Řada turistů ale nad tím kroutila hlavou a Správa jeskyní České republiky se rozhodla jejich volání po občerstvení vyhovět. Jenže narazila. Vedení Chráněné krajinné oblasti Moravský kras návrh striktně odmítlo. „Řekli jsme ne. Vzniklo informační centrum, které do přírodní scenerie zapadlo. Proč  vymýšlet nějaké stavební přílepky,“ tvrdí vedoucí CHKO Moravský kras Leoš Štefka.

Turisté prý mají v okolí řadu možností, jak hlad a žízeň utišit. „Od Punkevek vyjedou lanovkou na Macochu, kde je v provozu stejnojmenná chata. Případně slabou čtvrthodinku chůze dorazí na hotel Skalní mlýn,“ vypočítává Štefka.

Vedoucí Správy jeskyní Moravský kras Jiří Hebelka to vidí jinak. Možnost občerstvení turistů prý patřila k servisu u Punkevních jeskyní už od jejich zpřístupnění veřejnosti v roce 1910. „Nevím, proč bychom měli být tak striktní. Půjde o objekt v rozměrech 7 x 3 metry, základní občerstvení, čaj, káva, malé jídlo. Turisté to ocení, nemám pochyb,“ argumentuje.

Jeskyňáři nakonec ochránce přírody přetlačili. Odvolali se k ministerstvu životního prostředí a to jim dalo zelenou. Kiosek bude! Jak objekt citlivě zakomponovat do prostoru před informačním centrem, to je teď práce pro brněnskou architektonickou kancelář Burian-Křivinka.

Právě ta navrhla i objekt informačního centra. A trefila se. Budova získala nominaci na prestižní mezinárodní cenu Mies van der Rohe Award 2017. „Přírodní materiál a organický projev sloupů budovy zvýrazňují bezešvé spojení přírody a architektury,“ vysvětlil nominaci stavby do soutěže česko-japonský architekt Osamu Okamura.

A kiosek? Jeskyňáři by přivítali jeho otevření v létě se začátkem hlavní návštěvnické sezony. Není divu, jen loni zavítalo k Punkevním jeskyním a dalším přírodním unikátům v Moravském krasu na 200 tisíc návštěvníků.

Fotogalerie
14 fotografií