Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Epidemie nespavosti v Česku: Tablety a mobily ničí spaní i malým dětem

Autor: deb - 
2. prosince 2016
10:38

Nespavost trápí třetinu lidí v Česku. Kvalita spánku se rychle zhoršuje i u dětí. Příčinou je umělé světlo a naše neschopnost jej vypnout před spaním. Lidé, kteří mají nekvalitní spánek, tak jsou náchylnější ke vzniku cukrovky, obezity, kardiovaskulárních obtíží či Alzheimerovy choroby. Na případ upozornila příloha Lidových novin Pátek.

Lidské oko je staré 350 milionů let. Umělé světlo ale existuje jen něco přes sto třicet let. Je to nepatrná doba, za kterou si oko na toto světlo ještě nezvyklo. Častěji se před spánkem obklopujeme modrým světlem, a to ať už televizními obrazovkami, tablety, či mobily.

Člověk, který trpí dlouhodobou nespavostí, může pociťovat změny nálad, zhoršení pozornosti, paměti a schopnosti učit se. Později se mohou objevit deprese či úzkosti.  Dle vědeckých studií hrozí zvýšené riziko cukrovky, obezity a kardiovaskulárních obtíží. Lidé, kteří spí málo a nekvalitně, jsou náchylnější ke vzniku Alzheimerovy choroby.

„Množství pacientů s poruchami spánku významně stoupá,“ potvrzuje Jitka Bušková, vedoucí lékařka oddělení spánkové medicíny Národního ústavu duševního zdraví. Ideální délka spánku je pro každého jiná. Lékaři doporučují sedm až osm a půl hodiny hodin spánku denně.

Třetina dospělých má alespoň jednou za týden problém s usínáním. Výjimkou nejsou ani děti. Příčinou je masové rozšíření chytrých přístrojů, mobily a tablety, které mají vliv na spánek, i když jsou vypnuté. Přerušují ho, odkládají ho, psychologicky stimulují mozek a způsobují neustálou připravenost.  

Mobily nás mohou negativně ovlivňovat. Mobily nás mohou negativně ovlivňovat. | scom

Bílá světla s vyšším podílem modré barvy jsou horší než zdroje, které svítí oranžovým světlem. Díky závislosti na elektronice jsme neustále ve střehu. Jak tedy dosáhnout zdravého spánku? Velmi jednoduše, spát v tmavé chladné místnosti, ničím se před spaním nerozčilovat a usínat přes týden i o víkendu ve stejnou dobu. 

moiaza ( 2. prosince 2016 15:26 )

Když jsem ještě chodil do práce, musel jsem brzy vstávat. Poradili mi, abych před spaním počítal. A opravdu to pomáhalo. Počítal jsem do tří a někdy do čtyř. Déle to nemělo cenu, neboť v půl páté jsem vstával.

obamofil69 ( 2. prosince 2016 12:05 )

 Až nás všechny očipujou, tak potom neusne už nikdo. Barák Obavy to chtěl, ale nepovedlo se, snad příště nějakému jinýmu fašounovi)

sores ( 2. prosince 2016 11:48 )

Neexistuje věc na světě aby neměla rub a líc!!! Člověk má výdobytek moderní doby a to už je na něm jak hluboce tomu podlehne, kdo koho ovládne! Slabocha bez pevné vůle dožene všechno.

Zobrazit celou diskusi