat!!!

sores ( 28. ledna 2017 15:02 )

A proč by táhlo??? Češi jsou apatický ke všemu co se děje, jen si doma zanadávají ale nic nepodniknou,nechávají si s.r.á.t na hlavu a jsou v předklonu!

Zobrazit celou diskusi