Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vdova po kmotrovi, trestaný Novák, starosta Chebu: Koho stíhají kvůli dotacím?

Autor: simao, ČTK, tmp - 
14. prosince 2016
21:30

V kauze ROP Severozápad jsou zadržováni stále tři, mezi nimi je i ten, na kterého byl podán návrh na vazbu, řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Vazba hrozí Danielu Ježkovi. Mezi obviněnými mají být také někdejší hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD), vdova po zastřeleném vlivném členovi ČSSD Romanu Houskovi (†51). A také Alexandr Novák, loni propuštěný někdejší senátor, který si odpykával trest za korupci. Kauza patrně zasáhla i další krajské politiky ČSSD.

Policie stále zadržuje tri osoby z 24 obviněných v kauze související s rozdělováním eurodotací. Zadržováni jsou kvůli obavě, že by mohli ovlivnit dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné. Původně jich přitom bylo hned 18. V tiskové zprávě to uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

„Z 24 stíhaných osob bylo 18 osob policejním orgánem zadrženo s tím, že v současné době se nadále v zadržení z důvodů vazby koluzní (důvodná obava, že by obviněný mohl působit na dosud nevyslechnuté spoluobviněné či svědky) nachází devět osob. S ohledem na lhůtu (48 hodin), kterou disponuje státní zástupce k podání případného návrhu na vzetí do vazby, jsou nyní úvahy o tomto institutu předčasné,“ uvedla Bradáčová.

Kauza se týká poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad (Regionální operační program). Podle ČTK mezi obviněnými figurují podnikatelé i politici z Ústeckého i Karlovarského kraje. Mimo jiné bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, starosta Chebu Petr Navrátil (oba ČSSD), podnikatel a bývalý člen ODS Daniel Ježek, bývalý senátor Alexandr Novák nebo Jiří Červinka, který ROP Severozápad v minulosti dočasně vedl.

Aktuální případ zřejmě souvisí s kauzou bývalého ředitele úřadu ROP Severozápad Petra Kušnierze, který je z poškozování zájmů Evropské unie obviněn už od loňského prosince.

Kdo je kdo v nové kauze ROP Severozápad

Bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová žila v minulosti s vlivným členem ČSSD Romanem Houskou, který byl označovaný i za „kmotra ze severu“. V listopadu 2013 ho však vrah zastřelil před garáží jeho rodinného domu.

Vaňhová byla hejtmankou od listopadu 2008 do listopadu 2012, kdy ji nahradil Oldřich Bubeníček (KSČM). Do letošního října byla zastupitelkou Ústeckého kraje, dnes je zastupitelkou města Chomutov. V ČSSD zastávala v letech 2005 až 2009 post místopředsedkyně. Ve straně je od roku 1998, za minulého režimu byla v KSČ.

Roman Houska s partnerkou Janou Vaňhovou v roce 2012 Roman Houska s partnerkou Janou Vaňhovou v roce 2012 | Profimedia.cz - Karel Pešek, Mafra

Bývalý senátor Alexandr Novák byl v roce 2015 předčasně propuštěn z vězení, kde seděl za korupci – zaručil se tehdy za něj motorkářský klub Gryphons. Novák je bývalým zastupitelem a také starostou Chomutova. Členem ODS byl do roku 2012.

Obviněn byl za úplatek kolem 42 milionů z doby, kdy šéfoval Chomutovu. Po soudních tahanicích, zda mu zdravotní stav umožňuje nastoupit do vězení, či nikoli, skončil na Pankráci, poté seděl ve věznici v Všehrdech. Na svobodu se dostal 7. května 2015. Od té doby mu běží čtyřletá „zkušební doba“, lhůta, během které musí sekat latinu.

„Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek. Ti byli styční důstojníci, kteří bohužel rozhodovali o tom, které projekty mají projít a které ne,“ uvedla letos na jaře u soudu v Ústí nad Labem předsedkyně trestního senátu Kamila Elsnicová. Oulického se dle jeho vlastních slov současná kauza netýká.

Alexandr Novák u Okresního soudu v Chomutově Alexandr Novák u Okresního soudu v Chomutově | Foto Blesk - Helena Lacinová

Mezi obviněnými má figurovat i starosta Chebu Petr Navrátil, šéf ČSSD v Karlovarském kraji a bývalý náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, dopravy a silniční hospodářství. Předsedou Výboru Regionální rady Regionu soudržnosti severozápad se stal v roce 2012.

Patrně kvůli ROP Severozápad prohledali policisté z dnes již zaniklého ÚOOZ Navrátilovu nakcelář i byt již loni v prosinci. „Hledali dokumenty, které souvisejí s mou prací pro ROP z inkriminovaného období. Doma ale nic nemám. Jenom děti,“ říkal tehdy iDnes.cz.

Starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD) Starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD) | ČTK

Lidovky.cz zmínily i dalšího člena ČSSD, jímž je bývalý radní Ústeckého kraje Arno Fišera, který byl náměstkem hejtmanky Vaňhové. „Severočeský politický boss ČSSD, po volbách 2014 sice přišel o oficiální post ústeckého lídra, stáhl se do ústraní, o to víc ale díky svým roky budovaným kontaktům ovlivňuje místní dění v zákulisí. Patří do křídla zavražděného Romana Housky a jeho partnerky, bývalé hejtmanky Vaňhové,“ napsala o něm Sabina Slonková na webu Neovlivni.cz.

Arno Fišera s Janou Vaňhovou (oba ČSSD) a hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem (KSČM) Arno Fišera s Janou Vaňhovou (oba ČSSD) a hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem (KSČM) | ČTK

Zadržen údajně ředitel odboru ministerstva průmyslu a obchodu Vladimír Bártl, v letech 2011 až 2006 primátor Mostu. „Záležitost, o kterou v případě ředitele odboru Vladimíra Bártla pověřeného řízením sekce jde, se pravděpodobně týká jeho působení před nástupem na ministerstvo průmyslu a obchodu. Proto ji MPO nebude komentovat,“ uvedl František Kotrba, mluvčí ministerstva, které vede Jan Mládek (ČSSD).

Redakce Blesk.cz se tímto omlouvá Vladimíru Bärtlovi (51), náměstkovi ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (56, ČSSD). Jeho fotka byla nedopatřením použita u jména ředitele odboru ministerstva průmyslu a obchodu Vladimíra Bártla (ODS), který měl být dle webu Aktuálně.cz zadržen v souvislosti s případem zneužití dotací ROP Severozápad.

Mezi obviněnými má být i Jiří Červinka, který vedl ROP Severozápad v roce 2011 jako pověřený ředitel.

Jiří Červinka Jiří Červinka | ROP Severozápad

Spekuluje se, zda je mezi obviněnými i Miloslav Čermák (ČSSD), bývalý předseda ČSSD v Karlovarském kraji a někdejší člen výboru ROP Severozápad. „Já v tady tu chvíli se nebudu vyjadřovat, děkuju za zavolání,“ řekl Čermák Blesk.cz na dotaz, zda je mezi 24 obviněnými. 

Někdejší šéf ČSSD v Karlovarském kraji Miloslav Čermák Někdejší šéf ČSSD v Karlovarském kraji Miloslav Čermák | ČTK

Kromě bývalého náměstka hejtmana Miloslava Čermáka byl dle ČTK obviněn i další exnáměstek Jakub Pánik (ČSSD) či bývalý místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký.

Bývalý náměstek hejtmana Jakub Pánik Bývalý náměstek hejtmana Jakub Pánik | ČTK

Nově byl obviněn také další bývalý náměstek hejtmanky Vaňhové pro oblast ekonomiky, zdravotnictví, strategie, přípravy a realizace projektů Pavel Kouda (dříve ČSSD).

Kouda je další z řady regionálních politikům, který měl kvůli údajným čachrům s dotacemi na ROP Severozápad problémy již v minulosti - v září 2012 byl zadržen kvůli vyšetřování korupce při rozdělování eurodotací a skončil ve vazbě. Letos kvůli ROP Severozápad dostal tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let.

Pavla Koudu odvádějí v želízkách muži z policejní zásahové jednotky Pavla Koudu odvádějí v želízkách muži z policejní zásahové jednotky | Archiv Blesku, ČTK

Sobotka se odkazuje na minulost

Přestože mezi jmény figuruje celá řada sociálnědemokratických politiků, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že problémy úřadu ROP Severozápad jsou z pohledu ČSSD minulostí, nikoliv přítomností. „To je vzdálenější minulost, nedotýká se to už mandátu naší vlády,“ uvedl.

Program byl podle něj spojen s celou řadou problémů. „Naše vláda už nastavila systém čerpání evropských prostředků jinak. Doufám, že peripetie se v současném systému nebudou opakovat,“ dodal Sobotka.

ROP Severozápad vznikl v roce 2006 a rozděloval evropské dotace pro Ústecký a Karlovarský kraj. Během svého působení podpořil 536 projektů měst, krajů i soukromých společností částkou 19,4 miliardy korun. Nepodařilo se ale vyčerpat všechny připravené peníze, zbylo asi 3,5 miliardy korun. Hlavní roli v tom hrálo téměř dvouleté pozastavení programu kvůli podezření z korupce.

ROP Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz. Bývalý šéf Petr Kušnierz ručně sepsal několik dokumentů, ve kterých popsal údajné manipulace a ovlivňování projektů v ROP Severozápad. Sepsal i seznam 54 údajně ovlivněných projektů.

Postupně byli obviněni všichni ředitelé úřadu, úředníci i politici. V několika kauzách figuruje Kušnierz, jehož soud odsoudil na pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho ústecký krajský soud potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za ovlivňování projektů.

velka_0 ( 15. prosince 2016 10:35 )

Martin Talián, Jindřichův Hradec a my : Současnost je například : - Chovanec, plzeňský rychlostudent na dálku a bez docházky, - Urban ČEZ-lobista a bořič registru smluv, - Ludvík a jeho motolští kuliši (protekční tunelářští nenažraní mega zloději a hajzlíci) Chceme je živit z našich daní ? Totéž ODS, TOP, KDU ? Volme Babišovo ANO, Okamurovu SPD a nebo proti ODS,TOP,KDU (tj. 3 údajným mafiánským bandám) stále ještě ty naše zlaté komunisty !

salto ( 15. prosince 2016 09:30 )

Nic proti ničemu, ale jak se tady skloňuje ČSSD, nějak zapomněli za koho že to byl Novák senátorem - že by za ODS?

ellenic ( 15. prosince 2016 07:25 )

Jaká je Vaňhová vdova po Houskovi, byla jeho partnerka a ne manželka. Tedy pokud se nevzali tajně . Budou mít všichni co vysvětlovat, Sášenka se tváří, jako, že se ho to netýká. Něco málo si odseděl, protože se za něho zaručili motorkáři, světe div se a záruka byla přijata .

kkkastr ( 14. prosince 2016 17:26 )

 A zase socan, že by kradli sociálně?

rockyshowman ( 14. prosince 2016 15:57 )

Nedojde na ně ! Policie vyšetří nádvládní pustí ! Ti mají kámoše všude. Možná se zásobili na hladké opuštění země v případě migrační vlny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa