Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Horáček a spol. budou sbírat na prezidentské petice i čísla občanek nebo pasů

Autor: val - 
13. ledna 2017
10:25

Při sběru 50 tisíc podpisů, které jsou potřeba pro přijetí lidové kandidatury na prezidenta, budou muset uchazeči na petiční archy sbírat i čísla občanek nebo pasů petentů. Toto opatření by mělo zamezit kvantu falešných podpisů, jak tomu bylo při minulé a první přímé volbě prezidenta. Poslanci také odmítli, aby volební právo pro komunální volby získali občané zemí EU s přechodným pobytem v České republice.

Politici schválili novinku hladce. Oddechnout si tak mohou již avizovaní uchazeči o prezidentskou kandidaturu. Jak v předchozích dnech Blesk.cz informoval, někteří z nich již byli nervózní, neboť nevěděli, s jakými podmínkami budou podpisy sbírat. 

Sněmovna také jednoznačně přijala pozměňovací návrh, který z novely vypouští volební právo v komunálních volbách pro cizince ze zemí EU, kteří mají v Česku přechodný pobyt. Nakonec s tím souhlasil i ministr vnitra Milan Chovanec, třebaže upozornil, že se kvůli tomu budou dotčení lidé obracet na soud a mohou i vyhrát. 

Dohady o tom, jak upravit volební zákon, aby nedocházelo k nešvarům jako v první přímé volbě, se vedou na popud Ústavního soudu prakticky od jejího uskutečnění v roce 2013. Problém byl v tom, že podpisy na petičních arších nebyly žádným způsobem ověřené. Ve hře byla i varianta, že by uchazeči museli nasbírat menší počet podpisů, které by však musely být úředně ověřené. Zvítězila nakonec varianta zaznamenávání čísel dokladů.

Kontrolu budou nadále provádět úředníci ministerstva vnitra na vybraném vzorku podpisů. Zpřesní se ale matematický výpočet, který byl v minulosti kritizován. Stranickým kandidátům nadále stačí podpora nejméně 20 poslanců nebo 10 senátorů. Kandidátem může být občan starší 40 let, který se nedopustil velezrady nebo hrubého porušení Ústavy. Úpravy nyní posoudí Senát.

Bobošíkovou vrátil do hry až soud

Kolem kontroly podpisů bylo hodně živo už při první přímé volbě prezidenta, která proběhla v lednu 2013. Ministerstvo vnitra nejdřív seškrtalo podpisy pod peticemi za kandidáty Tomiem Okamurou, Vladimírem Dlouhým a Janou Bobošíkovou. Vnitro kontrolovalo vzorek podpisů a podle míry chybovosti pak strhlo kandidátům dvojnásobek podpisů.

Okamura s Bobošíkovou se kvůli tomu obrátili na Nejvyšší správní soud, který ministerstvu za jeho počty vyčinil a Bobošíkovou nakonec vrátil do hry.

Novela má také umožnit voličům žádat o voličský průkaz elektronickou cestou a stranám umožní elektronicky nominovat zástupce do okrskových volebních komisí. Místo rodného čísla na nominačních peticích pro kandidáta na senátora bude podle úprav stačit datum narození.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
milan59 ( 7. března 2017 08:36 )

Je neuvěřitelný jak se zase Horáček vybarvil,neustále vykládá jak nebude jako jiní kteří se neustále naváží a kritizují Zemana že to tak prostě dělat nebude a ejhle je to tu zase : "Zeman nikdy nepracoval a Schwarzenberg je jiný než já" Mám z něj husí kůži jakej je to narcis - pořád jen já já já asi je z něj - Horáčka jájínek můj hlas nemá ani za pytel sušenejch dalekohledů

Karel_Novotny_Praha ( 27. ledna 2017 17:48 )

e.44 ( 14. ledna 2017 14:03 )

Horáčka fakt nemám ráda, ale když odhlídnu od osobních antipatií, je to asi jedinej člověk schopnej dát do pořádku na mezinárodní úrovni škody co Zeman na pověsti země a v diplomatické sféře svým buranstvím, demencí a nevymáchanou hubou napáchal. A zkrátka je faktem, že zem, kde je prezident na odpovídající diplomatické úrovni ostatní země víc respektují a víc s ní spolupracují. Takže abych se dostala k jádru pudla - co jsem zatím zaznamenala je to, že se Horáček k migrantům vyjadřuje jak píše annael, ne jak píšeš ty hej hej. Tedy jde mi o ten zásadní rozpor mezi tvým a jejím příspěvkem - ty tvrdíš, že řek, že je "Naší morální povinnosti je ....... a také respektovat jejich kulturu, zvyky a náboženství." Já zaznamenala zatím to co annael, tedy že je Horáček pro přijímání pouze těch migrantů schopných se přizpůsobit a akceptovat naše zákony, zvyky a náboženství. Tudíž bych prosila odkaz na citaci, kde on přímo říká, že my máme podle něho respektovat jejich kulturu, zvyky a náboženství.

hejhej ( 14. ledna 2017 10:20 )

kobyla1: Mě stačil výrok Horáčka, aby nedostal od naší velké rodiny podporu: Odpůrce islamizace je jako odpůrce deště. I praotec Čech byl imigrant. Naší morální povinnosti je pomáhat imigrantům a také respektovat jejich kulturu, zvyky a náboženství. Podle Horáčka my je máme ve všem respektovat a oni, přivandrovalci nehodlají respektovat v Evropě nic a ještě si ty zrůdy dovolí krást, vraždit a znásilňovat. Horáček prezident - nikdy !!!!!

annael ( 14. ledna 2017 05:32 )

Tahat je sem nechce. Do Evropy je tahá Merklová a spol. Horáček je sem nezve, jen jim za určitých podmínek, ve kterých upřednostňuje práva a bezpečnost naší společnosti nechce stavět do cesty hranice. Má na ně dost střízlivý pohled. Nepopírá že jde z velké části o ekonomické migranty ani to, že většina z nich není kompatibilní s naší společností, že jsou mezi nimi i potenciálně nebezpeční jedinci, je mu i jasné, že ta masa migrantů, co se dala zmanipulovat k pohybu je na Evropu příliš velké sousto, je mu jasná i skutečnost, že jsme pro ně jenom zastávkou do Německa, kam skutečně chtějí. De facto migranty nijak nepodporuje v usazování na našem území ale ani k nim nemá populisticky striktně odmítavý postoj, jaký má Zeman, kterým Zeman značně škodí diplomatickým vztahům naší země s okolními státy, aniž by ve skutečnosti měl ze své pozice na tyto okolnosti nějaký rozhodující vliv. A ani Horáček, nebo kdokoli jiný v prezidentské funkci na to větší vliv mít nebude. Tudíž jde o to, že Horáček by jako prezident na diplomatické úrovni rozhodně nepáchal takové škody jako Zeman a přitom by tím zároveň ničemu neškodil, jelikož by mu to funkce neumožnila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa