Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

8 „mrazuvzdorných“ rad pro motoristy: Nezapomněli jste na něco z toho?

/
  • 2. prosince 2016 ● 13:29

    Jestli jste se ještě stále dostali k tomu, abyste zazimovali svého čtyřnohého miláčka na zimu, tak už to neodkládejte! Mototechna pro vás sestavila přehled toho nejdůležitějšího, na co nesmíte zapomenout! Pokračujte na další části článku:

  • 1.

    Kvalitní zimní pneumatiky na všech kolech s dostatečnou hloubkou vzorku

    Základem bezpečného zimního provozu jsou kvalitní zimní pneumatiky obuté na všech 4 kolech a s dostatečnou hloubkou vzorku (zákonné minimum je 4 mm). Letní pneumatiky ztrácejí své schopnosti již při teplotách pod 7 stupňů Celsia.

    Autor: profimedia.cz

    Zimní pneumatiky mají na rozdíl od letních v zimním období tyto přednosti: Podstatně lepší záběr při rozjezdu na sněhu a ledu, výrazně vyšší přilnavost v zatáčkách na kluzkém povrchu – nižší riziko smyku a ýrazně kratší brzdná dráha na sněhu a ledu (uvádí se, že např. z rychlosti 50 km/h při jízdě na sněhu na zimních pneumatikách zastavíte po asi 35 m, s letními pneumatikami pak přibližně o 8 m dále. A 8 metrů to už třeba ve městě u přechodu znamená životně důležitý rozdíl.)

  • 2.

    Palivo – benzín vs. nafta

    V zimním období je obecně výhoda na straně aut s benzínovým motorem, protože benzín nezamrzá, ale hlavně se většinou benzinová auta ve srovnání s diesely mnohem rychleji zahřejí a tudíž dříve topí.

    Pokud máte auto s naftovým motorem, počítejte s tím, že nafta je na mrazy velmi citlivá a s teplotami pod -10°C začínají potíže. Nechte si překontrolovat palivový systém a buď do nafty přidávejte aditivum, nebo tankujte u těch čerpacích stanic, kde prodávají naftu uzpůsobenou na zimní provoz.

    Autor: Foto Blesk - Kateřina Moravcová

    Starší dieselové vozy mohou mít za velmi nízkých teplot problémy s dlouhými starty vlivem opotřebení motoru, který v nízkých teplotách špatně chytá.

    Majitelé dieselových vozů by měli tankovat speciálně aditivovanou „zimní“ naftu, která je odolnější proti zatuhnutí. Na trhu existuje i řada speciálních přípravků, které se přilívají do nádrže a které zabraňují zamrzání nafty v extrémních mrazech.

  • 3.

    Baterie

    Musíte zkontrolovat stav akumulátoru (v případě potřeby jej nechte dobít či vyměnit) + pro jistotu startovací kabely!

    Nechte si před zimou zkontrolovat stav akumulátoru, v případě potřeby jej nechte dobít či vyměnit. Pro jistotu s sebou v autě vozte startovací kabely pro případ nouze. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Kontrola auta před příchodem zimy: 5 věcí, které nesmíte podcenit Markéta Volfová, Lukáš Červený / Komerční sdělení

  • 4.

    Nezapomeňte doplnit nemrznoucí směsi

    Do vstřikovače: Základem bezpečné jízdy je dobrý výhled z vozu. Z důvodu nepříznivého počasí jsou ostřikovače a stěrače používány mnohem častěji než v jiných měsících. Gumičky stěračů je dobré vyměnit za nové, pokud nám ty současné dosluhují. Zároveň bychom měli doplnit kapalinu do ostřikovačů nemrznoucí směsí alespoň na -10 stupňů. A pokud máme nádobku ještě plnou žluté či růžové letní kapaliny, musíme jí část odstříkat,  aby se nám tam vešla modrá zimní směs.

    Do chladiče: chladící soustava by měla být naplněna směsí na -25 stupňů.

    Autor: Foto Svět motorů

  • 5.

    Ošetřit zámky a gumová těsnění dveří a oken

    Noste u sebe rozmrazovač - mohou zamrznou mechanické zámky, případně se přes noc vybije baterie a nepomůže vám ani dálkové ovládání centrálního zámku.

    Gumová těsnění dveří a oken je vhodné na zimu ošetřit speciálním přípravkem proti přimrzání. Ošetřete gumová těsnění dvěří a oken speciálním přípravkem proti přimrzání – ušetří vám to po ránu spoustu času a nervů.

    Video
    Video se připravuje ...

    Kontrola auta před příchodem zimy: 5 věcí, které nesmíte podcenit Markéta Volfová, Lukáš Červený / Komerční sdělení

  • 6.

    Karosérie – ošetřit lak speciální autokosmetikou

    Před začátkem zimy je vhodné oštetřit lak speciální autokosmetikou s konzervačním voskem, která lak alespoň dočasně ochrání před působením posypové soli. V zimním období se také doporučuje častěji auto umývat, ačkoliv se to může zdát jako plýtvání penězi a časem – není vhodné nechávat sůl působit na karoserii dlouhé měsíce, protože sůl podporuje rezivění a jistě bychom neradi, aby náš vůz na jaře rozkvetl stejně jako naše zahrádka.

    530962:gallery:true:true

  • 7.

    Brzdy

    Na suché prázdné vozovce zkuste prudce zabrzdit a sledujte, zda vůz brzdí rovnoměrně a nejde do smyku. V opačném případě navštivte odborný servis, protože případná nesouměrnost brzdného účinku by mohla vést na kluzké zimní vozovce k nečekanému smyku s tragickými následky.

    Video
    Video se připravuje ...

    Kontrola auta před příchodem zimy: 5 věcí, které nesmíte podcenit Markéta Volfová, Lukáš Červený / Komerční sdělení

  • 8.

    Nutná výbava automobilu

    Především startovací kabely, sněhové řetězy (nacvičte si jejich nasazování), lopatka a také deka na zahřátí.

    Na delší cestu  si radši kupte i zásobu jídla a pití, uvíznutí v koloně na  více než 10 hodin nemusí být při kalamitní situaci žádnou výjimkou. Je dobré vozit s sebou i cestovní nabíječku mobilních telefonů.

    Vyplatí se jezdit v zimě udržovat dostatečnou hladinu palivu v nádrži nebo s sebou v kufru vozit kanystr s palivem na dolití. Při uvíznutí v koloně s nastartovaným motorem může téměř prázdná nádrž způsobit pořádnou starost navíc, protože stojící auto s nastartovaným motorem spotřebuje odhadem 2 litry paliva za hodinu.

     

  • 9.

    Co dělat, když…

    Nenastartuji automobil

    Pokud baterie „nerozdýchala“ mrazivou noc, bude nutné nastartovat pomocí startovacích kabelů - propojím oba akumulátory (součástí kabelů bývá nákres) a zkusím nastartovat. Až se mi to podaří, ujedu alespoň 20 km, aby se mi akumulátor znovu pořádně dobil. A radši si nechám příležitostně zkontrolovat jeho kapacitu v servisu, protože dobrý akumulátor by měl naskočit i po týdenním nebo i delším stání auta na mrazu.

    Mám zamrzlé zámky

    o   Nemusím hned rozbíjet okénko, stačí opatřit  si speciální přípravek na rozmrazení zámků. Mají ho v každé drogerii, pumpě nebo autopotřebách. A hlavně tento přípravek noste celou zimu v  tašce, protože zamčený v zamrzlém autě vám moc nepomůže.

    Video
    Video se připravuje ...

    Kontrola auta před příchodem zimy: 5 věcí, které nesmíte podcenit Markéta Volfová, Lukáš Červený / Komerční sdělení

    Na co si dát ještě pozor

    Automobil stojící přes noc na ulici (pokud nemáme k dispozici vytápěnou garáž), bude ráno celý promrzlý a ztuhlý. Všechny komponenty jsou pak při jízdě výrazně více namáhány než v letním období. Nenechávejte auto, aby se zahřálo při stání na volnoběh, motoru to příliš neprospívá. Vhodnější je pozvolným tempem vyrazit a nevytáčet přitom motor do vyšších otáček.

    Pečlivě vybírejte parkovací místo – zaparkovat auto v zatáčce znamená, že vám při prvním náledí do auta s největší pravděpodobností někdo ťukne. Zaparkovat auto pod stromem obtěžkaným sněhem je docela riskantní, protože se větev může kdykoliv ulomit. Také se přesvědčte, zda nehrozí pád velkého rampouchu, který může nejen poškodit auto, ale především vás může zranit nebo zabít.

    Udělejte si 5 minut čas na pečlivé očištění zasněženého vozu - Mnozí uspěchaní řidiči zbytečně riskují, když si zajistí jen minimální výhled z vozu tím, že v zájmu úspory času si vyškrábat na čelním skle pouze „tankový průzor“. Kdo z auta pořádně nevidí, ten je nebezpečný sám sobě i ostatním řidičům. Další častou chybou je ponechání silné vrstvy sněhu na střeše. Při prudším zabrždění se sníh sesune na čelní sklo a řidič najednou nic nevidí.

    Smetáček na ometení vozu a škrabka na okna by měly být v zimních měsících samozřejmou výbavou každého řidiče.

    Přizpůsobte svůj styl jízdy aktuálním podmínkám

    Předvídejte – např. na kluzké vozovce počítejte s delší brzdnou dráhou, a to nejen s tou vaší, ale i aut kolem vás

    Poznejte své auto – na odlehlé volné ploše si v bezpečí vyzkoušejte, jak se vaše auto na sněhu či náledí chová, jak zatáčí a brzdí (či spíše jak nezatáčí a nebrzdí)

    Plynulost je základ – volant a pedály ovládejte citlivě, vyhněte se trhavým a prudkým pohybům, které auto mohou na kluzkém povrchu snadno vyvést z rovnováhy a následně vás i s autem vyvést ze silnice do příkopu

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy