Na zchátralé vily v ulici Milady Horákové v pražských Dejvicích nadávají snad všichni, kdo kolem projíždějí. Stav historických budov, kolem kterých vede také železniční trať, se řeší dlouhé roky. Investor přišel s několika návrhy na novou výstavu, mimo jiné navrhoval jednu velkou budovu.

Minulý rok představil projekt počítající se souborem pěti budov navržených různými architekty. Radnice ale dosud s žádnou z variant nebyla spokojená, přitom by změnu uvítala. Problémem jsou informace o výšce budov.

„Praha 6 na jedné straně říká, že nám demolici nepovolí do schválení nového projektu, ale na druhé straně aktivně bojkotuje veškeré návrhy,“ říká pro ČTK ředitel investora Václav Matoušek. „Místo toho, abychom mohli provést demoliční práce, jsme nuceni utrácet desítky tisíc korun na opětovné zazdívání oken a dveří, zajišťování plotů a vyhánění nezvaných návštěvníků,“ doplnil.

Vily v Bubenči jsou už skoro 30 let v katastrofálním stavu.
Autor: archiv Blesku

Klíčové informace

Záměr by si ale přála zrealizovat radnice i místní, kterým se osud vil nelíbí. „Vzhledem ke skutečnosti, že se vily nacházejí na území památkové zóny Dejvice, Bubeneč, horní Holešovice, bylo třeba, aby záměr podložil i kladným stanoviskem příslušného památkového úřadu. Poté, co magistrát označil odstranění vil za nepřípustné a Národní památkový ústav vydal rovněž negativní vyjádření, investor žádost stáhl,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Žádost o demolici budov podal Lordship v listopadu 2013. Proti se bez diskuze postavili památkáři i Národní památkový ústav. Přitom z Letné už v minulosti v souvislosti s výstavbou Tunelového komplexu Blanka zmizely dvě cenné vily.

Lordship chce na místě stavět kanceláře, na úrovni ulice by měly být obchody, restaurace a odpočinková zóna. Bytová výstavba není kvůli výjezdu z tunelu Blanka možná. Výška domů by neměla podle posledních informací přesáhnout 28 metrů.

„Radnice Prahy 6 nechce za každou cenu bránit smysluplnému rozvoji lokality, a je proto v zásadě otevřena konstruktivnímu dialogu s investorem. Je ovšem současně nezbytně nutné ctít veškeré platné normy, které jsou pro všechny bez rozdílu závazné. Změnu současného nedobrého stavu obecně podporujeme. Doposud se nám ale například nepodařilo od investora zjistit přesné číslo hrubých podlažních ploch, což je naprosto klíčová informace,“ doplňuje nakonec Churavý.

Fotogalerie
10 fotografií