Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš nechal zavřít udavačský web k EET. Přiznal jeho „zásadní chybu“

Autor: uni, ČTK - 
4. ledna 2017
23:00

Finanční správa ve středu večer vynula internetovou stránku, na které mohli lidé anonymně oznamovat, že v restauraci nebo ubytovacím zařízení nedostali účtenku z elektronické evidence tržeb (EET). Napsal to server Aktuálně.cz, kterému to řekl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předtím řekl, že uvažuje o zrušení webu.

Finanční správa v současnosti eviduje zhruba 2100 oznámení o nevydání účtenky v rámci elektronické evidence tržeb. Restauratéři a hoteliéři podle údajů na serveru www.etržby.cz odeslali do systému EET do pondělí 2. ledna, tedy za více než měsíc fungování evidence tržeb, zhruba 80,8 milionu účtenek.

„Já o tom ani nevěděl. Udělali web, který měl zásadní chybu, že byl anonymní. My nechceme vybízet lidi, aby anonymně udávali,“ doplnil ministr Babiš. Kritici webu, mezi které patří i pravicová opozice, varovali před jeho zneužíváním k pomstě nebo v konkurenčním boji.

Takto vypadal formulář k anonymnímu hlášení nevydané účtenky EET. Takto vypadal formulář k anonymnímu hlášení nevydané účtenky EET. | Foto: archiv Blesku

Do EET je zatím zapojeno 42 399 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se měla první vlna EET pro hotely a restaurace od loňského 1. prosince týkat zhruba 40 000 podnikatelů.

Vláda si od EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání. Koaliční hnutí ANO a lidovci chtějí ve Sněmovně navrhnout úpravy zákona, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale věří tomu, že nebudou schváleny.

e.44 ( 5. ledna 2017 15:13 )

Veřejně o tom mluví jako o cizí chybě, tudíž nepřiznal chybu svojí. Navíc to ve skutečnosti za chybu nemá, jen ho sére, že lidi nejsou až tak hloupí jak čekal, že okamžitě rozpoznali hlavní chybu toho webu a začali jí zneužívat proti těm, co nesnášej, tudíž hlavně proti němu samotnýmu.

avast ( 5. ledna 2017 14:10 )

vzrušujúce ? nás Čechy vzrušuje sexy baba!

avast ( 5. ledna 2017 14:08 )

Babišovo plus, chybu uznal..taky se to dalo čekat, bonzáckej svět.

lev1 ( 5. ledna 2017 13:22 )

Ovšem nejudavačtější web neboli úřad pravdy vzkvétá za naše peníze daňových poplatníků Platíme nějaké manžely Romancovovi - fanatiky z pravdoláskařského panoptika

dzery ( 5. ledna 2017 10:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa